Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Zakenbank de weg kwijt?

Slotcall: Zakenbank de weg kwijt?

Op een rustige beursdag perst de AEX (+0,1%) er nog een kleine eindsprint uit. Het is zwaargewicht Prosus (+1,1%) die de hoofdindex omhoog stuwt.

Het spektakel speelt zich vandaag voornamelijk af op de lokale markt. Fastned (+17,7%) staat in vuur en vlam nadat Kepler Cheuvreux het aandeel op de kooplijst heeft gezet. De zakenbank hanteert een koersdoel van €135.

€2 miljard maar liefst

Er staan momenteel 14,94 miljoen aandelen uit, waarmee Kepler de onderneming waardeert op €2 miljard. Dat is een market cap die past bij een groeibedrijf met minimaal €1 miljard aan omzet.  Fastned is weliswaar een groeibedrijf, maar geen cashcow.

Kepler Cheuvreux rekent voor dit jaar slechts op een omzet van €16 miljoen. Tevens is de schuldgraad hoog en is Fastned zwaar verlieslatend. Wat bezielt een bankanalist, die normaal gesproken aardig kan rekenen, om een dergelijk hoge waardering aan het bedrijf te plakken?

De enige reden die ik kan verzinnen is dat Fastned op termijn een emissie gaat doen en dat Kepler deze wel heel graag wil begeleiden. Eerder gaf Berenberg ook al een koopadvies af. Ik snap er helemaal niets van, maar misschien zie ik iets over het hoofd.

Randstad

De vierdekwartaalcijfers van de uitzender kennen nauwelijks verrassingen. De omzet komt 5% lager uit op €5,7 miljard en dat is precies in lijn met de verwachtingen van analisten.

16 december presenteerde Randstad (+2,4%) al een trading-update waarin het concern meldde dat de opbrengsten over oktober en november 4% lager waren dan in diezelfde periode een jaar geleden. De resultaten over december wijken hier niet van af.

Toch reageert de markt positief en dat heeft te maken met het dividendvoorstel over boekjaar 2020. Het bedrijf is bereid om €3,24 per aandeel uit te keren aan de aandeelhouders (dividendrendement 5,8%). Dit is meer dan de winst per aandeel van €2,55.

Waarom Randstad moeiteloos het stevige dividend kan uitkeren, leest u in het onderstaande artikel.

GrandVision

EssilorLuxottica lijkt alsnog alles op alles te zetten om GrandVision (+1,8%) over te nemen. De Frans-Italiaanse brillenketen heeft de Europese Commissie aangeboden om extra vestigingen af te stoten. 

Dit betekent ook goed nieuws voor grootaandeelhouder HAL (+2,4%). Of de de investeringsmaatschappij ook de oorspronkelijke overnameprijs van €28,32 ontvangt, is echter twijfelachtig. 

GrandVision heeft immers zwaar te lijden gehad onder de coronapandemie. De kans is dus groot dat de overname doorgaat tegen een lagere prijs. Dit is ook waarom de beurskoers ruim 9% onder het bod van EssilorLuxottica ligt. 

Zet 12 april in uw agenda, want dan neemt de Europese Commissie een besluit over de gewenste overname. Alle ins en outs over de nieuwe poging van EssilorLuxottica leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes blijven dicht bij huis. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt een basispuntje naar -0,39%.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie<

Brede markt

  • De AEX klimt 0,1% en daarmee presteren we een tikje beter dan de Duitsers (-0,3%) en Fransen (+0,0%).
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) klimt 3,4% en noteert 22,0 punten.
  • Wall Street koerst rondom het nulpunt. De positieve 'uitschieter' is de Nasdaq met een plus van 0,2%.
  • De euro klimt 0,4% en noteert 1,210 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,4%) en zilver (+0,2%) hebben baat bij de zwakke dollar.
  • Olie: WTI (+0,0%) en Brent (+0,3%) houden stand op een hoog niveau.
  • Bitcoin (+4,8%) lijkt niet meer te kunnen dalen.

Het Damrak:

  • Op een laag volume van 880.000 stukjes springt Unibail Rodamco (+3,4%) er positief uit. Groot nieuws kom ik echter niet tegen.
  • ArcelorMittal (-0,7%) kan niet profiteren van een koersdoelverhoging van Jefferies. Het aandeel gaat naar €32,20 van €28 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
  • Onze chippers ASMI (+2,0%) en Besi (+0,9%) zetten wederom een all time high op het bord. ASML (+0,6%) verpest het op het slot.
  • ABN Amro (+0,5%) presenteert morgen de jaarcijfers. De centrale vraag is hoeveel geld de bank opzij zet voor slechte leningen.
  • Ook Adyen (+0,2%) en Heineken (+0,5%) geven een kijkje in de boeken.
  • Het is mij een raadsel waarom Corbion (-5,2%) vandaag in de uitverkoop gaat. Het handelsvolume is bovengemiddeld dus wellicht zijn er een paar winstnemers in de markt. Het is de laatste dagen ook wel erg hard gegaan.
  • JDE Peet's (+1,6%) is op de kooplijst van Berenberg gezet. De zakenbank hanteert een koersdoel van €41. 

