Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Het gaat hard

Slotcall: Het gaat hard

De AEX (+1,9%) klimt op de dag van de Amerikaanse verkiezingen tot boven de 550 punten. Of het goede sentiment morgen aanhoudt, hangt af van de verliezer. Mocht Biden of Trump zijn nederlaag niet accepteren, dan verdwijnt deze winst als sneeuw voor de zon.

Technologie blijft vandaag wat achter op de beurs. Wellicht speelt mee dat JP Morgan Cazenove zijn outlook voor technologie naar beneden heeft bijgesteld. De Amerikaanse zakenbank was altijd positief over technologieaandelen, maar is nu van mening veranderd.

JP Morgan Cazenove vindt de fikse aandeleninkoopprogramma's en sterke balansen van de techfondsen aantrekkelijk, maar het probleem is alleen dat dit al volledig in de koersen zit verwerkt. De bank denkt daarom dat technologie volgend jaar zal achterblijven ten opzichte van de brede markt. 

DSM

De omzet van DSM (+2,4%) daalde afgelopen kwartaal met 4%, maar dit wordt grotendeels veroorzaakt door een zwakkere dollar. Het brede beeld is dat de Nutrition-divisie goed presteert, maar dat de materialen-tak het moeilijk heeft. Bij deze divisie zakten de opbrengsten met maar liefst 17%.

Gezien de aangekondigde lockdowns is het onwaarschijnlijk dat er in het lopende kwartaal verbetering optreedt. We verwachten dat het chemiebedrijf volgend jaar een winst per aandeel behaalt van €4,28.

Bij een koers van €141 betaalt u 33 keer de getaxeerde winst en dat vrij fors. Hier staat echter tegenover dat het bedrijf een uitermate goed trackrecord heeft op de beurs en tevens coronaproof is.

Ahold

De resultaten van Ahold (+0,7%) zullen in het derde kwartaal wat terugvallen ten opzichte van het ijzersterke tweede kwartaal. De horeca was afgelopen kwartaal weer open, wat ten koste gaat van de supermarktverkopen. Tevens is de dollar ten opzichte van de euro in waarde gedaald.

Exact een jaar geleden handelde de euro tegen 1,11 dollar. Nu krijgt u voor iedere euro 1,17 dollar terug. Aangezien 61% van de omzet wordt behaald in de VS heeft dit een negatieve impact van zo’n 3% op de totale groepsopbrengsten. De consensus is dat Ahold in het derde kwartaal een winst per aandeel heeft behaald van €0,48.

In het tweede kwartaal was dit nog €0,65. Positief is dat het vierde kwartaal weleens historisch goed kan zijn. Er is immers een reële kans dat restaurants en cafés ook tijdens de feestdagen gesloten zijn. Dit speelt Ahold in de kaart. 

Momenteel koerst het aandeel tegen zo'n 12 keer de verwachte winst over 2020. Of dit voldoende is voor een koopadvies leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes bewegen alle kanten op. De grootste uitschieter is de Amerikaanse yield. Deze loopt maar liefst vijf basispunten op naar 0,90%. Nog drie basispunten te gaan en ze betalen net zoveel rente als de Grieken over hun tienjaars staatspapier.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 1,9% omhoog en daarmee presteren we een tikje minder goed dan de Duitsers (+2,6%) en Fransen (+2,4%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 6,5% en noteert 30,5 punten.
  • Wall Street koerst ruim 2% in het groen. De grote verliezer is Alibaba (-6,6%). De Chinese E-Commercegigant wordt gedumpt nadat de beursgang van ANT Group onverwachts is uitgesteld. Het bedrijf zou volgens de toezichthouder niet voldoen aan de voorwaarden. Komende donderdag had de IPO moeten plaatsvinden op de beurs van Shanghai. 
  • De euro klimt 0,8% en noteert 1,173 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+0,7%) en zilver (+0,4%) profiteren van de zwakke dollar.
  • Olie: WTI (+1,8%) en Brent (+1,3%) staan in de herstelstand.
  • Bitcoin (+0,9%) houdt stand op een hoog niveau.

