Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goudmijn-constructie

Bijna een jaar geleden heb ik in Synthetisch Goud aandacht besteed aan de ontwikkeling van de goudprijs, met als uitgangspunt dat goud middenin een lange termijn opwaartse beweging zit. Deze situatie geldt nog steeds, ondanks het feit dat dit jaar de goudprijs alweer met bijna 20% is gestegen.

De verwachting dat er aanzienlijk meer rendement is te behalen bij kwalitatieve goudproducenten dan een rechtstreekse positie in het edelmetaal is niet voor alle producenten uitgekomen. Barrick Gold is 'slechts' in lijn met de goudprijs meegestegen. Weliswaar een stuk beter dan het algemeen gemiddelde op de aandelenmarkten, maar toch enigszins teleurstellend.

Zeker gezien de prestaties die Barrick laat zien. Ik verwachtte vorig jaar voor het lopende boekjaar dat het nettoresultaat van Barrick met 50% zou kunnen toenemen gezien de hogere goudprijzen, hogere productieniveaus en achterblijvende kostenontwikkeling.

Toentertijd lagen de consensusverwachtingen voor 2010 op ca +20%. Interessant om te zien dat inmiddels de huidige verwachting voor 2010 zelfs +63% hoger ligt dan 2009, maar de waardering van Barrick heeft (nog) geen impuls gekregen.

Achtergebleven bij goud
Feitelijk is de waardering onder druk gekomen door een achterblijvende koersvorming in vergelijking met een sterkere winstontwikkeling. In de grafiek is te zien dat Barrick bij de huidige goudprijzen ruim opwaarts potentieel heeft.


koersgrafiek per 30 september 2005 van Barrick en de goudprijs Bron: Bloomberg

De grafiek geeft de koersontwikkeling van Barrick en de goudprijs over de laatste vijf jaar weer. Interessant om te zien is dat de koers van Barrick al op $53 heeft gestaan in 2008, terwijl de goudprijs toen eventjes de $1000 grens aantikte. Momenteel staat Barrick nog steeds onder de $50, maar de prijs van goud komt inmiddels boven de $1300 uit.

Ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is voor de koers van Barrick nieuwe hoogtepunten bereikt. De onderneming behaalt een nettowinst van boven de $3 miljard per jaar bij een marktkapitalisatie van $45 miljard. Verder heeft de onderneming een paar opvallend positieve eigenschappen, waaronder een ijzersterke balans, krachtige cash flow, de grootste reserves in de industrie, nieuwe mijnen met lagere winningskosten en stijgende produktievolumes.

Koersdoel $65 is reëel
De waardering is aantrekkelijk gezien de hoge marges en groeimogelijkheden. De koers van Barrick is al meerdere malen bij de weerstand van $47-48 gekomen. Bij de huidige sterke ontwikkeling van de goudprijs lijkt het een kwestie van tijd te zijn om deze grens te passeren (zie grafiek).


koersgrafiek per 30 september 2009 van Barrick Bron: Bloomberg

De mogelijke posities die vorig jaar zijn beschreven (synthetisch aandeel en verkoop van in-the-money opties) staan allemaal op mooie winsten. Aangezien de verwachting nog steeds is gerechtvaardigd om een verdere forse koersstijging van het aandeel te verwachten zoek ik naar een specifieke optiecombinatie met als uitgangspunt dat we de mogelijke forse koerspotentie niet willen missen.

Ik denk dat een koersdoel van $65 een reële mogelijkheid is. Een alternatief voor aandelen (koers $46,29) is een positie met een hefboom, zonder dat het risico veel afwijkt van het aandeel. Bijvoorbeeld door het verkopen van een langlopende put in combinatie met het kopen van meerdere call spreads *) zodanig dat slechts een beperkte investering wordt gedaan.

Goede performance boven $55
Een langlopende put zoals de put januari 2013 met uitoefenprijs 40 levert ongeveer $6,30 op en de call spread januari 2013 met uitoefenprijs 55 en 65 kost ca $2,25. De call spread kan dan in de verhouding 3:1 worden gekocht. Een kleine premie wordt dan geïnvesteerd. Bij koersen tussen de $40-$55 gebeurd er niet veel.

