Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Hard tegen hard

Slotcall: Hard tegen hard

De AEX (-1,4%) is vandaag de zwakst presterende beurs van Europa. Het zijn de zwaargewichten Royal Dutch Shell (-4,6%) en Prosus (-4,2%) die de hoofdindex omlaag sleuren.

Wat niet mee helpt is de stijgende euro. De hoofdindex zit vol met multinationals die hun omzet behalen in buitenlandse valuta. Op het moment dat de euro fors in waarde stijgt, komen de winsten van bijvoorbeeld Unilever, Heineken, ASML en Royal Dutch Shell onder druk te staan.

Het wordt voor landen buiten de eurozone immers duurder om spulletjes uit Nederland te kopen. Corne heeft overigens een sterk argument waarom de euro zo oploopt. Hoe sterker de EU hoe sterker de euro is de gedachte.

Ruzie tussen VS en China

Wat het sentiment ook niet goed doet, is de verslechterende relatie tussen de VS en China. Gisteren spuwde de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, al vuur richting het adres van China en vandaag wordt het er niet beter op.

De VS heeft de Chinezen bevolen om het Chinese consulaat in Houston te sluiten. Naar aanleiding van dit bericht schijnen de Chinezen belangrijke documenten te hebben verbrand. China ziet het Amerikaanse bevel als een provocatie en kondigt stevige tegenmaatregelen aan.

Toch moeten we de koersdalingen op dit nieuws ook niet overdrijven. De Europese beurzen koersen amper 1% in het rood en Wall Street noteert zelfs marginaal in het groen. Beleggers lijken momenteel aan alles lak te hebben.

Akzo Nobel

De cijfers van Akzo Nobel (-1,0%) worden door de markt lauwtjes ontvangen. Veel ruimte om te verrassen was er niet, omdat de verfgigant begin vorige week nog met een corona-update kwam. Die dag liep de koers met ruim 5% op. Het nodige optimisme was dus al ingeprijsd.

De omzet zakte afgelopen kwartaal met bijna 20% naar €2 miljard. De nettowinst halveerde zelfs naar €129 miljoen. De schuld kunnen we niet geven aan de gewone Nederlander, want particulieren grepen de lock-down massaal aan om het huis te verven. Dit kwam de omzet van de Decorative Paint-divisie ten goede.

De problemen zitten echter bij de zakelijke klanten. Het gure economische klimaat nodigt partijen binnen de auto-industrie niet bepaald uit om een flinke hoeveelheid verf in te slaan. Minder vraag naar auto's leidt immers tot een lagere autoproductie.  

Vanwege alle onzekerheden rondom het coronavirus durft Akzo Nobel geen outlook af te geven. De IEX-Beleggersdesk gaat voor 2021 uit van een WPA van €3,90 wat leidt tot een K/W van ongeveer 22.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier maken een duikvlucht. Vooral de Italiaanse overheid (-5 basispunten) zal vandaag blij zijn. De naderende transferunie zorgt ervoor dat het risico op Italiaans staatspapier afneemt. 

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,4% omlaag en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de Duitsers (-0,5%). Zelfs de Fransen (-1,3%) presteren vandaag minder slecht.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 3,4% en noteert 22,8 punten. 
  • Wall Street koerst fractioneel in het groen. 
  • De euro klimt 0,5% noteert 1,159 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+1,2%) is slechts een fractie verwijderd van zijn all time high in september 2011.
  • Olie: WTI (-0,4%) en Brent (-0,4%) koelen wat af.
  • Bitcoin (-0,6%) weet nog niet uit te breken.

Het Damrak

  • Blackrock heeft zijn belang in Aegon (-1,1%) verlaagd van 5,71% naar 5,04%.
  • ABN Amro (-3,4%) en ING (-2,5%) verliezen terrein na geruchten dat de ECB de banken gaat vragen tot tenminste het einde van het jaar geen dividend uit te keren.
  • De chippers liggen er vandaag verrassend sterk bij. ASML (+0,4%), ASMI (+2,3%) en Besi (+0,9%) sluiten allemaal in het groen. De SOXX is een index waarin Amerikaanse chipbedrijven zijn opgenomen. Deze blijft vlak liggen, waardoor we mogen concluderen dat onze chippers vandaag beter presteren dan de markt.  
  • KBC heeft zijn koersdoel voor Randstad (-2,8%) met €8 opgewaardeerd naar €46. De meevallende omzetcijfers van gisteren vormen hiervoor aanleiding. Desalniettemin blijft de Belgische zakenbank voorzichtig, omdat het vreest voor een tweede corona-uitbraak.
  • De spanningen tussen China en Amerika zijn niet goed voor Chinese aandelen. Het is dus niet onlogisch dat Prosus (-4,2%) een grote stap terug doet.
  • Royal Dutch Shell (-4,6%) begint een structurele underperformer te worden. Het aandeel is wederom de zwakste broeder binnen de sector.
  • Relx verliest 2,1%. De dataleverancier presenteert morgenochtend de halfjaarcijfers.
  • De analisten van Bank of America rekenen voor Altice (+2,0%) op een omzetdaling van 4% in het tweede kwartaal. De EBITDA zou met 1,6% zijn gezakt als gevolg van de problemen binnen de Franse dienstensector. Hierdoor zou Altice minder apparatuur hebben verkocht. Daarentegen zet JPMorgan Cazenove het aandeel op de kooplijst. Dit is waarschijnlijk de reden dat het aandeel vandaag zo goed ligt.
  • Middels een private plaatsing wil Vopak (-1,1%) dit jaar voor $500 miljoen aan obligaties uitgeven. 
  • OCI (-2,9%) is vandaag de zwakste schakel binnen de AMX.
  • Sif stijgt 5,8% op vier keer het gemiddelde dagvolume.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €9,20 van €6,50 en houden - Citigroup
  • ABN Amro: naar €9,50 van €8,40 en houden - Jefferies
  • Akzo Nobel: naar €90 van €85 en kopen - KBC
  • Altice: naar €4,20 van €4 en houden - Kepler Cheuvreux
  • Altice: naar kopen van houden en naar €4,70 van €5,30 - JPMorgan Cazenove
  • Galapagos: naar €170 van €155 en houden - