Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schoon in opties

De kans op een aantrekkelijker rendement wordt verhoogd door gebruik van uiteenlopende optiestrategieën. Ik geef u hier een combinatie van twee interessante mondiale beleggingsthema's.

  1. Resources management, in het kader van een algemeen toenemend gebruik van energie door wereldwijde bevolkingsgroei.
  2. Sustainability, ofwel verantwoordelijk investeren in ondernemingen die produkten en/of services produceren, die rekening houden met de effecten op onze leefomgeving of in staat zijn om problemen (deels) op te lossen.

De uitdaging van wereldwijde opwarming vraagt feitelijk om het creëren en produceren van schone en hernieuwbare energiebronnen.

Overheden zullen wijzigingen naar duurzaam energieverbruik stimuleren en de regelgeving steeds meer aanscherpen.

Hierdoor zijn ondernemingen die clean energy mogelijk maken op termijn in het voordeel. Er zijn dan ook voldoende duurzame beleggingsmogelijkheden zonder het beleggingsresultaat op te offeren.

Zonne-energie
First Solar is marktleider op het gebied van het produceren van zonne-energiemodules op basis van geavanceerde halfgeleidertechnologie. Deze technologie is interessant, omdat een hoge energieopbrengst wordt gerealiseerd en onderhoudsarm is.

Bovendien bouwt de onderneming grootschalige zonne-energiecentrales in onder meer de Verenigde Staten en wordt de bouw voorbereid van een centrale met een capaciteit van 2 gigawatt in China. Ik acht deze onderneming goed in staat om verder marktaandeel uit te breiden.

Onzekerheid op kortere termijn aan de vraagkant door wijzigingen in de subsidieregelingen op de omvangrijke Duitse markt hebben gezorgd voor een belabberd beleggerssentiment in deze sector. Echter, er zijn aanwijzingen dat de niet-Duitse vraag zich sterker aan het ontwikkelen is dan eerder werd aangenomen.

Bij het wegebben van neerwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen komt er ook op korte termijn weer ruimte voor opwaarts potentieel. Een positieve impuls kan ook komen van de populaire Intersolar-conferentie in München begin juni.


Klik op de grafiek voor een grote versie.
Grafiek sinds begin 2009 – First Solar – een correctieve fase in opwaartse trend?
Bron: Bloomberg

Wat te doen?
De waardering ten opzichte van de groeiverwachtingen op middellange termijn is gunstiger geworden (zie grafiek). First Solar-aandelen komen dan ook in aanmerking om te worden opgenomen in een gespreide portefeuille.

Echter, de kans op rendement kan verder worden verhoogd door gebruik te maken van een relatief eenvoudige optieconstructie als alternatief voor de aandelen. Het uitgangspunt bij deze gedachte is drieledig.

  1. Het ontlopen van een fors deel van het mogelijk neerwaarts risico.
  2. Niet al te veel Amerikaanse dollar-exposure in portefeuille. Een verzwakking van de Amerikaanse munt heeft in een portefeuille die rapporteert in euro’s een negatieve uitwerking. Overigens versterkt het wel de internationale concurrentiepositie van de onderneming.
  3. De skew *) in de optiepremies in ons voordeel aangewenden.

Voorbeeld
Een alternatief voor aandelen is het kopen van een callspread **) juni 125-140 voor een premie van 3,90 dollar (of 3,26% van de onderliggende koers met referentieprijs 119,37 dollar). De opwaartse skew is erg vlak door de relatief dure out-of-the-money calls. Een goede manier om de te betalen premie te verlagen.

Deze positie heeft een 3,85 to 1-leverage ratio ***) met het neerwaarts risico beperkt tot slechts de betaalde premie. Er is geen financiering nodig voor de aandelen en het valutarisico is veel kleiner.

Aanvullend
Eventueel kan de callspread vrijwel volledig worden gefinancierd met de verkoop (short) van een put juni 100. Het risico bestaat dan dat aandelen moeten worden gekocht op 100 dollar. Dat zal alleen gebeuren als de koers onder de 100 dollar komt.

