Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gratis bescherming

Portefeuilles die belangen hebben in uiteenlopende mondiale beleggingsthema’s hebben weliswaar een duidelijke spreiding van verschillende sector- en bedrijfsspecifieke risico’s ingebouwd.

Echter, in het geval dat er meer posities zijn gekocht dan verkocht (shorts) wordt wel een algemeen marktrisico in de totale portefeuille gelopen.

Met andere woorden, in een algemeen dalende markt zullen meestal ook de koersen van solide en veelbelovende ondernemingen (tijdelijk) onder druk komen te staan. Een dergelijke invloed op het portefeuilleresultaat kan worden ingeperkt door een bescherming op de portefeuille aan te brengen.

Er zijn diverse manieren om dat te realiseren. Ik ben van mening dat bescherming niet te veel mag kosten, omdat dit uiteindelijk ten koste gaat van het totale rendement.

Indexopties
Indexopties bieden een goede manier om algemeen marktrisico af te dekken. Hier neem ik voor het gemak Nederlandse indexopties op de AEX (richtkoers 349,12). De constructies kunnen uiteraard worden toegepast op andere indices die wellicht beter aansluiten bij uw portefeuille.

De eenvoudigste manier om volledig af te dekken is het verkopen van futures *). Het nadeel is dan wel, dat de performance van de portefeuille en de future elkaar per saldo min of meer in evenwicht houden, zodat u niet meer geprofiteert van een eventueel herstel van de koersen.

Als u een putoptie koopt, profiteert u nog wel van een eventueel marktherstel. Echter, alleen een put kopen is wel prijzig. Neem bijvoorbeeld de put AEX december met uitoefenprijs 340. Die kost 21,80 euro ofwel biedt pas bescherming bij een indexstand van 318,20 (-8,85%).

Het voordeel is wel, dat een put volledig neerwaartse bescherming biedt vanaf een bepaald punt. In sommige marktomstandigheden kan dat zinvol zijn, maar meestal is het voldoende om een fors deel van het neerwaarts risico af te dekken. En dat kan tegen lagere kosten door het kopen van een putspread **).

Bijvoorbeeld: u koopt de put AEX december 340 en verkoopt de put december 300, kosten 11,80 euro. De bescherming treedt in werking op 328,2 (-6%) en is maximaal 28,2 indexpunten (+8,0%).

Aanvullend
U kunt de putspread eventueel vrijwel volledig financieren door een call AEX december 380 te verkopen (short). Het aantrekkelijke van deze positie is, dat de bescherming vrijwel niets kost en dat de portefeuille in combinatie met de positie per saldo een aantrekkelijke performance kan realiseren tot 380.

De totale positie is in elk geval een stuk interessanter dan bovenstaande voorbeelden. Bij een index boven de 380 moet u de callpositie heroverwegen en eventueel doorrollen.

Het is van belang dat u zicht realiseert dat ten tijde van onrustige marktsituaties met deze constructie als aanvulling op een goed gespreide portefeuille de kans op een aantrekkelijk rendement hoger is dan zonder een dergelijke constructie.

*) Bij futures zijn forse margin requirements vereist

**) Als u een putspread koopt, dan koopt u de put die het dichtst bij de huidige koers ligt verkoopt u de put die verder out-of-the-money is. De verwachting is dat de onderliggende waarde zal dalen in koers. Het verschil met het kopen van een losse put is dat u in de spread een deel van de mogelijke winst afstaat in ruil voor een lagere investering. Naast een lagere investering kan het ook zijn dat uw visie is dat de onderliggende waarde slechts tot een bepaald niveau zal dalen. De winst is maximaal als u eindigt op de het niveau van de verkochte put.


John van der Schenk is portfolio manager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het Fonds staat onder toezicht van de AFM en is een semi open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Fonds Bloemendaal heeft op het moment van schrijven geen posities in AEX index opties die vergelijkbaar zijn met de beschreven positie in de column. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. sep '14 Belangenverwatering 1
  2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
  3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 april 2010 19:05
    Tsja, als ik heel eerlijk ben, als voormalig MM, dan is dit, hoe simpel het ook lijkt, denk ik 1 van de beste colums op de iex die ik gelezen heb. Hopelijk doen niet teveel mensen hun voordeel hier mee ;)
    Als mm's was inderdaad de wijsheid: kleine putjes zijn goud waard, otm calls zijn bagger. En dat is precies wat deze column zegt: koop de otm put, schrijf de otm call.
    Overigens kan je deze positie ook bereiken (met iets minder transactie kosten) door een callspread te kopen, waarbij je een itm call koopt en een otm call schrijft.

    Je voordeel is omdat bij oplopende koersen de vola daalt. Dus je maakt minder verlies bij dalende koersen dan je winst maakt bij stijgende koersen.

    Verder heb je (als je gewoon de rit uitzit) het voordeel dat je je verliezen afsnijdt (wat nuttig is: we crashen wel eens omlaag), maar je snijdt je winsten nauwelijks af (we crashen vrijwel nooit omhoog).
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links