Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Technologie blijft locomotief

TA: Technologie blijft locomotief

Wall Street blijft records neerzetten; het nieuwe coronavaccin is blijkbaar nog niet uitgewerkt. Beleggers gaan er verder vanuit dat er op de valreep alsnog overeenstemming komt over een nieuw coronasteunpakket voor de Amerikaanse economie.

Bovendien stelde onderzoeksbureau Conference Board vorige week dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, op basis van de index van leidende indicatoren, opnieuw zijn verbeterd.

Voldoende brandstof voorhanden?

Van groot belang is of de locomotief van de rally van de afgelopen maanden, de technologiesector, nog over voldoende brandstof beschikt. Sinds de maartbodem rond 6.631 is de Nasdaq composite index met ruim 92% gestegen. De S&P500 met 70% en de Dow met 65% steken daar wat bleekjes bij af.

Vandaag beoordeel ik of technologie nog voldoende op stoom ligt om de rest van Wall Street op sleeptouw te nemen. Behoudens een wellicht stevige tussentijdse correctie acht ik de Amerikaanse beurzen sterk genoeg om de opmars voort te zetten.

Ik bekijk de Amerikaanse technologiebeurs, de Nasdaq Composite index, vanuit de korte en lange termijn en vanuit de meerjarengrafiek.

Eerst de AEX.

Nederlandse beurs rijp voor een correctie

De AEX-index beweegt nog binnen het stijgende trendkanaal, De beurs wordt rijp voor een correctie, nu het eerste koersdoel rond weerstand 632,12 punten (gevormd op 17 februari) is genaderd.

De nabijheid hiervan, in combinatie met een lichte overboughtconditie (over-gekocht), kan een tussentijdse correctie uitlokken.

Vooralsnog lijkt deze correctie beperkt te blijven. Het patroon met hogere bodems (blauwe lijntjes) duidt immers op een positieve ondertoon. De eerste hogere bodem ligt rond 593,97 punten (van 19 november), de tweede rond 611,46 punten (van 11 december).

De onderkant van het stijgende trendkanaal biedt steun rond 612-615. Maar mocht dit trendkanaal breken, dan heeft de AEX-index altijd nog het ultieme vangnet rond 587,03 punten (bodem van 23 juli).

De stijgende fase wordt echter pas vervolgd indien de AEX-index boven de weerstand 632,12 punten weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten.

Nasdaq korte termijn

De Amerikaanse technologiebeurs weet op 12.214,74 punten (van 10 december) wederom een hogere koersbodem te vormen.

De Nasdaq Composite index is in de laatste correctie opgevangen boven de toppen van september en oktober. Hiermee blijft het technische beeld positief en is ruimte vrijgekomen voor een stijging richting 14.500 punten (berekend koersdoel). Een doorbraak van de laatste koerstop zou de verbetering bevestigen.

Overigens geldt ook op de Nasdaq een lichte overboughtconditie (over-gekocht), dit kan een tussentijdse correctie uitlokken.


Nasdaq lange termijn

De Nasdaq Composite index heeft de oude stijgende trend hervat nu de koerspieken van september en oktober rond 12.000 punten opwaarts zijn doorbroken. Hiermee is een verbetering opgetreden. De Amerikaanse technologiebeurs blijft hogere toppen en bodems vormen.

Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting weerstand 14.500 punten (berekend koersdoel). Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 10.822,57 punten (bodem van 30 oktober) intact blijft.

Nasdaq meerjarengrafiek

De Nasdaq laat op de meerjarengrafiek een opwaartse acceleratie zien van de uptrend, die in 2009 is gestart. Nu het stijgende trendkanaal aan de bovenkant is gebroken, lijkt zich een trendversnelling af te tekenen. Dit impliceert dat we waarschijnlijk aan de vooravond van nieuwe koersexplosies staan.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Op Chinese aandelenbeurzen breekt de zon door 24
  2. 15 mei Europese banken trekken én feesten op de haussekar 32
  3. 14 mei Amerikaanse financials brengen Wall Street op stoom 49

Reacties

214 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
214 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links