Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zeldzaam goed

De afgelopen week waren wij, namens het Gold&Discovery Fund, met twee man aanwezig op de 6e Rare Earth-conferentie in Hong Kong. Tot onze verbazing waren we de enige Nederlanders onder een kleine 300 deelnemers. De conferentie stond in het teken van het controversiële besluit van China om exportquota van Rare Earth Elements (REE’s) te verlagen. Dit heeft geleid tot een crisissfeer op het hoogste niveau.

Rare Earth Elements, in goed Nederlands “zeldzame aardelementen”, zijn onder beleggers opeens razend populair, omdat REE’s onmisbare grondstoffen zijn voor veel (groene) technologieën. Geen laptop, iPhone, auto of windmolen werkt zonder REE’s. Deze 17 afzonderlijke elementen beschikken over unieke eigenschappen die kracht, structuur, hitte- en corrosiebestendigheid, magnetische kracht en dergelijke toevoegen aan metalen. Hierin zijn ze grotendeels onvervangbaar, en daardoor extreem waardevol.

Amerikaanse raketten
Er zit wel een addertje onder het innovatiegras. Willen hightech-bedrijven de REE’s gebruiken als basis voor innovatie, dan is een stabiele aanvoer van grondstoffen een cruciale voorwaarde. En laat dit nou net een probleem zijn. Door industriële politiek heeft China in de jaren negentig alle kennis in de REE-productieketen naar zich toegetrokken. China produceert maar liefst 97% van deze grondstoffen. Dit betekent dat de VS geen raket kan afschieten zonder Chinese REE’s. Bizar maar waar.

Nu China sinds ruim een jaar op de exportrem trapt zijn het Pentagon en de rest van de wereld opeens wakker geschrokken. Door de fors lagere export worden niet-Chinese bedrijven, zoals Bosch en Toyota geconfronteerd met prijsexplosies tot 800% voor sommige REE grondstoffen.

Priussen en windmolens
Hierdoor is de kostprijs van een Toyota Prius, waarin dertig kilo REE’s zitten, in een paar maanden €1500 duurder geworden en kost een grote windmolen ineens €100.000 meer om in elkaar te zetten. De binnenlandse bedrijven worden natuurlijk niet geraakt door de exportheffingen, zodat andere landen nu aandacht vragen voor deze Chinese concurrentievervalsing. Een protectionistische handelsoorlog lijkt, net als de valutaoorlog, nu al een feit.

Op de conferentie bleek dat vooral de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan zeer voortvarend aan de slag zijn gegaan om een antwoord te vinden op de ontstane REE-schaarste. De VS heeft versneld besloten een oude REE-mijn van Molycorp weer te heropenen. De IPO, ter financiering, was onlangs een doorslaand succes op Wall Street.

Minder afhankelijk van China
Maar vooral Japan heeft een compleet oorlogsplan opgesteld om binnen vier tot vijf jaar niet meer geraakt te worden door dit soort acties van China. Japan beschikt niet over eigen REE bronnen, en consumeert in haar eentje een kwart van alle REE-gerelateerde productie voor haar auto- en hightech-industrieën.

Onderdeel van het Japanse plan is een overheidsinvestering van ruim één miljard gericht op R&D en samenwerkingsverbanden om mijnen te gaan exploiteren in China, Vietnam, Brazilië en India. Doel is om over vier jaar nog slechts 25% van de benodigde REE’s uit China te importeren. Niet-Chinese gebruikers zijn dus in een race tegen de klok op zoek naar nieuwe bronnen.

Van 0,70 tot 10 dollar
Dit maakt direct duidelijk waar beleggers kunnen profiteren. Nu investeren in mogelijke nieuwe REE-mijnen is zeer winstgevend. Slechts een handvol westerse (exploratie)bedrijven hebben de juiste REE-projecten in bezit. In het afgelopen jaar hebben we bijna tien procent van ons fondsvermogen geïnvesteerd in drie REE-bedrijven, met de grootste kans op succes.

In mei 2009 participeerden we in een zogenaamde private placement van het Canadese Rare Element Resources (RES.V), verantwoordelijk voor één van de meest interessante REE-ontdekkingen de laatste jaren. We betaalden toen 70 cent per aandeel. Deelname aan een tweede financieringsronde een half jaar geleden koste ons al $3,50 per aandeel. Afgelopen maand tikte het aandeel $10 aan.

