Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lastige vragen

Na de extreme koersval vorige week was de reactie van gisteren, een extreme stijging, één van de mogelijke vervolgreacties. Bij teleurstelling over het Europese besluit had er namelijk ook -7% kunnen staan in plaats van +7%.

Opluchting was echter de reactie en daarmee de grootste koersstijging op één dag sinds 8 december 2008. Er ligt echter geen standaard draaiboek klaar voor de markten en beurzen wat er gaat gebeuren na een dergelijke opluchtingsrally.

Het verleden wijst uit dat dit zowel een tijdelijke onderbreking van een ingezette neerwaartse beweging, als het begin van een nieuwe opwaartse periode kan zijn…

Het beste blijft om het trendbeeld in het perspectief van het technische beeld te blijven zien. Als we alle volatiliteit wegdenken dan, dan tendeert de markt van de bovenkant van een stijgend trendkanaal naar de onderkant.

AEX 320 of niet?
Mijn scenario is dat de markt het trendkanaal voorlopig respecteert. De vraag is of de onderkant van het trendkanaal al is bereikt. Anders gesteld, zakt de AEX eerst nog weg naar 320 om vervolgens binnen het trendkanaal te stijgen of begint ze er direct aan? Het beantwoorden van deze vraag lijkt mij nog wat prematuur.

Het belangrijkste signaal voor nu is dat alle trendmatige aspecten van de index, die ook de afgelopen weken al zichtbaar waren (ondanks de extreme volatiliteit) intact zijn gebleven. De correctie binnen het trendkanaal is en blijft er een binnen een lange termijn stijgende trend. Het dieptepunt ervan ligt waarschijnlijk achter ons.

Daarmee is AEX 320 nog niet helemaal uit het vizier verdwenen. Als er echter geen nieuwe onrust de kopt opsteekt, zakt de index binnen het huidige technische plaatje niet veel verder weg.


René van Mourik is hoofdredacteur van ResearchXL. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Analisten van ResearchXL hebben tenzij naders vermeld geen posities in individuele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jean 11 mei 2010 08:53
    quote:

    aex 250 sept 2010 schreef:

    Rene schreef:
    Als er echter geen nieuwe onrust de kop opsteekt, zakt de index binnen het huidige technische plaatje niet veel verder weg.

    Wat een grapjas, tuurlijk komt de onrust terug er is immers niets structureel opgelost!
    Eerste koerdoel 300!
    Fijn dat jij het allemaal wel zeker weet. Wat een ziener hebben we hier weer te pakken.
  2. forum rang 6 shortie 11 mei 2010 09:19
    Gister weliswaar een Hammer op de daggrafiek wat normaal garant zou staan voor een vervolg van de stijging maar bij een rode candle vandaag kunnen we die hammer gewoon in de prullebak gooien en kan die hammer wel eens een HAMER worden die de beurzen weer een stuk lager gaat zetten.

    We gaan een aantal moeilijke weken\maanden tegemoet. Een herstest van minimaal AEX306 op korte termijn is niet uit te sluiten. Middellange termijn indicator VI staat nog immer op "enter short positions".
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links