Het Damrak

  • Chinese aandelen gaan door de uitstel van de IPO van de ANT Group hard omlaag. Een daarvan is Tencent (-2,5%). Prosus (-3,2%) gaat zoals verwacht mee omlaag.
  • De financials nemen de benen vandaag. De grootste uitschieters zijn Aegon (+6,7%) en ING (+4,5%). Mocht Trump er morgen met de overwinning vandoor gaan dan zie ik ze op korte termijn nog wel een aardig ritje maken.
  • Royal Dutch Shell (+1,5%) geeft een deel van de openingswinst uit handen. Morgan Stanley zet het aandeel op de kooplijst.
  • Unibail Rodamco (-0,5%) krijgt het zelfs vandaag voor elkaar om te zakken. Eurcommercial Properties (+2,6%) doet het aanmerkelijk beter. 
  • Het is mij een raadsel waarom Relx ruim 4% oploopt vandaag.
  • Het kabinet gaat zo direct strengere maatregelen aankondigen, maar sportscholen lijken buiten schot te blijven. Ongeveer een kwart van de Basic-Fit vestigingen (+6,9%) bevindt zich in Nederland.
  • De piloten zijn gezwicht voor de maatschappelijke druk en gaan akkoord met loonmatiging voor de komende vijf jaar. Het komt de koers van Air France-KLM(+6,2%) ten goede.
  • Arcadis (+5,8%) is alweer terug op het niveau van voor de coronacrisis.
  • Het zuur van de tegenvallende cijfers van PostNL (-2,6%) is er nog niet uit.
  • Brunel (+0,2%) krijgt een fikse downgrade om de oren van ING. Het koersdoel wordt gehalveerd naar €8,50, maar het koopadvies blijft gehandhaafd. Analist Marc Zwartsenburg verwacht dat er nog twee zwakke kwartalen op komst zijn. Positief is de sterke balans, waardoor de bank rekent op een dividend van €0,30 a €0,60.
  • ING is negatief verrast over de cijfers van Kendrion (-2,0%). De omzet kwam ruim 9% lager uit dan verwacht. Ook het operationele resultaat viel tegen. Een lichtpuntje is de lagere schuldpositie. De bank hanteert een koopadvies met een koersdoel van €17,50.
  • Morgenochtend presenteert Alfen (+0,2%) zijn derdekwartaalcijfers. Ik zal morgenochtend rond de beursopening met een analyse langskomen. 

Adviezen

  • Air France-KLM: naar €3,80 van €4 en houden - Oddo BHF
  • Brunel: naar €8,50 van €16,25 en kopen - ING
  • Kiadis: naar houden van kopen en naar €5,50 van €4,50 - Piper Sandler
  • Prosus: naar €121 van €125 en kopen - Goldman Sachs
  • Royal Dutch Shell: naar kopen van houden en €13,10 - Morgan Stanley
  • Unibail Rodamco: naar €31 van €36 en verkopen - Goldman Sachs

Agenda

4 nov Event Consensus
02:45   China Caixin services PMI okt  
07:00   BMW Q3-cijfers  
07:00   Aperam Q3-cijfers  
07:00   Ahold Delhaize Q3-cijfers  
08:00   Vestas Q3-cijfers  
08:00   Hunter Douglas Q3-cijfers  
08:00   Genmab Q3-cijfers  
08:00   Alfen Q3-cijfers  
09:50   Frankrijk services PMI okt 47,6
09:55   Duitsland services PMI okt  
10:00   EU services PMI okt 47,6
10:30   VK services PMI okt 52,2
14:15   VS ADP arbeidsmarktrapport okt 749K
15:45   VS Markit services PMI okt  
16:00   VS ISM non-Manufacturing Index okt 57,5
16:30   VS wekelijkse olievoorraden  
22:00   Liberty Global Q3-cijfers  
22:00   Qualcomm Q3-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links