Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Draai in de markt

Slotcall: Draai in de markt

Toen ik vanochtend vroeg naar de futures keek, vreesde ik voor een lelijke beursdag, maar het is uiteindelijk hartstikke meegevallen. Dat geldt overigens niet voor de beleggers met een overweging in technologie-aandelen.

Er is een duidelijke draai in de markt zichtbaar. De populaire aandelen worden verkocht ten faveure van de coronagevoelige fondsen. Winnaars zoals Prosus (-7,4%), ASMI (-7,3%) en ASML (-4,0%) staan in de uitverkoop, terwijl de financials, oliefondsen en winkelvastgoed de weg omhoog vinden.

Het is niet ondenkbaar dat deze trend de komende maanden doorzet. Het coronavaccin van Pfizer lijkt een echte gamechanger te zijn. Het middel heeft een zeer effectieve werking en kent vooralsnog geen ernstige negatieve bijwerkingen. Daarnaast zegt Pfizer op korte termijn honderden miljoenen doses te kunnen produceren.

Dan kan het komende zomer zomaar ineens voorbij zijn met de coronapandemie. In dat geval ligt het voor de hand dat de zwaar getroffen aandelen wat van hun verlies goed maken. Maar goed, bind mij er niet aan vast.

Zwakke ZEW-index

Op korte termijn zijn de vooruitzichten iets minder rooskleurig. Dit bleek uit een tegenvallende ZEW-index. Het cijfer over november kwam uit op 39,0 wat betekent dat het vertrouwen van institutionele beleggers in de Duitse economie stevig is gedaald.

Een grote verrassing is dit overigens niet. Duitsland is onlangs in een gedeeltelijke lockdown gegaan en dat schaadt het economisch herstel. Het tegenvallende cijfer kwam rond 11.00 uit en toen zagen we de koersen ook wat wegzakken. Zonder ZEW-index waren we vandaag waarschijnlijk in het groen gesloten.

Unibail Rodamco door het dak

Het grote nieuws van vandaag is dat de voorgestelde claimemissie van Unibail-Rodamco(+21,0%) is weggestemd. Er was geen twee derde meerderheid voor het voorstel, waardoor het gehele RESET-plan in duigen valt.

Het voorstel om de drie leden van de opstandige groep Aermont te benoemen in het bestuur is daarentegen wel aangenomen. Aermont heeft inmiddels gereageerd op zijn overwinning en vindt dat het tijd is dat het huidige management zijn conclusies trekt.

Het aandeel is momenteel een speelbal van speculanten. Het aandeel stond een uurtje na opening op +34%, maar daar is nu nog maar iets meer dan de helft van over. De onzekerheid over de hoge schuldpositie en de mogelijke verkoop van activa leidt ertoe dat het bedrijf lastig is te prijzen. 

Basic-Fit: Het beste moet nog komen

Ik heb vanmiddag naar aanleiding van de grote koersstijging van gisteren nog een analyse geschreven over Basic-Fit (-2,7%). Hierin leg ik uit waarom een nog hogere koers in het vat zit Als u klikt op de link in de onderstaande tweet dan leest u het volledige artikel.

Rentes

De rentes lopen vandaag gemiddeld zo'n twee basispunten op. 

  • Nederland: +2 basispunten (-0,39%)
  • Duitsland: +2 basispunten (-0,49%)
  • Verenigd Koninkrijk: +2 basispunten (+0,40%)
  • Italië: +2 basispunten (+0,74%)
  • Verenigde Staten: -1 basispunt (+0,95%)

Brede markt

  • De AEX gaat 0,4% omlaag, en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de Duitsers (+0,8%) en Fransen (+1,5%) . De belangrijkste reden is de zware weging van technologie in onze index.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) klimt 1,7% en noteert 23,5 punten.
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (+0,6%) koerst in de plus, terwijl de S&P500 (-0,4%) en Nasdaq (-0,8%) wat terrein prijsgeven.
  • De euro zakt 0,1% en noteert 1,181 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+1,1%) en zilver (+0,9%) krabbelen voorzichtig op.
  • Olie: WTI (+3,2%) en Brent (+2,7%) breken door de $40-grens heen.
  • Bitcoin (+0,6%) handhaaft zich rond de $15.000.

