Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Na een lang weekend

In valutaland duurde het afgelopen weekend drie dagen, gezien de koersontwikkelingen van maandag. We hadden net zo goed de moeite van het openen van de markt kunnen besparen en de koersen van vrijdagmiddag genoteerd. Per saldo was er weinig schommeling of richting te ontdekken in de verschillende valuta’s.

Niet alleen de euro en de dollar maar ook de yen en de Zwitserse frank hebben amper bewogen. Zodoende zijn geen nieuwe signalen gecreëerd in de handelssessie van maandag. Daarom doen we vandaag een rondje langs de velden om weer wat overzicht te krijgen na de hectiek van vorige week.

Opwaartse focus
De euro heeft eind vorige week niet alleen ten opzichte van de dollar een belangrijke slag geslagen, maar ook tegenover de frank en de yen is winst geboekt. In alle gevallen heeft die geboekte winst een belangrijke draai van neerwaartse naar opwaartse focus ingeluid. Maar tegelijk geldt dat dit het halve werk is en er meer nodig is om van een beweging met meer potentie te spreken, laat staan van een trendomkeer.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ten opzichte van de yen ging de koers vorige week van 107 naar 111 en nu is het stil in de rijstvelden. De koersen blijven hangen waar ze vrijdagmiddag stonden. Dit in afwachting van de volgende move die hen boven de 112 moet tillen wil het beeld ten opzichte van de yen enigszins verbeteren. Wanneer dat gebeurt is een nieuwe aanval op de 115 voorhanden en pas daar weer boven verbetert het langere termijn beeld aanzienlijk.

Het is dus een beweging die aardig wat terreinwinst moet boeken voordat van een echte draai sprake is. Daar moeten we het dus nog even niet van hebben. (PS. De spike van begin januari is een fout in de data, excuses daarvoor namens de dataleverancier.)

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan eurofrank, daarvoor geldt dat het stil was maandag maar dan in de alpenweiden. Koersen zijn vorige week boven de 1,28 gekomen maar dat is onvoldoende om de trend te doen keren. Als volgende stap in de stijging moeten koersen zich staande weten te houden boven de 1,2650, om vervolgens de high van vrijdag weer te overstijgen. Pas dan geldt dat er meer ruimte is om de volgende weerstand aan te vallen die zich ophoudt op de 1,33. De grote downtrend? Nou die is nog heel ver weg, op dit moment in de buurt van de 1,42.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Wat betekent dit voor de eurodollar? Voorlopig komt het neer op een onderlinge strijd van de zwakkere broeders. Beide valuta zitten in zware downtrends ten opzichte van de yen en de frank. Zolang de 1,3450 weerstand is hoeven we niet veel meer te verwachten en pas daarboven zien we het beeld verbeteren voor de euro.

Ik concludeer hieruit dat de beweging van vorige week niet door dollarzwakte was ingegeven, maar door korte termijn verbetering van het eurobeeld ten opzichte van de andere drie genoemde valuta. Sommigen gingen daar al van uit, maar ik denk dat ik hiermee heb aangetoond dat het zo is.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Als laatste de intraday-grafiek. De koersen voor eurodollar hebben zich gisteren zijwaarts verhouden en in de bestaande neerwaartse ruimte de 38,2% retracement aangetikt.

Hiermee is een intraday-range gedefinieerd tussen 1,3240 en 1,3450. Daartussen kan zich nu een bull market range opbouwen die mogelijk een kansrijkere aanval op de 1,3450 betekent. Maar voorlopig is het gestuiter zonder directe significantie. Pas boven de 1,3450 dient weer een focus opwaarts te worden ontwikkeld, omdat dan het koersdoel op 1,38 komt te liggen.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links