Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Amerikaanse voorspoed, overvloed

Amerikaanse bedrijven boeken recordwinsten. Nog niet zo lang geleden was het beeld compleet anders. Door de recessie hadden de meeste bedrijven te maken met sterk gedaalde winstmarges. Het aandeel van bedrijfswinsten in het nationaal inkomen was gezakt naar een niveau van nog geen 8%.

Zo laag is het andeel in de afgelopen vijftig jaar niet geweest. Inmiddels nemen Amerikaanse bedrijven circa 16% van het nationaal inkomen voor hun rekening. Daarmee is het niveau van 2006 overtroffen. Wat is de oorzaak van de winstexplosie?

Het ligt in ieder geval niet aan een sterk stijgende omzet. Voor Amerikaanse begrippen is de groei met circa 2% plus per jaar aan de magere kant. Het winstherstel is vooral te danken aan de voortvarendheid waarmee Amerikaanse bedrijven gereageerd hebben op de recessie. Velen hebben drastisch bezuinigd en gereorganiseerd.

Lean and mean
Het eindresultaat is dat de productiviteit fors verbeterd is. Amerikaanse bedrijven produceren dezelfde omzet als in het voorjaar van 2007 met 7,5 miljoen minder werknemers. Sinds eind 2008 groeit de arbeidsproductiviteit met 4,2% per jaar terwijl de lonen daar met een stijging van 2,1% sterk bij achterblijven.

De arbeidskosten per eenheid product zijn sinds de jaren vijftig niet zo hard gedaald. Het ziet er niet naar uit dat er voorlopig geen eind komt aan de voorspoed bij Amerikaanse bedrijven. De lonen blijven onder druk staan. Niet in de laatste plaats omdat Amerikaanse bedrijven steeds dreigen om faciliteiten te verplaatsen naar lagelonenlanden.

Dat dreigement wordt regelmatig ook uitgevoerd. General Motors produceert bijna de helft van de auto's in landen waar personeel minder dan 15 dollar per uur verdient. Ook bij General Electric gaat het leeuwendeel van de investeringen naar lagelonenlanden.

Overnamegolf
Eventuele looneisen worden met een vloeiende beweging de kop ingedrukt. Wat doen de bedrijven met de vloedgolf van contanten die binnenstromen? Steeds meer bedrijven gaan over tot verhoging van het dividend en tot het inkopen van eigen aandelen. Allemaal goed nieuws voor de aandeelhouder.

Ook lijkt zich een overnamegolf op te bouwen waarbij aandeelhouders een forse premie incasseren. Voor beleggers in Amerikaanse aandelen staan de seinen op groen: de grootste kostenpost (lonen) is onder controle en bedrijven zijn in staat om - zelfs bij een matig groeiende Amerikaanse economie - een goed rendement op geïnvesteerd vermogen te boeken.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Geen Gezeik, iedereen rijk 6 januari 2011 11:11
    De meeste grote bedrijven zijn internationaal actief en boeken hun omzet verspreid over de continenten. Het is ook hierbij heel goed mogelijk dat de cijfers vertekend worden door een sterke productiviteitsgroei in de opkomende landen. In het algemeen zouden Amerikaanse bedrijven met sterk over de wereld gespreide activiteiten niet hoger gewaardeerd moeten worden dan hun Europese en Aziatische concurrenten die een vergelijkbare omzetverdeling over de wereld hebben. Ik heb sterk de indruk dat Amerikaanse multinationals doorgaans hogere waarderingen hebben.
  2. [verwijderd] 6 januari 2011 11:49
    Amerikaanse bedrijven verkopen in hun thuis land prakties niets meer , maar door het massaal ontslaan van mensen en door de nog grote vraag uit de opkomende landen wisten ze toch nog mooie winsten te behalen.
    Dus kunnen we er vanuit gaan dat de concurrentie in de opkomende landen moordend gaat worden , aangezien die landen het natuurlijk ook gaan voelen in de export en zullen ook daar mensen hun baan kunnen verliezen.
    Het zal mij dan ook niks verbazen dat groei in die landen in 2011 nog wel eens flink kan gaan tegen vallen.
    De grootste afzetmarkt voor de opkomende landen is de VS
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links