Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Schrik & bezinning

Na de eerste schrik kwam de bezinning. Het grootse gedeelte van de opgelopen verliezen in de ochtend werden gedurende de dag weggepoetst. Per saldo resteerde er voor de AEX een verlies van toch nog 1,2 %.

Het 345-niveau werd op slotbasis nipt doorbroken. Consequenties voor het technische beeld heeft dit niet, omdat reeds was ingezet op topvorming. De 345-doorbraak van de Amsterdamse hoofdgraadmeter is hier slechts een bevestiging van.

De koersontwikkeling van de afgelopen dagen past prima binnen ons correctiescenario, dat ik nu al een tijdje verkondig. Twee zaken staan hierbij centraal.

  • Ten eerste is de index toe aan een correctie, nadat ze aan de bovenkant van het trendkanaal van de afgelopen maanden was aanbeland.
  • Ten tweede vergt zo’n proces tijd en is niet op de dag af te timen.

    Buffer tot 320
    Mijn scenario luidt dan ook dat de AEX in de komende tijd wegzakt, waarbij 320 grofweg het eerste koersdoel is. Pas onder dit niveau heeft de correctie ook consequenties voor de lange termijn stijgende trend. De komende week neem ik een weekje vrij, maar met dit scenario in de hand kunt u waarschijnlijk wel een paar dagen vooruit.

    Een koersval van meer dan 8% (= buffer tot 320) in één week kwam zelf in de bearmarket van de afgelopen jaren maar drie keer voor.


    René van Mourik is hoofdredacteur van ResearchXL. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Analisten van ResearchXL hebben tenzij naders vermeld geen posities in individuele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.

  • René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

    De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

    Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: René van Mourik

    René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

    Meer over René van Mourik

    Recente artikelen van René van Mourik

    1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
    2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
    3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

    Gerelateerd

    Reacties

    21 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 29 april 2010 12:00
      quote:

      elitaire-sferen schreef:

      Waarom worden Amerikanen hier constant Yanks genoemd. Beetje vreemde manier om Amerikanen aan te duiden. Iedereen weet wel waar het woord yank van afgeleid is; van JanKees de scheldnaam van Nederlanders in het oude Amerika.

      en jij bent verontwaardigd omdat je JAN KEES heet??

      nl.wikipedia.org/wiki/Yankee_(scheldw...

      OF: Later werd Yankee een bijnaam voor de inwoners van de staat New York...

      kan natuurlijk ook.

      weet je wat. jij mag kiezen wat wij bedoelen...
    2. [verwijderd] 29 april 2010 15:47
      Beste allemaal,

      Ik heb mijn visie al gegeven.

      Wel interessant wat je nu ziet. Short-covering en nieuwe instappers en de grote handelaren.

      Het ziet er nu naar uit dat we Griekenland substanstieel gaan steunen. Ze zijn dag en nacht bezig. Veel te laat. Maar liever laat dan nooit.

      Dat betekent: let op de financials. Want die kunnen weer behoorlijk stijgen. Het blijven leningen die waarschijnlijk gewoon zullen worden terugbetaald met rente!

      Euro stijgt tov de dollar. Goed voor bv arcelor, die onterecht is afgestraft vandaag.

      Het beste allemaal!
    3. [verwijderd] 29 april 2010 16:10
      Beste allemaal,

      Wat mij toch enige zorgen baart is de werkeloosheid. Ik verwacht dat die geleidelijk toch zal verbeteren. Maar dit keer zal het geleidelijk gaan. Ik hoop natuurlijk op een versnelling.

      De werkeloosheid is altijd de laatste indicator van het opleven van een recessie. We moeten wat geduld hebben.

      In Duitsland zien we toch enige verbetering.

      Geduld! En de koersen zullen toch geleidelijk aan gaan stijgen. AEX 400 eind dit jaar zou mij niet verbazen.

    4. [verwijderd] 29 april 2010 16:11
      het 1e deel van m'n voorspelling dat, na een verdere stijging in januari er een flinke terugval zou komen en dat de IEX pas begin mei weer op 330 zou staan, is dus niet uitgekomen.
      Nou maar hopen dat het 2e deel van m'n voorspelling: rond de 370-380 tegen eind juni, wel uit zal komen :)
      Ik denk dat er een redelijke kans is voor dat:
      de "Pi(i)gs will stay in the mud for a while" maar na een week of 3 zijn we dat weer vergeten en de share markets gaan gewoon omhoog.
      Of de Euro omhoog zal gaan, dat betwijfel ik ten zeerste.
      Cheers to you all.
    5. [verwijderd] 29 april 2010 16:22
      Het is nu een stijd tussen de sieren en de beren. En er zijn veel beren, heel veel.