Adviezen

  • ArcelorMittal: naar €32,20 van €28 en kopen - Jefferies
  • Euronext: naar €105 van €103 en kopen - Keefe Bruyette & Woods
  • Fastned: starten met €135 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • ING: naar €10,50 van €14,60 en kopen - Keefe Bruyette & Woods
  • JDE Peet's: starten met kopen en €41 - Berenberg
  • Marel: naar €6,70 van €5,05 - ING
  • Randstad: naar €58 van €52 en houden - Bank Degroof
  • Randstad: naar €60 van €56 en kopen - KBC

Agenda

10 feb Event Consensus
02:30   China inflatie CPI jan +0,1% YoY
02:30   China inflatie PPi jan -0,8% YoY
08:00   Adyen Q4-cijfers  
08:00   ABN Amro Q4-cijfers  
08:00   Aperam Q4-cijfers  
08:00   Heineken Q4-cijfers  
08:00   Societe Generale Q4-cijfers  
08:00   Duitsland inflatie CPI jan +0,5% MoM
13:00   Coca Cola Q4-cijfers  
13:00   General Motors Q4-cijfers  
14:30   VS inflatie CPI jan +0,3% MoM
16:30   VS olievoorraden  
18:00   Euronext Q4-cijfers  
18:00   Unibail Rodamco Q4-cijfers  
18:00   Wereldhave Belgium Q4-cijfers  
22:00   Uber Q4-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 lanciared 9 februari 2021 18:01
    In verband met het beslist goed gefundeerde advies van die analist bij Kepler, na stevig documentatie-werk, rest de vraag van 1 miljoen, die op ieders lippen ligt : Kennen ze bij die zakenbank AMG ( ook genoteerd hier, in de ASCX index) ? Vergeleken met Fastned moet dit laatst aangehaalde bedrijf dan toch ook op zijn minst 250 euro waard zijn.
    Lijkt me duidelijk.
    LR
  2. Belegger Sven 9 februari 2021 19:38
    Tja Fastned, ik zie het echt niet... Zelfs met de grootst mogelijke fantasie zie ik niet hoe ik de huidige (en laat staan die bij het koersdoel van Kepler) waardering fundamenteel zou moeten onderbouwen.

    Ja, ik zie ook wel dat de laadpalen business een groeimarkt is maar waarom zou Fastned die gaan veroveren? (of überhaupt een rol van betekenis gaan spelen) Wat hebben zij dat de rest niet heeft? Kapitaal? zeker niet. Unieke techniek? lijkt me ook niet. Een onoverbrugbare voorsprong? Wel een voorsprong maar zeker geen onoverbrugbare.

    Uiteindelijk worden dit soort partijen toch gewoon weggeblazen door de olie majors? De Shells, Totals en BPs van deze wereld bouwen pomp 9 en 10 om naar een laadpaal en daar zit je dan met je Fastned laadstation. Moeiteloos vanuit de enorme kasstromen te realiseren op het moment dat de vraag voldoende groot is. En dan lees ik dat een van deze partijen Fastned over zou moeten nemen, waarvoor? Dit is toch relatief moeiteloos weg te concurreren?

    Voor mij de ideale short kandidaat (ware het dat er geen producten op te krijgen zijn..) want dit moet toch een keer fout gaan. Of zie ik iets gigantisch over het hoofd?
  3. Mrx77 9 februari 2021 20:47
    Ik denk dat defensieve beleggers unilever die miljarden winst maakt inmiddels al 10 procent lagere koers hebben gezet hun stukken nu inruilen voor fastned die zwaarverliesgevend is en een omzet van 16 milj.is een lachertje zelfs in groeimarkt....een vriens van mij heeft een toko met bijna 16 miljoen omzet en die is geen 2 miljard waard en ook mijn vriend zit in groeimarkt...en maakt paar miljoen winst in tegenstelling tot fastned...misschien moet hij ook naar Kepler want die kennen hem met natte vingerwerk 10 miljard waarde....kepler zet denk ik hun naam ter schande door dit soort geblunder....ze denken misschien als tesla het kan met een luchtbel waarom fastned niet...
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links