Het Damrak

  • DSM (+0,6%) profiteert van een koersdoelverhoging van Deutsche Bank. The target price wordt met €20 opgeschroefd naar €180 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
  • Analisten zijn iets minder enthousiast over Galapagos (-0,8%). Met name Credit Suisse verlaagt het koersdoel gevoelig.
  • Zoals gezegd gaan de coronagevoeligste aandelen aan kop. ING (+7,7%) en Aegon (+6,2%) knallen omhoog.
  • Aan het einde van de handel vliegt KPN (+6,9%) ineens omhoog. Vorige maand was er het gerucht dat een Zweeds investeringsfonds geïnteresseerd is om de telecommer over te nemen. Toch lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de Nederlandse overheid akkoord zou gaan met een volledige overname. Feit blijft dat er iets broeit.
  • IMCD (-2,6%) kan vandaag niet profiteren van een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. Het aandeel gaat naar €110 van €82,50 en het houdadvies blijft gehandhaafd.
  • De chippers krijgen vandaag een pak rammel. ASMI (-7,3%), Besi (-4,4%) en ASML (-4,0%) zijn even niet the place to be.
  • WDP (-6,1%) gaat door het coronavaccin echt niet minder geld verdienen, maar toch gaat het fonds onderuit. Het is een duidelijk voorbeeld dat beleggers de winnaars van 2020 even niet willen hebben.
  • Het tegenovergestelde geldt voor winkelvastgoed. De aandelen Eurocommercial Properties (+21,7%) en Wereldhave (+9,4%) zijn niet aan te slepen.
  • Kepler Cheuvreux vindt dat u nu kantoorvastgoed moet hebben. NSI (+2,8%) verdient daarom een plekje op de kooplijst.
  • Air France-KLM maakt wel heel bijzondere koerssprongen. Van -2% naar +13% en dan weer terug naar +2,9%. Tja, hier valt weinig zinnigs over te zeggen.
  • BAM (+9,3%) behoort tot de zwakst presterende aandelen van deze eeuw. In een markt als deze wil dan ineens iedereen ze hebben.
  • Acomo (+6,4%) neemt Tradin over voor €330 miljoen. Het bedrijf houdt zich bezig met allerlei biologische voedingsingrediënten. Volgens Acomo draagt de overname direct bij aan de winst. Wellicht is dat de reden waarom het aandeel zo hard omhoog gaat.

Adviezen

  • Adyen: naar €1.275 van €1.150 en verkopen - KBC
  • DSM: naar €180 van €160 en kopen - Deutsche Bank
  • Galapagos: naar €110 van €112 en houden - Royal Bank of Canada
  • Galapagos: naar €105 van €129 en houden - Credit Suisse
  • IMCD: naar €110 van €82,50 en houden - Kepler Cheuvreux
  • NSI: naar kopen van verkopen en naar €31 van €35 - Kepler Cheuvreux

Agenda

11 nov Event Consensus
08:00   ABN Amro Q3-cijfers  
08:00   IMCD Q3-cijfers  
08:00   Continental Q3-cijfers  
08:00   E.ON Q3-cijfers  
08:00   VK BBP Q3  
09:00   Ackermans & Van Haaren notering ex-dividend
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 10 november 2020 18:04
    Citaat:
    De AEX gaat 0,4% omlaag, en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de Duitsers (+0,8%) en Fransen (+1,5%) . De belangrijkste reden is de zware weging van technologie in onze index.

    Niels, alsjeblieft, stop hier mee!
    Je negeert de heftige stijging van Shell WEER!
    Dat weegt echt wel op tegen de technologie.
    Amsterdam blijft om andere redenen achter op de echte beurzen, redenen waar we het hier nooit over hebben, kijk ook naar de AMX....
  2. Belangstellende 10 november 2020 18:11
    Niels, om nu te zeggen dat de tech-aandelen niet "the place to be" zijn, vind ik wel erg kort door de bocht. Voorbeeld: G5 wordt bijvoorbeel din Nederland uitgerold. Daar heb je nieuwe smartphones voor nodig want de huidige zijn hiervoor niet geschikt dus ondernemingen als jij noemt: ASML. ASMI en Besi moeten hiervoor de machines leveren.

    Prosus koopt aandelen in om het verschil in NVA kleiner te maken en Tencent is nog steeds erg groot en verkoopt nog steeds games.
  3. De Buurman 10 november 2020 18:18
    quote:

    Brievenbus schreef op 10 november 2020 18:04:

    Citaat:
    De AEX gaat 0,4% omlaag, en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de Duitsers (+0,8%) en Fransen (+1,5%) . De belangrijkste reden is de zware weging van technologie in onze index.

    Niels, alsjeblieft, stop hier mee!
    Je negeert de heftige stijging van Shell WEER!
    Dat weegt echt wel op tegen de technologie.
    Amsterdam blijft om andere redenen achter op de echte beurzen, redenen waar we het hier nooit over hebben, kijk ook naar de AMX....
    De weging van ASML in de AEX-index is meer dan 16%. De weging van Royal Dutch Shell in de AEX-index is nog geen 12%. Maak de rekensom eens, Brievenbus: als ASML -4% doet en Shell +4,5% wat is dan de invloed op de AEX?