      Maar voor de wat langere termijn is angst een slechte raadgever. En TA vaak ook!!! We zien dat de macro's en de bedrijfsresultaten enorm toenemen. Dus ik denk dat die grote pullback er helemaal niet komt.

      Nu ja, 3% of zo is toch niet zo groot!

      Ik blijf optimistisch voor de toekomst!
    6. [verwijderd] 29 april 2010 16:30
      De markt twijfelt.

      Spannend allemaal. En dan nog de inviduele fondsen.

      Ik denk toch dat de financials, grondstoffen, een goede toekomst tegemoet gaan. En ict ook uiteindelijk, want ict is heel belangrijk voor de groei van de wereldeconomie. Dus bv Ordina is denk ik wel goed.

      Maar ja, wat bv te denken aan de oliegerelateerde aandelen. Zullen ook wel omhoog gaan.

      Leuk allemaal!
    7. [verwijderd] 30 april 2010 05:17
      Leuk sims,

      Maar ik heb natuurlijk ook de wijsheid niet in pacht. Ik probeer mij te verdiepen in deze idiote primitieve kapitalistische wereld. Ik probeer de grote lijnen te volgen. En dat is domweg dat de meeste recessies overgaan en dat er dan een aantal jaren van voorspoed komt. Maar dat is natuurlijk niet een wet van Meden en Persen. Het is gewoon heel erg moeilijk om de toekomst te voorspellen.

      Ik hoor al die goeroes, stieren en beren aan. Ze kunnen er allemaal flink naast zitten. Ja, wat moet je dan met je beleggingen?

      Want beleggen/handelen kan veel winst leveren maar ook veel verlies. Het is zeg maar link. Er blijft een gokelement. Toch blijft het mij intrigeren.

      Geluk allemaal!
    8. [verwijderd] 30 april 2010 11:02
      Naar mijn mening is de top al gemaakt of zal binnen 2 weken (uiterlijk eind mei) gemaakt worden, daarna is de enige weg, de weg naar beneden. Ik verwacht dat de maanden juni tm september extreem slecht gaan worden. Men heeft eindelijk door hoe we er echt voor staan, de oog kleppen gaan af. Werkloosheid nog steeds extreem slecht, consumenten bestedingen laag, voorraden flink aangezuiverd en overheids bestedingen extreem hoog en die gaan nu noodgedwongen bezuinigen. Vrij logische toch dat we dan maar een kant op kunnen!
      Koersen van banken, grondstofbedrijven en uitzendmarkt valt op zijn gat. Ik zit volledig short op ING,MT en RND.

      Veel geluk en laat je niet pakken door dat wereldwijde gemanipuleer. Het is nu tijd voor de waarheid!

      Fijne dag!
    9. [verwijderd] 30 april 2010 14:47
      quote:

      aex 250 sept 2010 schreef:

      Naar mijn mening is de top al gemaakt of zal binnen 2 weken (uiterlijk eind mei) gemaakt worden, daarna is de enige weg, de weg naar beneden. Ik verwacht dat de maanden juni tm september extreem slecht gaan worden. Men heeft eindelijk door hoe we er echt voor staan, de oog kleppen gaan af. Werkloosheid nog steeds extreem slecht, consumenten bestedingen laag, voorraden flink aangezuiverd en overheids bestedingen extreem hoog en die gaan nu noodgedwongen bezuinigen. Vrij logische toch dat we dan maar een kant op kunnen!
      Koersen van banken, grondstofbedrijven en uitzendmarkt valt op zijn gat. Ik zit volledig short op ING,MT en RND.

      Veel geluk en laat je niet pakken door dat wereldwijde gemanipuleer. Het is nu tijd voor de waarheid!

      Fijne dag!
      Zet jij nu niet de oogkleppen op door alleen de zorgelijke zaken aan te halen? Ik ontken ze niet hoor. Maar er staat ook goed nieuws tegenover. In hoeverre dit volledig in de koers verwerkt zit, is natuurlijk de vraag.
    21 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links