Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Slechte cijfers, goede beurs

Slotcall: Slechte cijfers, goede beurs

De AEX (+1,3%) zet de stijging van de laatste weken rustig door. Zelfs een tegenvallend Amerikaan banenrapport kan de stemming niet drukken.

Afgelopen maand gingen er in de VS 140.000 arbeidsplaatsen verloren, terwijl de markt juist rekende op een plus van 71.000. De beurzen dipten niet eens op het bericht. Dat terwijl het Payroll Report vroeger altijd het cijfer van de maand was. Door het stimuleringsbeleid van centrale banken lijkt de harde economische data van ondergeschikt belang.

Als er een slecht cijfer komt dan neemt de stimuleringsdrang van Lagarde en Powell gewoonweg toe en dat speelt beleggers in de kaart. Wat ook meespeelt, is dat de werkgelegenheid na de coronapandemie weer flink zal stijgen. Het banenrapport over december is daarmee minder nieuwswaardig.

Chippers in de lift

De stijging van de AEX wordt vandaag gedragen door de chippers. Meevallende kwartaalcijfers van de Taiwanese chipmaker TSMC doen het sentiment goed. TSMC behoort tot de grootste klanten van ASML (+3,0%) dus is het niet onlogisch dat het aandeel wederom een all time high aantikt.

ASMI (+3,7%) en Besi (+3,5%) gaan als de brandweer. Sowieso liggen technologiebedrijven er vandaag goed bij. Adyen (+2,5%) en Just Eat Takeaway (+3,5%) gaan ook hard omhoog. Hetzelfde beeld zien we op Wall Street. De Nasdaq (+0,6%) troeft de Dow Jones (-0,2%) en S&P500 (+0,2%) aardig af.

Op Wall Street steelt Tesla (+7,1%) de show. De Amerikaanse bouwer van elektrische auto's heeft voor het eerst in de geschiedenis een marktwaarde van meer dan $800 miljard. Mijn complimenten aan de beleggers/speculanten die de stukken stevig hebben vastgehouden.

Een niet onbelangrijk iemand vreest echter dat het sprookje in tranen gaat eindigen.

Ease2Pay

Het aandeel van de dag is Ease2Pay (+44,9%). Het aandeel heeft sowieso een krankzinnige week achter de rug. Tot dit jaar leidde het bedrijf een anoniem bestaan op de beurs, maar daar is nu verandering in gekomen.

Ease2Pay is een app waarmee u kunt betalen voor bijvoorbeeld het parkeren en tanken. Begin deze week haalde het nog €1,3 miljoen op bij beleggers tegen een koers van €1. Een dag later zei de CEO dat hij de app ook graag wil gebruiken bij het opladen van elektrische auto's. 

U raadt het al: de koers is geëxplodeerd. Het aandeel sluit uiteindelijk op €4,78. Ik ben al een aantal mensen tegengekomen die balen dat ze het ritje hebben gemist. Eén troost. U bent niet de enige.

Road to successHet jaarlijks rendement per percentiel. Bron: What Works on Wall Street (2012)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +3,4%
  • AEX deze maand: +3,4%
  • AEX dit jaar: +3,4%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +3,2% 

Bitcoin in de lift

De crypto's stelen deze week de show. Amerikaanse aandelen blijven daarentegen ver achter. Meestal is het omgekeerd.

Indices

AEX

Deze tabel mag u inlijsten. Royal Dutch Shell (+12,3%) is het beste aandeel van 2021. Tenminste, op dit moment. De financials profiteren van de opgelopen rente. Adyen (-7,8%) kreeg van diverse zakenbanken een downgrade.

AEX

AMX

Het is mij een raadsel waarom JDE Peet's bijna 10% moet inleveren. Ook Pharming (-5,1%) valt weer tegen. Die notering in de VS zet niet veel zoden aan de dijk. De waardering gaat in ieder geval nauwelijks omhoog.

 

AMX

ASCX

Vivoryon (+46,5%) behoort tot de meest krankzinnige aandelen van het Damrak. Wat verder opvalt, is dat de recordtransfer van Haller door beleggers niet wordt gepruimd. Ajax (-1,2%) is na ICT Group (-2,8%) het slechtste jongetje van de klas.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 efreddy 8 januari 2021 22:26
    Als iets in tranen eindigt ben je daar zelf volledig
    voor verantwoordelijk, wie het zich niet kan veroorloven om 881 $ te verliezen (huidige koers TSLA) moet geen aandeel TSLA kopen, wie het zich niet kan veroorloven 1762$ te verliezen geen 2 aandelen TSLA.
    Wie het zich niet kan veroorloven 40 $ te verliezen geen 0.001 BTC.
    Wie het zich niet kan veroorloven 1641 € te verliezen geen 100 aandelen RDSA.
    Scheelt heel wat emoties, loop enkel de risico's die je aankan, hoef je nergens wakker van te liggen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links