Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dubieuze goudvoorraad

Een groot deel van onze nationale goudvooraad ligt helemaal niet onder het Frederiksplein maar in de kluizen van de Federal Reserve in New York. Dat wisten we al jaren. Daar ligt het samen met goud uit 36 andere landen.

Dat kunnen we concluderen uit een bericht in de Financial Times van afgelopen donderdag. Volgens de FT publiceerde de NY Fed, zowel in 2004 als 2008, een voorlichtingsfolder over goud. De folders waren vrijwel identiek, op wat cijfertjes na.

Zo stond in de versie uit 2004 dat 60 landen goud in New York aanhielden, in 2008 waren dit slechts 36 landen. Bovendien stond in de 2004-editie vermeld dat het in totaal om 266 miljoen troy ounces gaat, in de brochure van 2008 nog maar om 226 miljoen.

Tikfoutje
Een verschil van bijna 1250 ton. Reden voor de Financial Times om even navraag te doen. Wat bleek? Desgevraagd liet de NY Fed weten dat de cijfers van 2004 niet klopten. In 2004 ging het eveneens om 226 miljoen ounces. Een typo. Gelooft u het?

En het aantal landen dat goud in New York had liggen? Ondanks dat de brochure in 2004 geen enkele onduidelijkheid liet bestaan dat “het goud aan ongeveer 60 overheden, centrale banken en internationale monetaire instellingen toebehoort”, stelt de Fed nu dat ongeveer 60 landen een bankrekening heeft, waarvan 36 ook goud.

De NY Fed heeft de verouderde brochure inmiddels van de website gehaald. Het zet te denken. Nederland bijvoorbeeld, had in de jaren tachtig en negentig ruim 1500 ton goud. In 2000 was dit nog 900 ton, maar volgens de meest recente cijfers hebben we nu nog maar ruim 600 ton over.

Een deel daarvan is ook alweer verkocht (uitgeleend volgens De Nederlandsche Bank) en staat nu op de balans als "goudvordering". Kijk dat geeft vertrouwen. Wordt het geen tijd om het nog aanwezige goud lekker terug te vragen en op te slaan in de kluizen van DNB. Of zijn ze daar nog steeds bang voor de Russen?


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Gold & Discovery Funden van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.



Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 november 2010 15:35
    Dit soort verhalen hoort niet thuis op de IEX, voor samenzweringstheoriën zijn allerlei speciale websites beschikbaar.

    In ieder geval hebben we hier op de IEX helemaal niks aan dit soort suggestieve verhalen en of het nu waar is of niet maakt niks uit.

    Het meeste goud ligt trouwens in Fort Knox in Texas en niet in New York.
  2. Julian247 2 november 2010 15:36
    goud gaat omhoog in tijden van angst en omlaag in tijden van groei. Zo is het altijd geweest en zo zal het ook altijd gaan. De heer Middelkoop lult alleen maar naar zn eigen positie en misbruikt zijn "faam" als columnist/journalist om eigen zakjes te vullen. Gelukkig komt hij daar ook eerlijk voor uit, dat maakt het minder pijnlijk.
  3. [verwijderd] 2 november 2010 16:03
    quote:

    de breker schreef:

    goud gaat omhoog in tijden van angst en omlaag in tijden van groei. Zo is het altijd geweest en zo zal het ook altijd gaan. De heer Middelkoop lult alleen maar naar zn eigen positie en misbruikt zijn "faam" als columnist/journalist om eigen zakjes te vullen. Gelukkig komt hij daar ook eerlijk voor uit, dat maakt het minder pijnlijk.
    tsja ach, je had ook gewoon een jaar of 6 geleden kunnen luisteren naar WM, had je nu bepaald geen windeieren gelegd. Hij heet tenslotte Middelkoop! Middelen en kopen, doe er je voordeel mee zuurpruim.
  4. [verwijderd] 2 november 2010 16:38
    quote:

    exact schreef:

    Dit soort verhalen hoort niet thuis op de IEX, voor samenzweringstheoriën zijn allerlei speciale websites beschikbaar.

    In ieder geval hebben we hier op de IEX helemaal niks aan dit soort suggestieve verhalen en of het nu waar is of niet maakt niks uit.

    Het meeste goud ligt trouwens in Fort Knox in Texas en niet in New York.
    Wellicht een schot in de lucht: Is "exact" wellicht de "precies" van Inveztor?
  5. The Man 2 november 2010 19:34
    We zitten in euro's momenteel in een correctie in goud. Het zou mij niets verbazen als we tot 1200 corrigeren. Of we daarna nog dieper gaan of gewoon weer omhoog, geen idee.

    Wel is het opvallend dat landen steeds meer goud af stoten en zich dus slecht wapenen tegen een valuta oorlog waar de landen allemaal zo bang voor zijn. Een Bear zal zeggen dat de angst de moeder van alle gebeurtenissen is. Een Bull denkt dat beleidsmakers belang hebben bij een sterke valuta danwel een lage prijs voor commodoties, dus ook goud.
  6. nobahamas 2 november 2010 21:29
    Gelukkig is de nederlandse bevolking wijzer; ik schat in dat wij burgers / kleine beleggers dit jaar voor minstens 30 miljard belegd hebben in precious metal miners / baar goud en zilver / fysical gold / commodity fondsen / etc
    (zou de DNB het ook niet stiekem doen? kunnen ze natuurlijk nooit openbaar maken want dan rent iedereen naar Willem met z'n Euro's!)
  7. [verwijderd] 4 november 2010 09:59
    Laatste nieuws over zilver/goud ratio en wat de waarde is van de geoogste ounces.

    Van Zerohedge:

    Due to the fact that silver’s industrial applications result in destroying the stuff, there is currently a total of only 1,234,590,000 “investable” ounces of silver in aboveground supplies. At $21 per ounce, the total value of aboveground silver comes to only about $26 billion. By contrast, because pretty much every ounce of gold ever mined still exists, there are a total of 4,585,620,000 “investable” ounces of gold in aboveground stocks. At $1,330 per ounce, that comes to $6 trillion worth. Thus, the silver/gold ratio is currently about 63:1, yet the total value of all the investable gold on the planet is about 235 times that of silver. For the record, the ratio of silver to gold in the earth’s crust is 17:1. That’s in the ballpark of the 15:1 average silver/gold price ratio that has held sway over the centuries. Kicking off his presentation at our recent Gold & Resource Summit, Bob Quartermain, the powerhouse behind Silver Standard (SSO), stated that if the audience took nothing else away from his talk, it should be that the demand for silver well exceeds new mine supply, and has for some time.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links