Een andere kanshebber is het ook Canadese Quest Uranium (QRM.V). De CEO had geen tijd om met ons te lunchen in Hongkong, omdat hij die middag nog naar Japan moest. Hij weigerde te vertellen waarom. Wij weten genoeg.


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 november 2010 16:19
    quote:

    Bizon schreef:

    Hierbij wat genuanceerder perspectief over rare Earths vanuit de Economist onder de titel "China is squeezing the supply of vital rare earths. But not for long". Er is namelijk meer dan genoeg van beschikbaar, met een klein beetje geduld.

    www.economist.com/world/international...



    Wakker schudden is een goede reden. Eigenlijk laat China zich erg in de kaart kijken, als je het artikel van economist leest. Putin heeft er ook zo'n handje van. De westerse wereld zal haar eigen handen weer vuil moeten maken om haar welvaart te kunnen behouden.
  2. [verwijderd] 16 november 2010 08:05
    Leuk stuk, volg zelf de ontwikkelingen ook op REE's. Het zijn wel zeer risicovolle aandelen, 5-10% winst of verlies per dag is er zeer gebruikelijk. Heb er zelf 1 gekocht en ben daar zeer tevreden over.
    Iedereen kan er wel beetje cynisch over doen, maar met res.v staat dhr. Middelkoop op een rendement van 1400% en het is zelfs al een stuk meer geweest.
  3. [verwijderd] 16 november 2010 09:53
    REE (us ticker)is VER overgewaardeerd, heeft hoogtepunt gehad
    sinds ik dit (http://seekingalpha.com/article/231266-rare-element-resources-potential-short-opportunity?source=qp_article)
    gelezen heb, zit ik alleen (nog) in palladium.

    maar alles heeft te maken met timing: de schrijver van het artikel zit vanaf 21 okt tot vandaag nog niet op winst met zijn short aanbeveling. hij heeft waarschijnlijk zelfs enkele zweterige nachten achter de rug.

  4. [verwijderd] 16 november 2010 12:44
    Weet je wat een Hype is?
    Zilver kopen. Willem verdiep je eens in de zilvermarkt. Er is nu al minder zilver voorhanden dan goud, omdat zilver naast een monetair fonds ook een industrieel matriaal is. Zilver zal zeer schaars worden.
    Max Keiser is een aktie begonnen om de zilvermarkt te laten crashen door iedereen aan te sporen om fysiek zilver te kopen. Ik sta volledig achter zijn aktie. Ik ben doodziek door die zelfmoord bankiers die ons aan de afgrond van het failliesement hebben gebracht. Stop de fraude koop zilver. Ik heb persoonlijk al veel zilver gekocht en ga nog meer kopen. Vertel iedereen om zilver te kopen!!. Het moet ophouden met het gemanipuleer en de fraude.

    maxkeiser.com/

    Veel succes allen!!
  5. [verwijderd] 16 november 2010 12:49
    Hallo allen.
    Ik wil jullie en Willem attanderen op de aktie die Max Keiser is begonnen. Crash JPMorgan, buy silver. Silver is een tegenwoordig een metaal dat nog schaarser is dan goud.De prijs wordt sterk gemanipuleerd door JPMorgan en HSBC. FED gerelateerde banken. Wij zijn het gemanipuleer en fraude zat. Dit heeft ons aan de afgrond van het failliesement gebracht. Dus spreid het nieuws. Crash JPMorgan buy silver. De papier markt heeft met een man als bernanke toch geen toekomst. Koop ook zilver voor jezelf, niet alleen om JPMorgen te laten crashen.
    maxkeiser.com/

    Veel succes allen
  6. pcrs7 16 november 2010 12:57
    Is de goedkoopste mijn voor REE niet het opkopen van Chinese MP3 spelers, telefoons, harddisks etc. Als de overheid het blokkeert dat je RREs koopt, maar niet dat je complete accus of generatoren koopt, koop je die toch gewoon?
    www.dealextreme.com/details.dx/sku.30801
    Koop je gewoon fancy Neodymium magneten voor 26$ als consumentenproduct.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links