Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Goed en slecht nieuws

Slotcall: Goed en slecht nieuws

De AEX (-0,2%) heeft de winst aan het einde van de handelsdag prijs moeten geven. Dat terwijl er weldegelijk positief nieuws te melden is.

Het lijkt er namelijk op dat de handelsrelatie tussen de Amerikanen en Chinezen wat is verbeterd. Positief is dat beide partijen ernaar streven om het handelsakkoord uit te voeren. De vraag is overigens voor hoelang, want het is geen geheim dat de Chinezen behoorlijk achterlopen op het gebied van de import van Amerikaanse landbouwgoederen.

De meevallende BBP-cijfers uit Duitsland hadden het sentiment goed moeten doen. De economie van onze oosterburen kromp in het tweede kwartaal ‘slechts’ met 9,7%, waar de markt rekende op een min van 10,1%.

Tegenvallend consumentenvertrouwen

Zelfs de IFO-index liep aardig op. De graadmeter voor het vertrouwen van Duitse ondernemers steeg deze maand naar 92,6 en dat is een tikje beter dan verwacht. Het sentiment verslechterde na een tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Er rolde een stand van 84,6 uit de bus, waar de markt uitging van 93,0. Tevens betekent dit het laagste niveau in zes jaar. Anderzijds komt het beroerde cijfer niet als een complete verrassing.

Een aanzienlijk deel van de bevolking is op straat gezet en dan komen er ook nog Presidentsverkiezingen aan. Dit zorgt voor een enorme mate van onzekerheid en dat drukt het vertrouwen van Joe Sixpack.

Alfen

Energiespecialist Alfen (+0,4%) presenteert morgenochtend de halfjaarcijfers. Het belooft een spannende update te worden, want de koers van het aandeel is dit jaar bijna 200% opgelopen.

Niet zonder reden, want het bedrijf is goed gepositioneerd om te profiteren van de energietransitie. Het probleem is echter dat beleggers hier al een voorschot op hebben genomen. Momenteel betaalt u zo'n 32 keer de winst over 2022.

Of er toch nog kansen liggen voor beleggers leest u in het onderstaande artikel.

GrandVision

Goed nieuws voor GrandVision (-0,2%), want Essilor mag van de rechter geen kijkje nemen in de boeken. De Frans/Italiaanse brillenketen is niet alleen bieder op GrandVision, maar ook een grote concurrent.

Waarschijnlijk is dat laatste een belangrijk argument voor de rechter om Essilor in het ongelijk te stellen. Essilor heeft een bod van €28 op GrandVision liggen, maar probeert er alles aan te doen om daar onderuit te komen.

Grootaandeelhouder HAL houdt voet bij stuk, maar het is nog uiterst onzeker of de deal uiteindelijk doorgaat. De huidige beurskoers van €23,10 ligt zo’n 17% onder het bod. Of deze discount aantrekkelijk is, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier lopen flink op zeg. Dit soort uitslagen zien we niet vaak. Toch zal onze Minister van Financiën Wopke Hoekstra zich nog geen zorgen maken.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,2% omlaag en daarmee blijven we wat achter ten opzichte van de Duitsers (+0,1%) en Fransen (+0,2%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 0,5% en noteert 22,1 punten.
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones verliest 0,9% terwijl de S&P500 (+0,0%) en Nasdaq (+0,1%) een nieuwe all time high op het bord zetten.
  • De euro klimt 0,3% en noteert 1,182 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-0,9%) en zilver (-1,2%) vallen vandaag tegen.
  • Olie: WTI (+1,7%) en Brent (+1,9%) liggen er opmerkelijk goed bij.
  • Bitcoin verliest 3,3%.

Het Damrak

  • Galapagos (-3,2%) heeft last van een koersdoelverlaging van Jefferies. De Amerikaanse zakenbank verlaagde het koersdoel met 37% naar €133. De analist van dienst twijfelt of Filgotinib überhaupt nog goedkeuring gaat krijgen in de VS en verlaagt daarom de omzetverwachting van het middel naar zo'n $2 miljard. Eerder was dit nog $5 miljard.
  • De markt neemt alvast een kleine voorschot op de halfjaarcijfers van ASR (+1,5%). Morgenochtend probeert de IEX-Beleggersdesk met een update te komen.
  • De oliesector ligt er slecht bij en dan gaat Royal Dutch Shell (-2,7%) extra hard onderuit. Misschien heeft het ermee te maken dat Exxon Mobil (-3,0%) uit de Dow Jones wordt geknikkerd.
  • De banken ABN Amro (+1,8%) en ING (+2,0%) vliegen daarentegen omhoog. Ok, we moeten niet overdrijven, maar beide aandelen staan vandaag wel bovenin de AEX. 
  • WDP (-1,6%) zagen we gisteren al tegen de markt in dalen. Nu blijkt waarom, want het logistieke vastgoedfonds verdwijnt van de kooplijst van KBC. Waarschijnlijk willen de Belgen winstnemen. Niet ten onrechte, want het aandeel is de afgelopen 2,5 jaar in waarde verdubbeld. En dan hebben we het dividend nog niet eens meegerekend.
  • Aperam (+2,2%) profiteert van een koopadvies van Morgan Stanley. Het koersdoel wordt zelfs met €5,50 verhoogd naar €30. Een kleine tegenvaller is dat de producent van roestvrij staal vanochtend nog bijna 7% hoger stond. 
  • Fugro (+5,3%) heeft er vandaag zin in. Er zijn speculaties over een fusie met de Britse maritiem dienstverlener Acteon, maar Fugro ontkent dit telefonisch. 
  • Basic-Fit (+1,9%) ligt er vandaag goed bij, maar het volume van 158.000 stukjes is bepaald niet indrukwekkend.
  • BAM (-3,4%) presteert wederom slechter dan Heijmans (-0,3%). Het is een gebed zonder einde.

Adviezen

  • Aegon: handhaven op verkopen en €2 - UBS
  • Aperam: naar kopen van houden en naar €30 van €24,50 - Morgan Stanley
  • Besi: naar €45 van €44 en kopen - Berenberg
  • Galapagos: naar houden van kopen en naar €133 van €210 - Jefferies
  • WDP: naar houden van kopen en €29 - KBC

Agenda

26 aug Event Consensus
08:00   ASR Q2-cijfers  
08:00   Alfen Q2-cijfers  
08:00   Van Lanschot Kempen Q2-cijfers  
14:30   VS orders duurzame goederen jul +2,0% MoM
16:30   VS olievoorraden
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mrx77 25 augustus 2020 21:05
    We klagen al wekenlang dat we ca 10 tot 15 procent achterblijven tov wallstreet...en dax stijgt altijd meer en daalt minder dan de aex...onze financials zijn nagenoeg pennystocks...koersdoel aegon 2 euro??Hoewel ze juist beter gaat met bedrijf....dividend dat ze niet uikeren worden schulden afgelost...wat wilt de aandeelhouders nog meer..een stukje eigenaar ve bedrijf zonder schulden is toch goede investering...Ik begrijp die analisten niet een jaar geledenmoesten we instappen toen aegon rond 5 euro noteerde en op 2 euro zeggen zw nu dat we onze aandelen met verliezen moeten verkopen...en als aandeel herstelt naar 5 euro zeggen ze dat we weer moeten instappen...voor een rit naar 2 euro weer...Mooi vak om analist te zijn...je zit altijd goed...want als je het mist hebt dan gewf je schuld aan de dollar en pas je koersdoel aan.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links