Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Nasdaq onderuit!

Slotcall: Nasdaq onderuit!

De AEX (-2,1%) stortte aan het einde van de handel helemaal af. Dit is het gevolg van een enorme draai in de Nasdaq. Vanochtend leek de technologie-index nog even licht hoger te openen, maar nu staat er ineens een min van 3,8% op het bord.

Dat terwijl er geen duidelijk koerstrigger is. Dit toont aan dat een belegging in techaandelen wel degelijk risico's met zich meebrengt. Dat waren we de laatste maanden misschien alweer vergeten. 

Met name Tesla (-7,8%) krijgt klappen. Sinds de aankondiging dat de bouwer van elektrische auto's voor $5 miljard aan nieuwe aandelen gaat uitgeven, is het aandeel een halt toegeroepen. Sinds de top van maandag is de koers met zo'n 18% gedaald.

 

Echt reden voor paniek is er nog niet. Het aandeel heeft natuurlijk een aardig ritje gemaakt. Het probleem is alleen dat de forse stijging in augustus werd veroorzaakt door externe factoren in plaats van de fundamentals.

Wat mij betreft zijn er drie redenen waarom de koers van Tesla de afgelopen maand zo hard is opgelopen:

  1. Shorters draaien terug
  2. Het aandeel wordt waarschijnlijk opgenomen in de S&P500
  3. De doorgevoerde stocksplit

Winstnemingen

Nu lijkt het moment gekomen dat bepaalde partijen winst nemen. Een voorbeeld is grootaandeelhouder Baillie Gifford dat zijn belang de laatste dagen heeft teruggebracht van 6,3% tot onder de 5%. 

Dit hoeft overigens geen signaal te zijn dat de Schotse investeringsmaatschappij geen vertrouwen meer heeft in Tesla. Het kan er ook mee te maken hebben dat door de forse koersstijging de weging van het aandeel teveel is opgelopen.

Het is heel gebruikelijk in de financiële sector dat er na verloop van tijd een herweging plaatsvindt. Dit gebeurt ook op het moment dat de brede markt hard oploopt. Fondsen hebben een vaste verdeling tussen aandelen en obligaties. 

Als de aandelen hard zijn opgelopen, is er sprake van een overweging in aandelen. Dan wordt een deel van het aandelenpakket verkocht en komen er obligaties voor terug.

Interessante dividendtopper

Veel technologiebedrijven betalen geen dividend, maar het Amerikaanse Qualcomm (-3,4%) is hierop een uitzondering. In dit artikel hebben we uitvoerig beschreven waarom we vinden dat het aandeel thuishoort in iedere breed gespreide beleggingsportefeuille.

Hiervoor gebruiken we de IEX-dividendschaal. Om te bepalen of een aandeel geschikt is voor een dividendportefeuille gebruiken we de onderstaande zeven maatstaven:

  1. Duurzaamheid van het verdienmodel
  2. Dividendtrackrecord
  3. Hoogte dividend
  4. Stabiliteit kasstromen
  5. Schuldgraad
  6. Waardering
  7. Prestatie in crisisjaren

Premiumabonnees krijgen ongeveer één keer per maand een aantrekkelijke dividendtopper voorgeschoteld. Ook geven we regelmatig een update van de prestaties van de dividendtoppers.

Rentes

De rentes gaan verder omlaag. Kijkend naar het slechte sentiment is dat geen grote verrassing. De vergoeding op Nederlands tienjaars staatspapier zakt drie basispunten naar -0,38% 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 2,1% omlaag en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de Duitsers (-1,6%) en Fransen (-0,4%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 8,8% en noteert 27,4 punten.
  • Wall Street koerst uit het niets stevig omlaag. De Dow Jones (-1,8%), S&P 500 (-2,5%) en Nasdaq (-3,8%) kelderen. Dit soort uitslagen hebben we al even niet meer gezien.
  • De euro zakt 0,2% en noteert 1,183 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-0,9%) en zilver (-3,2%) vallen mij vandaag tegen.
  • Olie: WTI (-2,1%) en Brent (-2,2%) doen het ook niet al te best.
  • Bitcoin (-5,7%) heeft weleens betere dagen gekend.

Het Damrak

  • Onze chippers krijgen raken klappen te verwerken. ASML (-4,6%), ASMI (-6,8%) en Besi (-4,2%) gaan keihard onderuit. Het is puur door sentiment gedreven. 
  • Andere techfondsen zoals Adyen (-6,3%) en Prosus (-4,1%) krijgen ook een aardige tik.
  • Philips (-4,0%) wordt door de markt gezien als een techbedrijf. Dat is het in feite ook.
  • De financials doen het een stuk beter. Ik had nooit gedacht dat ABN Amro op een dag als deze met 0,9% kon stijgen. ASR (+1,3%) doet het overigens ook goed.
  • Op een bovengemiddeld volume stijgt Basic-Fit 3,6%. Een duidelijke koerstrigger lijkt er niet te zijn.
  • Intertrust (+4,5%) profiteert van een koopadvies van KBC. De Belgische zakenbank heeft het aandeel zelfs op de favorietenlijst gezet omdat het van mening is dat de financieel dienstverlener coronaproof is. Daarnaast heeft het bedrijf volgens KBC de potentie om de winstgevendheid de komende jaren op te voeren. 
  • Kepler Cheuvreux handhaaft het verkoopadvies voor Avantium (-3,7%), maar verdubbelt het koersdoel naar €5. Volgens de zakenbank is het aandeel momenteel te risicovol, omdat het bedrijf nog te weinig partners aan zich heeft kunnen binden.
  • Het komt niet vaak voor dat winkelvastgoed de markt outperformet. Eurocommercial Properties stijgt zelfs 3,3%.
  • Ordina (+2,1%) is met vijf andere bedrijven geselecteerd om de komende vier jaar de IT-dienstverlening te verzorgen voor de Nederlandse overheid. De geraamde opdrachtwaarde bedraagt €80 miljoen.
  • Accell (-3,6%) geeft een deel van de winst van eerder deze week weer prijs.
  • Op de koers van Vivoryon (+4,8%) is geen peil te trekken.
  • Als Tesla zakt, gaat Alfen (-6,3%) mee.