De totale positie is in elk geval een stuk aantrekkelijker dan het kopen van de aandelen zolang de koers onder de 140 dollar blijft. Bij deze koersen hebben we in ieder geval een mooi rendement en zal de positie moeten worden heroverwogen en eventueel worden doorgerold.

Kortom
Het is van belang te realiseren dat met deze constructie de kans op een aantrekkelijk rendement hoger is dan het kopen van alleen het aandeel. Ik ben van mening dat een zeer aantrekkelijke uitgangspositie voor een breed gespreide portefeuille wordt gecreëerd door specifieke uiteenlopende fundamentele situaties te combineren met het gebruik van verschillende optiestrategieën.

*) Skew geeft scheefheid van optiepremies aan. Mensen zijn bereid om meer te betalen voor out-of-the-money opties, waardoor deze relatief duur zijn. We zetten een positie op die de relatief dure opties verkoopt.

**) Bij een koop van een callspread juni 125-140 wordt de juni call die het dichtst bij de huidige koers ligt gekocht (een uitoefenprijs van 125) en een call die verder out-of-the-money is wordt verkocht (140). De verwachting is dat de onderliggende waarde zal stijgen in koers. Het verschil met het kopen van een losse call is dat beleggers in de spread een deel van de mogelijke winst afstaan in ruil voor een lagere investering. Naast een lagere investering kan het ook zijn dat de visie van de koper van de callspread is dat de onderliggende waarde slechts tot een bepaald niveau zal stijgen. De winst is maximaal als u eindigt op de het niveau van de verkochte call.

***) Leverage ratio geeft de winstpotentie ten opzichte van de investering weer. In het voorbeeld kan maximaal 15 dollar worden verwacht met een investering van 3,90 dollar.


John van der Schenk is portfolio manager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het Fonds staat onder toezicht van de AFM en is een semi open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Fonds Bloemendaal heeft op het moment van schrijven een positie in First Solar die vergelijkbaar is met de beschreven positie in de column. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. sep '14 Belangenverwatering 1
  2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
  3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 maart 2010 12:25
    Optie-handel betekent natuurlijk niet altijd dat je gelijk met een hefboom bezig bent.

    Alhoewel ook deze Schenk-constructie toch weer amusant is.

    First Solar is een groei-(hype) aandeel, met de bijbehorende multipliers. Dit betekent dat als winstcijfers tegenvallen een daling van meer dan 30% goed mogelijk is. Daarentegen kan het aandeel ook wel de lucht in schieten, maar die winst wordt nu beperkt.

    John denkt nu, ach ik wil het aandeel wel voor $100 kopen. Maar denk hij er ook nog zo over met slechte cijfers. OTM puts schrijven op een aandeel met zo'n waardering is gewoon altijd risky-businesss.
  2. [verwijderd] 31 maart 2010 14:13
    quote:

    lookingvalue schreef:

    Optie-handel betekent natuurlijk niet altijd dat je gelijk met een hefboom bezig bent.

    Alhoewel ook deze Schenk-constructie toch weer amusant is.

    First Solar is een groei-(hype) aandeel, met de bijbehorende multipliers. Dit betekent dat als winstcijfers tegenvallen een daling van meer dan 30% goed mogelijk is. Daarentegen kan het aandeel ook wel de lucht in schieten, maar die winst wordt nu beperkt.

    John denkt nu, ach ik wil het aandeel wel voor $100 kopen. Maar denk hij er ook nog zo over met slechte cijfers. OTM puts schrijven op een aandeel met zo'n waardering is gewoon altijd risky-businesss.
    klopt met dit soort aandelen. Ik heb zelf JA Solar in portefeuille, aandeel doet nu rond de 6 USD. Is een leuk aandeel om te traden. De ene helft laat ik gewoon zitten ( LT ), met de ander helft trade is gewoon. Koersuitslagen per dag van 10% komen veel voor.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links