Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2011 volgens de City II

In welke categorieën, landen en sectoren moet u volgens de Londense analisten en deskundigen beleggen?

Duitsland is een apart geval. De export loopt uitstekend, de dollar is hoog, de rente is laag het consumentenvertrouwen en ondernemersvertrouwen is sinds de eenwording niet zo hoog geweest. Het lijkt erop alsof er hier een bubbel in bepaalde deelmarkten kan ontstaan.

O, en wilt u nog in Turkije beleggen? Een zakenbank wees op het feit dat alles goed lijkt te gaan (11% groei van het bruto binnenlands product in het eerste halfjaar). Maar met een betalingsbalanstekort van 6% en een 30%-kredietgroei plus het feit dat 70% van de totale beurswaarde uit financials bestaat, lijkt op een accident waiting to happen.

Liever aandelen
Iedereen was het erover eens dat aandelen een betere belegging waren dan obligaties. De Duitse dan, want niemand durfde een beleggingsmening over de obligaties van de probleemlanden te geven.

Een strateeg dacht dat de aandelenmarkt eerst nog even een flinke dip zou laten zien. De ISM-index zou tegenvallen. En dat zou het moment zijn dat beleggers in aandelen moesten gaan.

Alle experts in de City vonden dat beleggers nu zoveel extra rendement op aandelen kregen dat ze voor het extra risico meer dan genoeg betaald krijgen. Wie zou die aandelen dan moeten kopen? Nou bijvoorbeeld de Deense pensioenfondsen.

Pensioenfondsen
Zij hebben niet zo’n rigide wetgeving als in Nederland en kunnen hun obligaties nog ruilen voor onroerend goed of aandelen om zo een beetje meer rendement te maken. De Nederlandse pensioenfondsen kunnen dat niet.

Jammer, zo gaat er veel geld door het putje. Maar ja er zit een groot verschil tussen makkelijk praten in een column of daadwerkelijk de verantwoordelijk voor het pensioen van duizenden mensen dragen.

De Nederlandse pensioenbeleggers zijn volgens de City redelijk uit de eurocrisis gekomen. Ze hadden niet veel beleggingen in dit soort obligaties. Andere mogelijk kopers van aandelen zijn particuliere beleggers en de bedrijven zelf.

Vijf risico's
De risico’s die genoemd werden.

  1. Het aflopen van de voorraadcyclus. In het afgelopen jaar zijn de voorraden flink opgebouwd. Nu dat effect verdwijnt zal de economie het moeilijker hebben.
  2. De effecten van de forse bezuinigingen in de diverse eurolanden. Ook als er groei is zullen de meeste euroconsumenten het niet merken en zullen ze dus ook niet veel geld uitgeven.
  3. Als China de monetaire rem verder intrapt (en dus de rente verhoogt) gaat de hele wereld daar economisch last van hebben.
  4. De politiek. Politici en kiezers kunnen meer kapot maken dan economen kunnen bedenken. Al ligt dat waarschijnlijk ook aan een gebrek aan fantasie bij de meeste economen. Vandaar dat we in de City ook zoveel Duitse economen tegenkwamen.
  5. Het gehakketak in de Verenigde Staten over het terugdraaien van de Bush-belastingverlagingen zagen veel economen als een mogelijk probleem. Het zou een negatief effect van ongeveer 1% op de economische groei geven.

Hoger inkomen
Ik sprak ook een aantal onroerendgoedanalisten. In het Verenigd Koninkrijk zijn er regio’s waar belasting moet worden betaald over onroerend goed, ook als het leeg staat. Door de lage rente is er behoefte aan alternatieve veilige beleggingen. Zijnde onroerend goed. Maar mocht de rente stijgen dan zullen de fondsen met variabele financiering de grootste klappen krijgen.

Emerging markets: een econoom had 5000 dollar als magisch niveau. Zodra het inkomen van een consument daarboven komt heeft hij geld over om andere dingen te doen dan de basis levensbehoeften.

In China is het bruto binnenlands product per capita gestegen van 900 naar 4300 dollar. In India van 500 naar 1200 dollar. (In Nederland van 24.200 naar 46.400 dollar). Ik heb dat laatste zelf niet zo beleefd.

Bubbel
De meest deskundigen in de City maakten zich zorgen over de instroom in emerging markets. Alleen als het een bubbel was, dan was het wel een goedkope. Op dit moment hebben ze een 16%-premie ten opzichte van de rest van de wereld.

Ten tijde van het dieptepunt in 2003 was dat een discount van 70%. Dat verklaart de enorme performance in de afgelopen jaren, maar 16%-premie is nog niet heel overdreven.

Ook viel me de loslippigheid van diverse investment bankers op. Graag poetsen ze hun ego op met deals waar ze mee bezig zijn. Nu moet u dit niet met een korreltje, maar met een zak strooizout nemen, maar het geeft aan waar iedereen mee bezig is. Ik weet nu wel hoe al die voorinformatie de markt inkomt.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zou eigenlijk een soort bijkantoortje moeten hebben in Londen.

Verzekeren
De beste sector om in te beleggen is de verzekeringssector. Niemand wil het. De sector heeft het al heel erg slecht gedaan door de angsten voor de effecten van Solvency II (zeg maar de Basel II-boekhoudregels voor de verzekeraars).

De sector staat op een tienjarig dieptepunt. En mocht de rente weer wat gaan stijgen dan gaat de verzekeringssector daar flink van profiteren.

De ultieme tip was van een strateeg die vertelde dat het waarschijnlijk nog wel een goed jaar zou worden, maar dat het echte aankoopmoment pas komt als de Shiller p/e op de ultieme bodem komt.

Dat is bij een S&P 500 van 700 ergens in de komende jaren. Dan zitten we waarschijnlijk in de volgende wereldwijde recessie en de vraag is dan natuurlijk of u dan nog wilt of kunt kopen.

Arme bankiers
Toen ik naar huis ging, moest ik nog even aan de hit van de Eagles denken: you can check in, but you can never leave. Vanwege twee centimeter sneeuw waren alle vluchten geannuleerd.

Ik had meteen een beetje medelijden met al die Nederlandse bankiers in de City die dit vluchtje een paar keer week deden. Maar ja, ik hoorde dat een City-analist vanwege het salaris zijn CFO-baan had opgezegd. Mmm, toen viel dat medelijden toch weer mee.

  • Klik hier voor deel één van mijn bezoek aan de City.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links