Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spannende tijd voor euro

De euro heeft de aangegeven weerstand bereikt ten opzichte van de dollar, maar ook ten opzichte van de Zwitserse frank. In een eerdere column is geschreven dat het 3 uit 4 signaal (oversold, positieve divergentie, trendbreuk RSI) in eurofrank een aanval op de voormalige steun op 1,28 kon betekenen.

Dit niveau is inmiddels bereikt en met een beetje goeie wil kunnen we koersen boven deze weerstand noteren. Dit baseer ik op het leading karakter van de RSI in deze grafiek. Daar is een trend te ontdekken die navolging kan krijgen in de koersen van dit valutapaar. Wanneer we koersen boven de 1,28 twee dagen weten vast te houden, komt het nieuwe koersdoel voor dit valutapaar te liggen op 1,33.

Vertrouwen in euro
Dit is naar mijn idee een terugkeer van vertrouwen in de euro omdat we dan zien dat een safe haven valuta als de frank terrein verliest ten opzichte van die Europese munt. Het is weliswaar nog steeds een down trend op lange termijn, maar gezien de omvang van de correcties binnen deze ontwikkeling mag dat toch behoorlijk heten.

De eurodollar laat een vergelijkbaar kritisch moment aftekenen. Ik wees  eerder deze week op een poging tot herstel, dat schoorvoetend zou zijn. Inmiddels hebben koersen hierbij het belangrijke weerstandsniveau van 1,3150 bereikt. Nu is de vraag of dit tot meer opwaarts potentieel leidt voor de euro.

Snelle beweging
Voorlopig is de RSI nog steeds in een bear market range op dagbasis, maar koersen boven 1,3150 brengen daar hoogstwaarschijnlijk verandering in. Indien 1,3150 het begeeft, houd dan rekening met een snelle beweging naar de 1,3260. Maar de bear market range van de RSI wordt dan hoogstwaarschijnlijk verlaten, wat meer opwaartse koersdoelen met zich mee brengt voor de nabije toekomst.

Dus naast de weerstandslijntechnieken tonen intermarket analyse met de frank en de analyse van de RSI op dagbasis aan, dat meer nodig is dan wat we zover hebben weten te realiseren om van een stijging met meer potentie te kunnen spreken voor de komende weken.

Het is dus een belangrijke dag. Maar niet getreurd als het vandaag niet gebeurt. Dan is morgen net zo belangrijk, want de niveaus van 1,3150 in eurodollar en 1,28 in eurofrank blijven de komende tijd gelden. Om een inschatting te kunnen maken van de mogelijkheid van breuk van de weerstanden, duiken we in de intraday-grafiek.

In tegenstelling tot de daggrafiek waar we een bear market range hadden, zien we hier een RSI die zich in de bull market range heeft begeven. De opwaartse trend tekent zich af maar heeft inmiddels wel wat krachten verbruikt. Men dient rust te nemen in euroland en van iets lagere niveaus een nieuwe aanval in te zetten voor een grotere slagingskans om de 1,3150 te breken.

Gezien het stijgingstempo en de beweeglijkheid op intraday-grafieken, kunnen we moeilijk van niveaus spreken. Behalve de eerder genoemde 1,2950 waar we boven moeten blijven voor behoud van opwaartse potentie. Maar liever zie ik de koersen niet meer onder 1,30 zakken.

Gevecht
Los van niveaus is het van veel groter belang dat enige vorm van daling in de loop van de dag er niet in resulteert dat de RSI op de intraday-grafiek onder de 40 uitkomt. In feite is het een strijd tussen de bear market range op dagbasis en de bull market range op intradagbasis. Zolang beide in tact zijn gaat het gevecht door.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 januari 2011 13:56
    Nou omdat als een van de redenen voor een versterking van de CHF t.o.v. de EUR (dus daling EUR/CHF), al tijden wordt aangedragen dat de CHF veiliger zou zijn dan de EUR (denk daarbij aan de perikelen van PIIGS). Wanneer deze beweging zich omdraait lijkt het erop dat er meer vertrouwen is dan tijdens de daling.
  2. [verwijderd] 13 januari 2011 14:37
    Het kan ook komen doordat de Zwitsers overwegen in te grijpen (wordt op gespeculeerd), aangezien de sterke Frank hun economie behoorlijk pijn kan gaan doen / pijn doet.

    desalniettemin.. mooi werk!! Je targets werken sowieso doorgaans goed.. al is het niet altijd iom je voorkeursvisie, maar goed als dat wel zo was hoefde je waarschijnlijk niet meer te werken ;)
  3. [verwijderd] 13 januari 2011 16:54
    Daarover morgen meer waarde La Veuve! Anders hebben we morgen niks meer.

    On a more serious note, we zien allemaal de intra dag volatiliteit in dit item, het is dan ook erg moeilijk (misschien onmogelijk) om 's ochtends rond 9 te schrijven en dan de hele dag alle toppen en bodems op de tick-grafiek goed te hebben tot de volgende dag 9 uur. Maar ja, om dat helemaal te coveren zou je zelfs 3 of 4 keer per dag iets moeten zeggen over dit item op dit time frame. Is mogelijk, maar dat is weer een ander verhaal.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links