Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een break met BRIC

Hierbij alsnog het vrijdag beloofde vervolg op de serie BRIC-artikelen, nu de koersen weer een maandje verder zijn. Updates dus over Brazilië, Rusland, India en China.

Bovespa Brazilië
De vorige keer dat ik iets over de Bovespa heb gezegd was in m'n artikel van 8 december 2010. Daarin stelde ik dat de low van het laatste kwartaal van 2010 niet geslecht mocht worden voor het behoud van de swing in de tent. En wat denkt u dat er nu juist gebeurt? Precies, de low van de Bovespa is er uit. Hoe nu verder? Nou de Bovespa heeft inmiddels dusdanig schade ondervonden van de daling in 2011, dat een breuk van de langetermijntrend is ontstaan. Zie hieronder de weekgrafiek.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De opwaartse trend is niet meer en de samba is dus echt een limbo geworden, waarbij de onderste lat nog een stuk lager ligt dan waar we nu staan met de koersen. De daggrafiek toont ons nog geen oversoldheid, dus zelfs een pullback om de gebroken trend te testen heeft weinig kans.  Vooralsnog een eenling in indexland, maar bezien vanuit de correlaties wellicht een eerste teken aan de wand?

Russische RDX
De RDX van Rusland heeft het heel goed gedaan de laatste maanden. Ik vond de RDX toen al geweldig, maar de Russen hebben het zelfs beter gedaan dan ik had verwacht. Nu is het even pauze, maar de opbouw is aan de gang in de RSI. De zijwaartse koersontwikkeling is weliswaar een trading range maar kan plots een platvorm blijken te zijn voor een aanval op de 2000.

Daarvoor zijn twee voorwaarden. Allereerst moeten koersen de weerstand breken. Ten tweede moeten de koersen boven de steun blijven noteren.  Het liefst zou ik de aanval in de komende week zien. Anders wordt het een beetje zeuren en dan groeit de kans op een kater.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Sensex 30 India
De Sensex 30 uit India staat er niet veel beter voor. Er is geen sprake meer van een trend in opwaartse zin in welk time frame dan ook. De negatieve verwachting voor het koersvervolg zoals ik beschreef in m’n artikel Sensex hot or not? is ook hier bewaarheid.

Enige positieve dat ik uit deze grafiek kan halen is dat er bij onmiddellijke omkering van de koersen nu een twee-uit-vier-situatie af te leiden valt. In dat geval zou de RSI oversold zijn en er inmiddels positieve divergentie zijn ontstaan, maar ja dan mis ik nog steeds een van de andere factoren om een signaal voor opwaartse correctie af te kunnen geven. Dit kan ook: eerst 16500 zien voor er enige peper in komt.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Even China
In vogelvlucht ook nog even langs China. Kijken hoe het er daar aan toe is gegaan sinds de vorige keer.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Jammer, dat ziet er weer niet mooi uit. De lichte verzwakking van december heeft doorgezet en de korte trend heeft het begeven onder de druk van de lange termijn down trend. Nu is het zaak om als de donder boven de 3000 te komen, anders ziet het er op termijn nog een stuk slechter  uit voor deze index.

Zo eindigde ik de vorige keer mijn BRIC-artikel: "Er is in ieder geval geen haast bij om deze index nog voor de kerst te kopen, net als Brazilië en India zit hier even geen kerstmuziek in. In Rusland is het in ieder geval feest." En dat is ook voor nu een gepaste afsluiting.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. minister president Balkenende 15 februari 2011 17:18
    quote:

    edje5 schreef op 15 februari 2011 16:32:

    Rusland nu nog koopwaardig of wachten op een korrektie?
    Weet waar je mee bezig bent. Misschien een beetje extra rendement, maar vervolgens kan je je vermogen niet meer weghalen als daar reden toe is. Rusland is geen land om te beleggen. Andere bric landen zijn politiek eerlijker voor beleggers.

  2. N. Koerts 15 februari 2011 18:57
    Beste dhr Erem

    vandaag heb ik voor het eerst uw site bezocht en ik heb in uw modelportefefeuille gekeken. Hierop stond het aandeel Ahold. Ahold is een aandeel dat ik al een tijd volg en het beweegt al lang tussen de 9,50 en de 9,99.
    Verwacht u dat dit aandeel de 9,99 zal doorbreken of zal de koers van het aandeel jaren in deze zone lopen?

    met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  3. [verwijderd] 16 februari 2011 13:48
    quote:

    minister president Balkenende schreef op 15 februari 2011 17:18:

    [...]

    Weet waar je mee bezig bent. Misschien een beetje extra rendement, maar vervolgens kan je je vermogen niet meer weghalen als daar reden toe is. Rusland is geen land om te beleggen. Andere bric landen zijn politiek eerlijker voor beleggers.

    Beste Jan Peter,

    Kijk eens wat verder dan je neus lang is. Je kunt de Russische markt prima bespelen zonder de risico's die jij vreest. Voorbeeld:

    www.iex.nl/RBS-Turbo-Koers/374949/RUS...

    Heb er net 3500 van gekocht.

    Bovendien heeft de RTS net een minicorrectie (1936-1863) achter de rug. Omhoog maar weer!
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links