Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zijwaartse beweging dollar-yen?

Ik ga vandaag op verzoek in op de technische gesteldheid van dollar-yen. Maar voor ik dat doe een terugblik op de verdere koersontwikkeling van het eerste verzoeknummer van een kleine week geleden. Dat betrof de euro-frank.

Kort samengevat kwam de strekking van die bijdrage op het volgende neer: de koers van het valutapaar laat een duidelijke neerwaartse beweging zien op de langere termijn. Op basis van bestudering van de weekgrafiek mocht echter worden aangenomen dat zich rond 1.2400 een nieuwe (tijdelijke) bodem zou ontwikkelen.

Herstelbeweging
Deze zone zou dan als springplank kunnen dienen voor een correctieve herstelbeweging richting 1.2800. Een aanwijzing dat de koers deze herstelbeweging zou gaan inzetten zou hoogstwaarschijnlijk komen vanuit de indicator op basis van de drie-uit-vier regel.  

Sinds het verschijnen van deze bijdrage heeft het koersverloop van euro-frank zich verder ontwikkeld in de richting van deze analyse. De koers is afgelopen week tot tweemaal toe vrij exact gedaald tot aan 1.2400 en lijkt daar vooralsnog even tot rust te komen. De bijpassende ontwikkeling in de indicator is hoopgevend.

Inderdaad vertoont de RSI momenteel een beeld dat overeenkomt met de drie-uit-vier regel. De neerwaartse trendlijn is doorbroken (1), er is sprake van positieve divergentie (2) en de indicator is OS geweest (3). De kans dat euro-frank gaat oplopen naar 1.2800 is daarmee toegenomen. Opnieuw vermeld ik echter dat deze verwachte beweging vooralsnog slechts gezien mag worden als een correctieve herstelbeweging binnen het grotere neerwaartse spel. Tot zover de terugblik.

Dollar-yen. Opnieuw begint de analyse op de weekgrafiek. Ook in dit beeld is de eerste opmerking die kan worden gemaakt dat het valutapaar zich voortbeweegt in een dalende trend. Niet sinds gisteren, maar al sinds enkele jaren.

Zoektocht
Op de weekgrafiek kan iets worden ingetekend in de vorm van een descending triangle. De neerwaartse doorbraak en terugtest op dit patroon in 2010 doet vermoeden dat de koers op dit tijdsframe nog steeds bezig is met een zoektocht naar lagere niveaus. Ook hier geldt echter dat de koersontwikkeling van de indicator doet vermoeden dat deze zoektocht niet in een rechte streep zal verlopen.

Bij de dieptepunten in 2008 en begin 2009 liet de RSI nog een duidelijk OS notering zien. Bij de respectievelijke neerwaartse prikkers later in 2009 en 2010 bleef deze overtuigende bevestiging echter uit. Helemaal bij de meest recente terugval in de laatste sessies van 2010. De koers naderde zijn vorige dieptepunten maar de indicator bleef ruim boven de OS lijn hangen. Dit is een eerste technische aanwijzing dat het neerwaartse momentum begint op te drogen.

Bekijken we de daggrafiek van het valutapaar dan kan worden opgemerkt dat de koers zich eind 2009 succesvol heeft weten los te breken uit haar neerwaartse trendkanaal. Nadat de koers tot tweemaal toe stukliep rond 84.50 zakte het valutapaar eind 2010 snel weg.

Het snelle recente herstel doet echter de vraag opkomen of deze terugval niet een zoektocht was naar een eerst hogere bodem. Het duidelijke neerwaartse beeld uit 2010 lijkt nu te veranderen in een op zijn minst zijwaarts patroon. Interessant in deze grafiek is de realisatie van een mooie positieve reversal tussen koers en indicator (zie groene pijlen indicator). Het richtpunt dat op basis van dit patroon kan worden berekend ligt net onder 85.00. Dit impliceert dat dollar-yen in de komende periode een nieuwe aanval in kan gaan zetten op de horizontale weerstandszone zoals deze in de laatste twee maanden van 2010 is gevormd.     

In het grotere beeld mag deze verwachte ontwikkeling echter slechts worden omschreven als een correctieve beweging binnen de grotere neerwaartse trend. Een stijging naar genoemde zone en zelfs 86.00, impliceert op dit tijdsframe immers niets meer dan een hertest van de onderkant van het grote koerspatroon uit 2009. Het beeld van euro-frank en dollar-yen lijkt vanuit technisch oogpunt momenteel dus redelijk samen te vallen.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Orca 4 januari 2011 19:41
    Top, dank! Ik zie de synchroniteit ook, alhoewel 't om 4 verschillende valuta gaat. Nou is de correlatie op ongeveer alles .90 dus in dat opzicht niet vreemd. Fijn 'n geoefend oog d'r ook ff naar gekeken heeft en tot dezelfde conclusie komt. Hoe dit gaat aflopen uiteindelijk is vers 2, merken we vanzelf.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links