Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Franse omslag

De AEX verloor 0,7% op 351. Weinig opmerkelijk en dit koersverloop past binnen ons correctiescenario. Opvallend was wel het koersverloop bij de Franse CAC 40. Twee dagen achter elkaar leed de index meer dan 1,2% verlies.

Het resultaat is dat de CAC 40 afketst op de weerstand gevormd door de januaritop. Gisteren schreef ik dat zolang de index geen succesvolle uitbraak laat zien, er niet voetstoots van kan worden uitgegaan dat het bij ons allemaal koek en ei is.

Het tegenovergestelde lijkt zich nu juist te voltrekken: geen doorbraak en een substantiële verzwakking. Dit beeld komt ook naar voren uit een marktkaart van Parijs, dat weergeeft welk percentage van de fondsen boven of onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde noteert.

Op de Franse markt zien we hier een forse omslag.

345, 358, 365, 340
Op de Nederlandse markt is de omslag nog niet erg afgetekend, maar ligt ze op de loer. De ontwikkelingen in Frankrijk ondersteunen mijn scenario van in ieder geval korte termijn topvorming in Nederland. Zoals eerder al werd aangegeven, vergt topvorming in het algemeen tijd. Ook is er nog de steun rond 345 die haar werk doet.

De doorbraak van de rode, stijgende steunlijn is stap 1 in het proces van topvorming. Stap 2 kan diverse vormen aannemen, waarbij zelfs een verbetering van de recente top op 358 niet uitgesloten is. Mijn verwachting is dat als dit gebeurt, het niet substantieel is. Het scenario van topvorming vervalt pas bij een doorbraak van 365.

Belangrijk is en blijft om op te merken dat dit ontwikkelingen zijn binnen de nog altijd stijgende trend. Een standaard neerwaartse reactie van de AEX het laatste jaar heeft de minimale omvang van ongeveer 5%. Gerekend vanaf de top op 355 komt dat uit op een niveau van net onder de 340.

Zeker voor de belegger met een wat langere horizon is er zo nog weinig aan de hand.


René van Mourik is hoofdredacteur van ResearchXL. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Analisten van ResearchXL hebben tenzij naders vermeld geen posities in individuele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 april 2010 16:23
    Beste allemaal,

    Technisch gezien best goed verhaal.

    Maar toch ... ik heb zo'n gek onderbuikgevoel dat die grote korrektie er niet komt.

    De macro's worden steeds beter, de bedrijfsresultaten worden steeds beter. De huizenmarkt in de VS veert flink op. Volgens mij is dit het normale patroon bij recessies.

    Volgens mij is Griekenland geen groot probleem. De toeristenindustrie is sterk, en ook de scheepsbouw is goed.

    Verder voor de MLT is er dus ook technisch gezien niets aan de hand.

    Dat betekent voor de zijlijners: je kunt nu voorzichtig staffelsgewijs gaan kopen. Voor de zittenblijvers: even wachten met verkopen. Voor de zekerheid kun je een deel verkopen.

    Maar de zaak is wel ingewikkeld, want de beren, en dat zijn er heel wat, die denken dat er een grote korrektie van zo'n 10% zal komen. Ik denk toch dat de stieren het zullen winnen. En dan kan het hard gaan, want die shorters moeten uiteindelijk toch terugkopen.

    Geluk allemaal!
  2. [verwijderd] 23 april 2010 16:34
    Beste allemaal,

    Ik wil toch wel even een lans breken voor de financials. Velen zijn nu negatief over de sektor omdat de regels strenger worden en omdat de grote banken goedkope leningen moeten geven aan bv Griekenland. Maar al die leningen zullen met winst worden terugbetaald.

    En laten we wel wezen, als de koersen van de financials omlaag gaan, dan gaat de rest omlaag. En dat lijkt mij niet het geval.

    Kortom: mooie instapmomenten denk ik zo!
  3. [verwijderd] 23 april 2010 16:46
    Maar ja, beslis zelf. Want ik kan natuurlijk een groot bord voor mijn kop hebben en ijlen.

    Maar ... de natuur ontluikt. Misschien een wespenplaag! Mooi toch. En de roep van de kroet klinkt: polifinario!

    Dat sell in may en return in september kon weleens goed fout zijn.

    Grapje, moet toch kunnen? Niet in tegenstrijd met het forumreglement. Dat moet iedereen maar eens goed lezen!!!!!!!
  4. [verwijderd] 23 april 2010 17:04
    Grappig om de markt te zien. Ze twijfelen.

    Een advies: laat je niet leiden door de waan van de dag. Je moet een visie hebben. En daar aan vasthouden. Dat is de kracht van beleggen.

    En mijn visie is dat de koersen de komende maanden/jaren omhoog gaan.

    Het is wel zo dat je op een gegeven ogenblik je visie moet veranderen. Maar niet zo snel.

    Geluk allemaal, ook de beren!!
  5. forum rang 7 handyman6 23 april 2010 17:44
    quote:

    mrsplm schreef:

    Grappig om de markt te zien. Ze twijfelen.

    Een advies: laat je niet leiden door de waan van de dag. Je moet een visie hebben. En daar aan vasthouden. Dat is de kracht van beleggen.

    En mijn visie is dat de koersen de komende maanden/jaren omhoog gaan.

    Het is wel zo dat je op een gegeven ogenblik je visie moet veranderen. Maar niet zo snel.

    Geluk allemaal, ook de beren!!
    Half/eind mei die correctie dan maar..H6
  6. [verwijderd] 23 april 2010 19:03
    quote:

    mrsplm schreef:

    Maar ... de natuur ontluikt. Misschien een wespenplaag! Mooi toch. En de roep van de kroet klinkt: polifinario!

    Goed idee, dan blijf ik lekker aan de zijlijn zorgeloos van de natuur genieten, boek misschien een reis naar Griekenland en kom terug op de beurs als het weer spannend wordt... gaaap...
  7. [verwijderd] 24 april 2010 05:05
    Beste sims,

    Dat kan geen kwaad. Je kunt in ieder geval niets verliezen. Want ... dat kan echt wel.

    In maart 2009 heb ik het advies gegeven: groot inkopen. Ja, als je dat gedaan had, en steeds wat bijkocht, dan is het rendement gigantisch nu. En dan nu een flink deel verkopen en een deel laten staan voor een verdere winst is goed.

    Maar ... dat zullen er maar weinigen zijn! De meesten verkopen op gegeven moment en wachten af. En dan hebben ze grote winsten gemist.

    Hoe dan ook, beleggen/handelen, het blijft mij fascineren. Het is domweg een uit de hand gelopen hobby geworden. Maar staat nu wel op de tweede plaats. Want ik heb nog een andere hobby die nummer 1 is. Waar je ook veel mee kunt verdienen.

    Ach, geld is in principe niet belangrijk om gelukkig te zijn. Je moet er wel genoeg van hebben helaas.

    Ben toch benieuwd hoe de markt zal reageren op die koersexplosie in de VS. Die was overigens wel te verwachten, want de huizencijfers waren erg sterk.

    Het is nu wachten of de werkeloosheid minder wordt.

    O jee, ik hoor net dat Nout Wellink zegt dat Griekenland eerder hulp had moeten aanvragen. Ja, die Nout, een zesminnetje volgens mij. Het is eerder Nout die te laat aan de bel heeft getrokken. Ik zou hem een sukkel willen noemen, maar dat neem ik terug, omdat het forumreglement dat eigenlijk niet toestaat.

    Geluk allemaal!
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links