Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dubieuze goudvoorraad

Een groot deel van onze nationale goudvooraad ligt helemaal niet onder het Frederiksplein maar in de kluizen van de Federal Reserve in New York. Dat wisten we al jaren. Daar ligt het samen met goud uit 36 andere landen.

Dat kunnen we concluderen uit een bericht in de Financial Times van afgelopen donderdag. Volgens de FT publiceerde de NY Fed, zowel in 2004 als 2008, een voorlichtingsfolder over goud. De folders waren vrijwel identiek, op wat cijfertjes na.

Zo stond in de versie uit 2004 dat 60 landen goud in New York aanhielden, in 2008 waren dit slechts 36 landen. Bovendien stond in de 2004-editie vermeld dat het in totaal om 266 miljoen troy ounces gaat, in de brochure van 2008 nog maar om 226 miljoen.

Tikfoutje
Een verschil van bijna 1250 ton. Reden voor de Financial Times om even navraag te doen. Wat bleek? Desgevraagd liet de NY Fed weten dat de cijfers van 2004 niet klopten. In 2004 ging het eveneens om 226 miljoen ounces. Een typo. Gelooft u het?

En het aantal landen dat goud in New York had liggen? Ondanks dat de brochure in 2004 geen enkele onduidelijkheid liet bestaan dat “het goud aan ongeveer 60 overheden, centrale banken en internationale monetaire instellingen toebehoort”, stelt de Fed nu dat ongeveer 60 landen een bankrekening heeft, waarvan 36 ook goud.

De NY Fed heeft de verouderde brochure inmiddels van de website gehaald. Het zet te denken. Nederland bijvoorbeeld, had in de jaren tachtig en negentig ruim 1500 ton goud. In 2000 was dit nog 900 ton, maar volgens de meest recente cijfers hebben we nu nog maar ruim 600 ton over.

Een deel daarvan is ook alweer verkocht (uitgeleend volgens De Nederlandsche Bank) en staat nu op de balans als "goudvordering". Kijk dat geeft vertrouwen. Wordt het geen tijd om het nog aanwezige goud lekker terug te vragen en op te slaan in de kluizen van DNB. Of zijn ze daar nog steeds bang voor de Russen?


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Gold & Discovery Funden van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.



Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 november 2010 13:40
    Gelukkig dat DNB kan profiteren op de gekte van de goudmarkt.
    Als je een bepaalde hoeveelheid euro in goud hebt zitten en de goudprijs verdubbeld dan zou ik er ook wat uitgooien en wel weer oppikken als het weer wat daalt.
    Dat de westerse landen minder goud hebben verkleind ook de afstand die sommige aziatische landen menen te moeten overbruggen naar wat de westerse landen aan goud hebben, zijn die ook eerder klaar met kopen.

    De eind gebruiker die inmiddels per saldo verkoper is geworden door het aanbieden van sloopgoud (40 miljoen ounce in 2009 vs 76 miljoen productie dat jaar om aan te geven om hoeveel dat wel niet gaat) wil het goud op dit niveau ook niet hebben hoe hard het ook gepromoot word om maar fysiek goud in huis te halen.

    Dus de belegger zit in een leuk pyramide spel.

    Veel succes ermee Willem, jammer voor je dat het grootste deel van het Nederlandse volk te nuchter is.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links