Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Chippers uitstekend op koers

TA: Chippers uitstekend op koers

Zoals gebruikelijk geef ik altijd één dag voor publicatie van de kwartaalcijfers een technische update, ook deze keer weer voor ASML.

Halfgeleiderindustrie sterk

Volgens analistenschattingen, opgetekend door persbureau Bloomberg, zal de winst van ASML flink oplopen. Vooral door het toegenomen thuiswerken als gevolg van de lockdowns is meer vraag naar datacenters, dus naar chips.

Technisch ligt eigenlijk de gehele halfgeleiderindustrie er zeer sterk bij, vooral na de recente katapultbodem van de SOX-index (lees ook de uitleg onderaan deze column).

Beleggers in de VS  houden ten eerste de onderhandelingen over het coronasteunpakket in de gaten. Bovendien lopen zij vooruit op het begin van het kwartaalcijferseizoen later deze week.

ASML op volle snelheid

Ik heb hier al meerdere malen aangegeven dat tech, maar ASML in het bijzonder, het bijzonder goed doet. Ik stelde indertijd dat een eventuele terugval een mooie nieuwe instapkans zou bieden. Met name voor de spijtoptant, die de voorjaarsrally had gemist.

In de afgelopen 3 maanden heeft die terugval zich inderdaad voorgedaan. Daarmee heeft ASML een perfecte pullback voltooid (lees ook de uitleg onderaan).

Vandaag bekijk ik wederom ASML, alsmede de SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie volgt.

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


Langetermijn-koopsignaal ASML

Aan het begin van de zomer heeft ASML de koerspiek van februari rond €294 gebroken, wat een technisch koopsignaal opleverde. Kort daarna vormde de chipper een high rond €355,50 (top van 13 juli), welk punt nu als eerste weerstand optreedt.

Daarna is het aandeel hard teruggevallen. In deze correctie is een hogere bodem gevormd boven de voormalige top van 19 februari op €294. Hiermee is een succesvolle pullback opgetreden. Technisch is de sterke koopconditie hiermee gevalideerd.

Bij Tostrams hanteren wij een berekend koersdoel rond €425. Om het positieve plaatje intact te laten, is het ten eerste van belang dat steun van €294 (de top van 19 februari) intact blijft. Bovendien moet de top van 13 juli rond €355,50 alsnog gebroken worden, om de uptrend te valideren.

Katapultbodem voor de Amerikaanse halfgeleiderindustrie

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, ligt er technisch bezien nog steeds prima bij. Een koopsignaal is opgetreden, nadat de voormalige weerstand rond 1983,71 punten (top van 19 februari) is gebroken.

Vervolgens heeft de SOX een fors hogere bodem gevormd rond 2.102,16 punten (bodem van 25 september). Technisch noemen we dit een katapultbodem, aangezien deze ruim boven de top van 19 februari rond 1983,71 punten ligt (lees ook de uitleg pullback katapultbodem, onderaan mijn column).

Het lijkt er nu zelfs op dat ook de laatste topje van begin september rond 2.390 punten wordt gebroken. Een katapultbodem zou de sterke technische conditie valideren. Doorgaans volgt na een succesvolle katapultbodem vaak een extreem sterke rally.

Aan de bovenkant heeft de SOX in eerste instantie ruimte richting weerstand 2.375,65 punten (eerste berekende koersdoel). Op langere termijn ligt mogelijk de zone 2.800-3,000 punten binnen bereik. De eerste steun ligt dus op 2.102,16, de tweede rond 1.983,71 punten.

Uitleg pullback en katapultbodem


Een bullish pullback weerspiegelt het principe old resistance becomes new support: oude weerstand fungeert als nieuwe steun. De oude weerstand biedt dan een nieuw vangnet.

Een pullback treedt doorgaans op de volgende wijze op:

  • Eerst stuit de koers op een of meerdere toppen (a en b), waardoor daar weerstand ontstaat.
  • Vervolgens breekt de koers (bij 1) door deze toppen, wat een koopsignaal oplevert.
  • De hogere top (c) geeft aan waar vervolgens de eerste winstnemingen optreden, waarschijnlijk door kortetermijntraders en speculanten.
  • Na deze winstnemingen valt de koers terug, waarbij de oude weerstand (bij 2) als nieuwe steun fungeert. Indien de bodem bij 2 exact rond het niveau van de toppen a en b wordt gevormd, spreekt men van een succesvolle pullback.
  • Indien echter de bodem bij 2 ruim boven de voormalige toppen (a en b) wordt gevormd, spreekt men van een katapultbodem. Thans lijkt deze katapultbodem zich bij de SOX-index te hebben gevormd.
  • Het koopsignaal wordt voltooid indien top c wordt gebroken (3). Bij ASML ligt top c rond €355,50 (top van 13 juli), welk punt nu als eerste weerstand optreedt. Bij de SOX-index is punt c gevormd door laatste topje van begin september rond 2.390 punten. Dit punt wordt thans gebroken, waarmee de katapultbodem een feit is.

/grafieken/pbbull.gif

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 51
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Reacties

79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. beginnendebelegger 13 oktober 2020 09:19
    Goedemorgen allen,

    Ik lees zo nu en dan eens mee en vindt het een leuk en soms leerzame forum. Ik ben al een tijdje bezig met beleggen maar schiet niet echt op zo qua rendement. @ Piet je bent zelf toch geen 91 jaar mag ik hopen en dan alle respect dat je zo goed kunt omgaan met computers. dan zit je vast wel in Rubroek bejaardentehuis aangezien je weleens bij wongs place komt
  2. forum rang 7 PietKeizer 13 oktober 2020 09:30
    quote:

    beginnendebelegger schreef op 13 oktober 2020 09:19:

    Goedemorgen allen,

    Ik lees zo nu en dan eens mee en vindt het een leuk en soms leerzame forum. Ik ben al een tijdje bezig met beleggen maar schiet niet echt op zo qua rendement. @ Piet je bent zelf toch geen 91 jaar mag ik hopen en dan alle respect dat je zo goed kunt omgaan met computers. dan zit je vast wel in Rubroek bejaardentehuis aangezien je weleens bij wongs place komt
    nee hoor, dat hoop ik wel te halen overigens die 91. maar was meer n knipoog naar Zure Beer , die we met de kerst hier weer schijnen te mogen verwelkomen :)
  3. forum rang 7 PietKeizer 13 oktober 2020 10:17
    quote:

    Gwen88 schreef op 13 oktober 2020 09:43:

    Klasse Piet, nog wat mee gedaan?
    nee helaas, geen tijd, allerlei paperassen aan t invullen voor de ambassade en ga straks de deur uit & proberen de checkpoints vd pelisie met n lulverhaal te omzeilen. Mag officieel niet meer dan 1 km van huis :)
79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links