Onder de $40 kan de put worden doorgerold of de aandelen Barrick worden gekocht. Bij koersen boven de $55 loopt de performance sterk op. Het is van belang te realiseren dat deze specifieke constructie het beste kan worden ingenomen als er duidelijke redenen zijn voor fors hogere koersen. Gegeven de fundamentele achtergrond is dat verdedigbaar.

*) Een call spread is het kopen van een call in combinatie met het verkopen van een call met een hogere uitoefenprijs. De maximale winst is het verschil tussen de uitoefenprijzen. Er is geen margin eis.

 

John van der Schenk is portfolio manager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het Fonds staat onder toezicht van de AFM en is een semi open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Fonds Bloemendaal heeft op het moment van schrijven posities in Barrick Gold die vergelijkbaar zijn met de beschreven positie in de column.. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. sep '14 Belangenverwatering 1
  2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
  3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 oktober 2010 10:39
    BIG is not always BEAUTIFULL....
    John, je ziet in mijn optiek één ding over het hoofd... en dat is dat BARRICK samen met ANGLOGOLD-ASHANTI de grootste short-sellers op goud zijn. Dit heeft grote implicaties bij verder stijgende goudprijzen. Ook al is men druk geweest het hedgeboek af te bouwen, toch bezit men nog steeds (flinke) shortposities.

    Die shortposities zijn in een gematigde goudprijsontwikkeling best winstgevend, maar in een duidelijke BULL kosten ze klauwen met geld. Want als je in 2005 een voorwaartse verkoop hebt gedaan (bijv.levering 2012 op $600,= per ounce) dan ontvang je dus die $ 600 en is er geen compensatie voor de gestegen onkosten (energie, arbeidsloon e.d.) en is er NIET geprofiteerd van de gestegen goudprijzen (nu $1319,=). Sterker nog als je teveel short hebt gedaan en dus moet indekken.... dan gaat het hard (maar wel onderuit met je hedgeboek).

    Kijk dus naar de oorzaak van de underperformance... en weet dat je dan beter kunt (bij-) investeren in NewmontMining en GOLDCORP die al jaaaaaren UN-HEDGED zijn !! En natuurlijk juniors en exploraite-companies ! Wil je dit helemaal niet lopen uitzoeken; koop dan BLACKROCK WORLD GOLDFUND. Die doen het meer dan prima !!!
  2. [verwijderd] 4 oktober 2010 14:51
    In het navolgende (recente) bericht kan geconcludeerd worden dat ook Barrick bezig is om de voorwaartse verkopen te stoppen. Dit wil niet zeggen dat alle hedges al zijn verdwenen ! Nota bene ANGLOGOLD ASHANTI heeft voorwaartse verkopen gedaan tegen $450 per Ounce !!! Koopt men die àf.... dan mag er bijna $900,= per Ounce worden BIJ-betaald ! zie: www.ft.com/cms/s/0/c83034d6-c0f0-11df...
  3. pim f 13 oktober 2010 23:37
    quote:

    dododo_de_eerste schreef:

    BIG is not always BEAUTIFULL....
    John, je ziet in mijn optiek één ding over het hoofd... en dat is dat BARRICK samen met ANGLOGOLD-ASHANTI de grootste short-sellers op goud zijn. Dit heeft grote implicaties bij verder stijgende goudprijzen. Ook al is men druk geweest het hedgeboek af te bouwen, toch bezit men nog steeds (flinke) shortposities.

    Die shortposities zijn in een gematigde goudprijsontwikkeling best winstgevend, maar in een duidelijke BULL kosten ze klauwen met geld. Want als je in 2005 een voorwaartse verkoop hebt gedaan (bijv.levering 2012 op $600,= per ounce) dan ontvang je dus die $ 600 en is er geen compensatie voor de gestegen onkosten (energie, arbeidsloon e.d.) en is er NIET geprofiteerd van de gestegen goudprijzen (nu $1319,=). Sterker nog als je teveel short hebt gedaan en dus moet indekken.... dan gaat het hard (maar wel onderuit met je hedgeboek).

    Kijk dus naar de oorzaak van de underperformance... en weet dat je dan beter kunt (bij-) investeren in NewmontMining en GOLDCORP die...
    Dit klopt niet meer volgens mij, zie ook: www.bloomberg.com/news/2010-08-19/bar...

    Het heeft wel een hoop geld gekost maar er is geen hedge meer die de winstprognose verziekt

    pm f (long in goudmijnen oa abx)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links