Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

In Gold We Trust

Recente cijfers maken onmiskenbaar duidelijk dat de drijvende krachten achter de bull market voor goud en zilver, India en China zijn. De vraag naar de edelmetalen in het Verre Oosten is onverzadigbaar. Dit is al een tijd bekend onder beleggers in deze kostbare grondstoffen. Wat nieuw is, is de enorme schaal en het tempo waarop edelmetalen door beleggers worden geaccumuleerd.

Fundamentals zilver
China importeert sinds 2007 zilver terwijl het 's werelds grootste producent is. Zo bedroeg het totale aanbod van zilver uit China in 2009 ruim 10.000 ton. In 2010 steeg dit naar boven de 11.500 ton; 40% van het wereldwijde aanbod van 29.000 ton. Bovendien was in 2010 sprake van bijna een verviervoudiging in de Chinese import van zilver. Die kwam uit op een slordige 3.500 ton.

China was in 2010 verantwoordelijk voor 40% van het jaarlijkse wereldwijde aanbod en importeerde daarbovenop ruim 12%. Dat betekent dat de Chinese markt meer dan de helft van het wereldwijde aanbod zilver in 2010 geabsorbeerd heeft. Door de toegenomen vraag naar fysiek zilver onder Chinese beleggers worden de leverbare voorraden steeds krapper.

Fundamentals goud
Ook voor goud geldt dat China 's werelds grootste producent is, terwijl het land het edelmetaal eveneens invoert. In 2010 bedroeg de Chinese goudproductie ruim 340 ton; 8% meer dan in 2009. Bovendien importeerde China in de eerste 10 maanden van 2010 meer dan 200 ton goud. Geschat wordt dat de totale vraag in 2010 op ongeveer 600 ton goud uitkomt.

Daarmee is de Chinese behoefte aan goud nog steeds kleiner dan die in India, die 800 ton groot is. Met een wereldwijde goudproductie van ruim 2.600 ton, zijn China en India dus verantwoordelijk voor tenminste de helft van de totale vraag naar het edelmetaal.

Goud sparen
Met name de vraag naar fysiek goud van beleggers neemt toe, vooral in China. Zo maakte de World Gold Council op 1 april 2010 bekend, te gaan samenwerken met 's werelds grootste bank, het Chinese bedrijf ICBC. Zij verklaarden met het ICBC Gold Accumulation Plan (ICBC GAP) de Chinese beleggingsmarkt te gaan bedienen.

Chinese beleggers kunnen met een maandelijkse en minimale inleg van 200 renminbi (iets meer dan 22 euro) goud sparen. Met de hoge inflatie is dit voor Chinese spaarders zeer aantrekkelijk om zich tegen koopkrachtverlies te beschermen.

De start van ICBC GAP was slechts de testfase waarbij dit spaarplan alleen in de grootste Chinese steden aangeboden werd. Sinds de start zijn al 1 miljoen rekeningen geopend en daarmee is in enkele maanden tijd meer dan 10 ton goud gekocht. ICBC heeft met 212 miljoen rekeninghouders wereldwijd een groot potentieel om dit spaarplan verder uit te rollen. Eric Sprott berekende dat dit kan oplopen naar 10% van de wereldwijde productie en spreekt van een "gouden tsunami".

Goudzilverratio
Met de enorme toename van de vraag naar goud uit China en India, wordt het voor beleggers steeds interessanter om ook naar zilver te kijken. Vanwege een hogere goudprijs zullen steeds meer oosterse beleggers kiezen voor zilver als het goedkopere alternatief. Daarmee zal de goudzilverratio, de goudprijs gedeeld door de zilverprijs, die momenteel net boven de 45 staat, blijven dalen.

Interessante links:


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 10 februari 2011 19:25
    quote:

    smallgrowth schreef op 10 februari 2011 19:16:

    Een dag is het afgelopen, goud is niets waard. Toepssingen zijn schaars.