Adviezen

  • Aegon: naar €2,30 van €2,20 en houden - Societe Generale
  • ArcelorMittal: naar houden van kopen en naar €11,70 van €10,70 - Independent Research
  • Avantium: naar €5 van €2,25 en verkopen - Kepler Cheuvreux
  • Intertrust: starten met kopen en €20 - KBC
  • WDP: naar €33 van €28 en kopen - Morgan Stanley
  • Wolters Kluwer: naar €67 van €57 en houden - ABN Amro

Agenda

4 sep Event Consensus
08:00   Duitsland fabrieksorders jul +6,2% MoM
14:30   VS Payroll Report aug 1,55M
14:30   VS werkloosheidspercentage aug 9,9%
14:30   VS loongroei aug  
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Just lucky 3 september 2020 18:21
    Vandaag bevestigt toch maar weer eens dat de yanken de beursrichting bepalen. Als de DJ stijgt doen we niet mee (AEX ligt al maanden vlak), maar als de daling begint, dan is de AEX de eerste die het ravijn inspringt. De DJ noteert ATH, terwijl de AEX nog 15% onder de top noteert. Daarom presteert de DJ over de lange termijn veel beter dan de AEX (meer dan het dubbele).
  2. Vaak wel 3 september 2020 19:32
    quote:

    De uitverkoop is gestart schreef op 3 september 2020 18:53:

    AEX weer naar 400?

    Wanneer klapt de opgepompte ballon?
    Opgepompte techballon is wat concreter en realistischer. De stijging bij tesla, Amazon, alphabet etc is zoveel groter dan bij de niet-tech- aandelen!

    Binnen een paar maanden zijn de resultaten van coronavirus testen, medicijnen en vaccins zo ver dat we alweer over de Covid-19 periode heen kunnen kijken. De beurs kijkt altijd een half jaar vooruit zoals veel mensen wel weten.

    Novacyt ( door de WHO, samen met Roche, uitgeroepen tot de beste coronavirustest ter wereld)heeft met zijn nieuwe Winterplex test goud in handen. Influenza A en B, RSV en Covid-19 uitslag in 1 test én binnen 90 minuten de uitslag!

    Novavax heeft de capaciteit gekocht om volgend jaar 2.5 miljard Covid-19 vaccins te maken. Het heeft de beste werking aangetoond tegen Covid-19 van alle vaccins in ontwikkeling. Analisten en de Gates Foundation zijn laaiend enthousiast en de USA en Canada hebben al miljoenen vaccins besteld.

    Relief therapeutics heeft het beste Covid-19 medicijn. Het stopt de reproductie van Covid-19 en beschermt de longen. Patiënten in ernstige ademnood kunnen met hun medicijn Avaptadil in korte tijd van de beademing af.

    Bovenstaande wordt in steeds meer media opgepikt en verslag van gedaan. Als de coronavirus angst wegebt kunnen de koersen flink stijgen. De horeca, luchtvaart etc zullen met name flink knallen. Er zijn heel wat feestjes in te halen. Meer werkgelegenheid en minder werkloosheid overal!
  3. Mrx77 3 september 2020 21:01
    Helaas hebben de analisten hier zeer slechte huiswerk gedaan...eerst goedpraten dat europa en met name aex achterblijft bij de ATH van wallstreet...nasdaq heeft tig keer ATH aangetikt en onze it fds asml asmi etc zijn fors afgestraft zoals asml van 360 naar ca 300 om vervolgens miniem is hersteld tot ca 319. Analisten gaven zgn schuld aan de lage dollar en dat het voornamelijk de FANG en tesla ATH hebben neergezet in nasdaq...nu nasdaq instort mogen onze IT fondsen in de mee bloeden...we hebnen wekenlang dus niet meegedaan met het feestje van nasdaq maar we moeten wel flink crashen als op het feestje van nasdaq winstnemingen plaatsvinden waarvan aex nauwelijks hiervan de lusten heeft gehad..
  4. forum rang 6 Krentenmenten 4 september 2020 00:12
    Het is heel gebruikelijk in de financiële sector dat er na verloop van tijd een herweging plaatsvindt. Dit gebeurt ook op het moment dat de brede markt hard oploopt. Fondsen hebben een vaste verdeling tussen aandelen en obligaties.

    Een reden dat de meeste fondsbeleggingen drie niks zijn. Performance fee, succes fee en weet veel wat voor fee.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links