Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Saai?

Na een roerig 2008 en 2009 blijft het wennen om dag na dag koersuitslagen van minder dan 1% voorgeschoteld te krijgen. Maar wennen kunnen we beter wel, want dit betekent dat de marktuitslagen weer normale proporties aannemen.

In de AEX-weekgrafiek staat een indicator afgebeeld die deze volatiliteit weergeeft. Te zien is dat die lange tijd forse uitslagen laat zien in roerige tijden, zoals 2002, 2003 en in de periode van 2007 tot en met eind 2009. Sindsdien wordt de markt weer rustiger.

Momenteel is de markt aanbeland op de niveaus van 2004. Hieruit blijkt dat het allemaal nóg een beetje rustiger aan kan, zoals in 2005 en 2006 al bleek.

Eenzelfde beeld doemt op uit de getoonde grafiek mat de koersuitslagen van de AEX. De groene lijn toont de gemiddelde koersuitslag bij een positieve dag gedurende het jaar en de rode de koersuitslagen van slechte dagen.

Kwestie van geduld
Het is duidelijk dat zowel de op- als neerwaarts koersuitslagen weer zijn teruggekeerd naar normale niveaus. Dit is uiteraard vrij logisch, maar geeft wel aan dat er toch een mentaliteitsomslag van de belegger wordt gevraagd. Met name geduld wordt weer belangrijk, om de koersen te laten doen wat ze doen.

Dat betekent dat er voor de AEX vrij vaak niet al te veel nieuws te melden is. De index bevindt zich nog steeds aan de bovenkant van de rode en grijze zone en heeft de scherp oplopende steunlijn nog niet gekraakt. Per saldo denk ik dat de recente koersvorming deel gaat uitmaken van een tussentijds topje.

Hogere koersen (360-365) behoren hierbij nog steeds tot de mogelijkheden, maar uiteindelijk (een kwestie van geduld) wordt de rode lijn gebroken.


René van Mourik is hoofdredacteur van ResearchXL. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Analisten van ResearchXL hebben tenzij naders vermeld geen posities in individuele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 april 2010 17:21
    "Hogere koersen (360-365) behoren hierbij nog steeds tot de mogelijkheden, maar uiteindelijk (een kwestie van geduld) wordt de rode lijn gebroken"

    Uiteindelijk wel, ja!! Heppie daar een hele dag over moeten nadenken?? Uiteindelijk..... Wel gedurfd, maar je hebt uiteindelijk gelijk want zolang jij leeft kun je tegen iedereen zeggen: " wacht maar, uiteindelijk breekt ie" .
    Welterusten

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links