    Het glimt wel mooi...
    Er is nog nooit een dag geweest sinds de antieke wereld dat goud niets waard was. Geld wel. Ook tijdens keizer Augustus of Alexander waren de toepassingen schaars terwijl het veel waard was. Waarom zou dat zo zijn ?
  2. [verwijderd] 10 februari 2011 21:02
    Iets dat in twee jaar tijd verdubbeld is in prijs is niets minder dan een bubbel.Het is nu al weer maanden na de hoogste top in de $ 1400.
    En de tendens is dalende. Gelukkig maar voor het Amazone woud, waar door de het (illegaal) delven van goud onvoorstelbare natuur-schade wordt aangericht.
  3. [verwijderd] 10 februari 2011 23:56
    quote:

    Hmm schreef op 10 februari 2011 19:25:

    [...]

    Er is nog nooit een dag geweest sinds de antieke wereld dat goud niets waard was. Geld wel. Ook tijdens keizer Augustus of Alexander waren de toepassingen schaars terwijl het veel waard was. Waarom zou dat zo zijn ?
    Je verward waarde met prijs.
  4. [verwijderd] 11 februari 2011 07:28
    Willem, jij volgt vast ook de Hedge, DNB eist via de rechter dat een NL pensioenfonds haar fysieke gold holdings afbouwt. 13% zou te hoog zijn.

    Een bloody shame wat hier gebeurt.

    Juan

    (Uitspraak rechter in de posting hieronder)

    bit.ly/f9dsHt

    Submitted by Tyler Durden on 02/10/2011 11:36 -0500

    Perhaps the most stunning example of what may be in store for asset managers and pension funds (and possibly retail holders) who dare to challenge central bank monetary authority comes from the Netherlands, where we have just witnessed the 21st century equivalent of Executive Order 6102. The story in a nutshell (and as translated loosely from the primary source presented below): the glassworkers pension fund (SPVG) was ordered by De Nederlandsche Bank (DNB, or the equivalent of the Dutch central bank), that it has to sell the bulk of its gold assets. After the SPVG refused to comply with the order, the DNB went to court and the decision has come out, siding with the central bank, ordering the SPVG to sell the required gold within two months. The pension fund, which invests for 1142 employees, in late 2009 had gold bars worth 34.6 million euros, or about 1400 kilograms. The total fund assets amounted to 288 million euros at that time. The DNB argued gold is a commodity and holding 13 percent was overweight in comparison to the 2.7% average that pension funds are invested in commodities. DNB has found that such a large proportion of gold is inconsistent with the interests of the participants. SPVG sees gold as a medium of exchange, such as euros, but DNB believes that the price of gold fluctuates too much for it to be classified as an investment. Translation of the translation: the central bank has now directly ordered a fund how to allocate its gold assets, because it explicitly disagreed with the fund's statement that gold is money, claiming instead that it is nothing but a very volatile commodity. Very soon no pension funds in the Netherlands will be allowed to hold any amount of gold more than the merely nominal. This latest gold confiscation equivalent event is most certainly coming to a banana republic near you.

  5. Joris Driepinter 22 februari 2011 01:36
    quote:

    smallgrowth schreef op 10 februari 2011 19:16:

    Ride the bubble, wel uitkijken dat de auteur een onmiskenbaar belang heeft in een blijvende influx.
    Een dag is het afgelopen, goud is niets waard. Toepssingen zijn schaars.

    Het glimt wel mooi...
    Echt waar?! Heeft de auteur een onmiskenbaar belang?? :O Jemig dat wist ik niet. Dat staat verder ook nergens. Zeker pas net bekend gemaakt ook :/

    Wat betreft de dag dat het is "afgelopen": op die dag zal het nog steeds meer waard zijn dan een aandeel Versatel, UPC, L&H, Fortis, KPN Qwest, Fokker, Baan, Daf, Van der Hoop, enzovoort...
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links