Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Herna rally!

Slotcall: Herna rally!

Per saldo doet de AEX (-0,5%) het rustig aan vandaag, maar onderliggend zijn de bewegingen fors. Het zijn vooral de afgestrafte aandelen die vandaag komen bovendrijven. 

Wie financials, winkelvastgoed, bouwers en oliebedrijven in portefeuille heeft, is vandaag de man. Met name Aegon (+6,1%), ABN Amro (+5,0%) en ING (+5,0%) hebben het op hun heupen. De gehele Europese bankensector ligt er vandaag goed bij.

NN Group (+1,1%) is terecht gekomen op het favorietenlijstje van Credit Suisse, maar de koersreactie op het nieuws valt erg tegen. Blijkbaar wil de markt vandaag gewoon de 'losers' kopen. Dat is NN Group dus niet.

Powell spreekt

Fed-voorzitter Jerome Powell liet vanmiddag weten dat hij zich zit te ergeren aan het politieke spel rondom het nieuwe coronasteunpakket. Hij zei dat het herstel van de Amerikaans economie nog een lange weg heeft te gaan en dat fiscale- en monetaire stimulering noodzakelijk is.

Wat Powell betreft is dit voor beleidsmakers niet het moment om het voet van het gaspedaal te halen. Hij verwijst hiermee naar de voorzitter van het Huis van Afgevaardigen, Nancy Pelosi, en de Amerikaanse Minister van Financiën Steven Mnuchin. 

Beide partijen onderhandelen nog altijd over een nieuw steunpakket, maar het wil niet echt vlotten. Pelosi klaagde eerder op de dag al dat er nauwelijks vooruitgang wordt geboekt. Powell hoopt de onderhandelaars met de volgende woorden te overtuigen van de noodzaak van een deal.

"Het economisch herstel zal sneller verlopen als er zowel monetair als fiscaal gestimuleerd wordt. Mocht het herstel onverhoopt vertraging oplopen dan zou dit de bestaande ongelijkheden in onze economie kunnen verergeren en dat is een tragedie". Hier is absoluut geen woord Spaans bij.

De dag van PostNL

Voor de coronacrisis had PostNL (+12,2%) een patent op winstwaarschuwingen. Met het waarschuwen van de markt gaat het bedrijf vrolijk door, alleen nu in omgekeerde richting. De post- en pakketbezorger rekent op een EBIT (winst voor belastingen en rente) van €175 miljoen en dat was begin dit jaar nog €120 miljoen.

De oorzaak is bekend. Door de coronacrisis is er een nieuwe groep mensen bijgekomen die zijn spulletjes online koopt. Dit speelt PostNL in de kaart, omdat de bezorger in een wijk meer pakketjes kan afleveren. Dit komt de efficiëntie en dus de winstgevendheid ten goede.

Een tweede meevaller is dat het bedrijf door een sale-en-leaseback overeenkomst de schuldpositie verlaagt. De leverage-ratio komt daarmee onder de 2, waardoor beleggers mogen rekenen op een aardige winstuitkering. De IEX-Beleggersdesk gaat uit van zo'n €0,10 per aandeel, maar het zou ook meer kunnen worden.

Toch draagt een belegging in PostNL nog altijd risico's met zich mee. Welke dat zijn, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes blijven redelijk dicht in de buurt van de slotstand van gisteren. Wat opvalt, is dat de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier (+3 basispunten) verder oploopt. Gisteren kwamen er ook al zes basispunten bij.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,5% omlaag en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de Duitsers (+0,6%) en Fransen (+0,5%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 4,6% en noteert 23,9 punten.
  • Wall Street noteert rondom de slotstand van gisteren. De negatieve uitschieter is de Nasdaq met een min van 0,6%.
  • De euro blijft stabiel en noteert 1,178 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-0,4%) en zilver (-2,2%) geven de winst van gisteren grotendeels prijs.
  • Olie: WTI (+2,6%) en Brent (+2,1%) lopen verder op.
  • Bitcoin (-0,2%) doet het net als gisteren rustig aan.

Het Damrak

  • Akzo Nobel (-0,7%) en PostNL (+12,2%) zijn de eerste twee bedrijven die met een positieve winstwaarschuwing zijn langsgekomen. Als ik moet gokken, wordt Ahold (-1,3%) de derde. Wat denkt u?
  • ASR (+0,8%) blijft wat achter ten opzichte van sectorgenoten. Wellicht heeft het met een adviesverlaging van Credit Suisse te maken. Het koersdoel wordt wel met €5 opgewaardeerd naar €33.
  • De populaire techbedrijven blijven wat achter. Adyen (-1,8%), ASMI (-2,7%) en Prosus (-1,3%) geven wat terrein prijs. De daling van Adyen is verrassend. De analisten van Credit Suisse hebben het aandeel Adyen notabene op de kooplijst gezet. De Zwitsers rekenen tot 2024 op een stijging van de winstgevendheid van 39% per jaar. Pittig, maar dit is wel een verwachting die past bij een bedrijf dat noteert tegen 135 keer de verwachte winst over 2021.
  • Ook DSM (-2,5%) geeft sinds de highs wat gas terug. Het is de laatste tijd ook wel erg hard gegaan met het aandeel.
  • Royal Dutch Shell (+2,6%) lijkt te profiteren van overnamefantasie in de sector. Vanochtend werd bekend dat het Britse oliebedrijf Premier Oil fuseert met branchegenoot Chrysaor. De hogere olieprijs helpt ook een handje
  • Waarschijnlijk ligt Fugro (+4,2%) er daarom zo goed bij.
  • Boskalis (+5,4%) is op de kooplijst van Kepler Cheuvreux gezet. Analist Andre Mulder verwacht dat de baggeraar zijn outlook naar boven bijstelt.
  • De VIX (-4,6%) loopt de laatste dagen stevig terug en dat betekent slecht nieuws voor Flow Traders (-2,6%).
  • Alfen (+1,6%) haalt een kleine order binnen in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf gaat in Londen 40 laadpalen leveren. De koersreactie is zeer beperkt en dat valt te begrijpen. In het eerst halfjaar heeft Alfen namelijk 26.000 laadpalen geïnstalleerd. Maar goed, wie het kleine niet eert .......
  • Ordina stijgt 6,6% op een bovengemiddeld volume van 309.000 stukjes.  

Adviezen

  • Adyen: starten met outperform en €1861 - Credit Suisse
  • ArcelorMittal: naar €16,50 van €18 en kopen - ING
  • ArcelorMittal: naar €14,42 van €12,57 en kopen - Keybanc
  • ASR: naar neutral van outperform en naar €33 van €28 - Credit Suisse
  • Boskalis: naar kopen van houden en naar €20,50 van €17,50 - Kepler Cheuvreux
  • Heineken: naar €85 van €92 en kopen - UBS
  • JDE Peets: naar €31 van €32 en verkopen - Credit Suisse
  • NN: naar outperform van neutral en naar €38 van €28 - Credit Suisse
  • Royal Dutch Shell: naar 830P van 1180P - Citigroup
  • PostNL: naar €2,90 van €2,70 (buy) - KBC

Agenda

7 okt Event Consensus
00:00   Beurzen China gesloten i.v.m. National Day  
08:00   Duitsland industriële productie aug +1,5% MoM
14:00   Just Eat Takeaway Bava  
16:30   VS olievoorraden  
20:00   FOMC vergadering
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links