Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eindelijk weer Happy Days

Weet u nog wat u op 25 juli 2006 deed? Het was een zonnige doordeweekse dag waarop in dit theater een nieuwe modelportefeuille werd gelanceerd, de IEX Funds of Fonz. vandaag, bijna vier jaar later, is het een bijzondere dag.

De portefeuille omvat namelijk 100.268 euro en is daarmee deze week voor het eerst sinds lange tijd boven de startwaarde uitgekomen. Dat na eerst een piek van zo’n 30% en daarna een dal van bijna 40%.

Natuurlijk beweegt de Funds of Fonz sterk mee met de markt, aangezien het een long only portefeuille betreft. Aardig is wel dat de benchmark van het eerste uur, de wereldaandelenindex MSCI World, in dezelfde periode 10% daalde.

Hoewel door de tijd heen een gedeelte van de portefeuille in obligatie- en mixfondsen is gestoken, is per saldo toch de wereldindex voorlopig op aanzienlijk achterstand gezet.

Tikkie terug
Dat is te danken aan de keuze voor fondsen met een hoge bèta. Grondstoffen en opkomende markten zijn vanaf het begin een belangrijke bouwsteen geweest in de fondsenportefeuille. Maar uiteindelijk is de MSCI World natuurlijk geen relevante index voor een gespreide fondsenportefeuille. In 2006 was er geen beter alternatief voorhanden.

Inmiddels heeft de fondsbelegger de IEX Fonds 40 als maatstaf en hoewel de modelportefeuille van Fonz veel geconcentreerder is, blijft hij redelijk dicht in de buurt bij de fondsenindex. In 2009 – het eerste jaar van de IEX Fonds 40 – bleef Fonz zo’n 2% achter bij de index, dit jaar staat de teller op +8,97% voor de index en +9,89% voor Fonz die dus een tikkie terug uitdeelt.

Fonz is dus vier jaar ouder (en wijzer) en bovendien w eer terug bij af. De markt is ondertussen wel een stuk van zijn onschuld verloren. Midden tussen de Griekse ruïnes, wiebelende banken en schuldbeladen overheden, voelt Fonz zich nog altijd prima op zijn gemak met een overdosis commodities en een flinke weging voor de defensievere Carmignac-fondsen.

Never change a drawing team.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links