    Spoiler: die is niet positief.
  4. De Buurman 10 november 2020 18:29
    quote:

    Brievenbus schreef op 10 november 2020 18:25:

    Dan is de invloed dus inderdaad extreem klein; die 1% achterstand van de AEX op de echte beurzen vandaag komt dus duidelijk ergens anders door, bedankt dat je mijn gelijk nog even duidelijk uitgelegd hebt.
    Je negeert de heftige stijging van Shell WEER!
    Dat weegt echt wel op tegen de technologie.

    Ben je het met me eens dat bovenstaande quote van jou dan eigenlijk best wel dom is?
  5. De Buurman 10 november 2020 18:31
    quote:

    Brievenbus schreef op 10 november 2020 18:25:

    Dan is de invloed dus inderdaad extreem klein; die 1% achterstand van de AEX op de echte beurzen vandaag komt dus duidelijk ergens anders door, bedankt dat je mijn gelijk nog even duidelijk uitgelegd hebt.
    Er zit schrikbarend meer technologie in de AEX-index dan jij denkt, Brievenbus. Als je even een korte blik werpt op de fondsen zie je dat direct.
  6. [verwijderd] 10 november 2020 19:29
    quote:

    Brievenbus schreef op 10 november 2020 18:34:

    [...]

    ASML is de enige die weegt...
    Brievenbus, attached de fact sheet per herweging september 2020 van de AEX.

    Pagina 3.

    ASML weegt bijna 2x zoveel als RD.

    Prosus (- 7.38% vandaag) weegt meer dan ING + ABN + Aegon

    Adyen weegt 7.23%

    En Unibail weegt ook helemaal niks meer door de enorme waarderingen van de rest.

    Moet je nagaan wat er gebeurt mocht de free float van Prosus groeien zodat deze op 15% gecapt wordt, dan weegt de rest ook automatisch allemaal nog minder.

    Prosus zou er wat mij betreft ook helemaal niet in moeten komen maar dat is slechts mijn mening.

  7. De Buurman 10 november 2020 19:48
    quote:

    Brievenbus schreef op 10 november 2020 18:34:

    Nee, uiteraard niet.
    Als je naar ASML kijkt moet je OOK naar Shell kijken, die 2 heffen elkaar bijna op als de een daalt en de ander stijgt.
    En niet de ene als reden voor het achterblijven van de AEX geven en de ander die stijgt negeren.
    Snapt ieder kind dat kan rekenen...
    "De belangrijkste reden is de zware weging van technologie in onze index."

    Technologie in de AEX-index bestaat uit meer dan alleen ASML. Cumulatief ongeveer een derde.

    Ik zie je vaak met veel onbegrip pogingen doen de beweging van de dag te verklaren, maar veel inhoudelijker dan 'ze shorten de beurs kapot' is het vaak niet. Denk je niet dat je gelukkiger wordt als je wegblijft van dat soort complottheorieën en je verdiept in hoe de AEX werkt en een eerlijke vergelijking maakt (zoals ik je al een paar keer voorgerekend heb - zie ook mijn oude berichten)?
  8. forum rang 4 lanciared 10 november 2020 20:25
    Ik las een jaar terug 2 x een interview in de krant De Standaard, telkens van een grote Amerikaanse fondsbeheerder.
    Gevraagd werd naar hun strategie. Ze waren telkens erg kort. Was vlug uitgelegd.
    Long Amerikaanse aandelen, Short Europa.
    Voilà, was vlug en klaar.
    Telkens was hun favoriete beurs Amsterdam.
    Naar de vraag naar het waarom , was het antwoord, kort en duidelijk :
    - Omdat de deze zo gemakkelijk te shorten was.

    ---- ja, weet ook al wel dat shorten toegelaten is, en er blijkbaar op het eerste gezicht niets strafbaars als dusdanig gebeurt, maar ..... toch zijn er nog velen die dit niet inzien, dat dit hier in Amsterdam bij vele fondsen ( en vermoed dat zelfs de AMX hun absolute voorkeur weg draagt.) zo is , gebukt gaan onder de algoritmes van de shorters.

    Voordeel mee doen ? Is ook mogelijk. We zullen het zien binnen een half jaartje.
    Heb vrij fors Wereldhave, Fugro, AMG, BAM, en nog wat kleinere aan heel mooie kleine prijsjes kunnen kopen.
    Kan eigenlijk ook zeggen : Dank je wel.
    LR
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links