Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alles wat u nú over hét dividend moet weten

Met Royal Dutch Shell vandaag vol in de bocht (gelukkig niet weer een dividenverlaging, schrik niet) komt dit verhaal van Jorik van den Bos, misschien wel Nederlands bekendste dividendbelegger, als geroepen.

Citaat, hieronder de bron:

We denken dat banken relatief snel op hun oude niveau kunnen komen, maar bij olie- en gasbedrijven is er wel sprake van een structurele reset. Want de olieprijs bevindt zich nu structureel op een lager niveau, terwijl de kosten om olie te winnen veel minder hard gedaald zijn.

Dat maakt deze bedrijven minder winstgevend. Naast de verminderde inkomsten uit het oppompen van olie wordt er meer geld uitgegeven aan alternatieve energie-alternatieven om een toekomstige zero carbon wereld mogelijk te maken.

Voor ons is er geen reden om de energiesector helemaal te mijden. De wereld heeft nog lange tijd olie nodig, ook al zal de vraag waarschijnlijk afnemen. Maar door de lage olieprijs zijn veel wilde en dure plannen in de ijskast gezet, waardoor ook het aanbod afneemt.

Daarbij moet worden aangetekend dat er tussen oliebedrijven grote verschillen bestaan. Exxon Mobil bijvoorbeeld doet alsof er niets aan de hand is. Echter, Shell loopt voorop in de energietransitie en kan daarvan in de toekomst profiteren.

Krijgt u dit plaatje nog van mij: duidelijk. Het dividendrendement op aandelen is dit jaar inderdaad geïmplodeerd... maar de concurrentie bakt er nog vele malen minder van. Inderdaad, de rentes op de betere staatsleningen. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. breda 30 september 2020 13:14
    Ik wil helemaal niets over hét dividend weten. En zeker niet van Shell. Tel uit je winst aandeelhouder: koers een jaar geleden €26 en nu krap 11, een koersverlies dus van 57%. Moet een dividend van 'n paar procent dat goed maken? Shell moet stoppen met uitkeren van dividend en dat kapitaal gebruiken om 'n nieuw verdienmodel te ontwikkelen in plaats van te blijven gokken op olie.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links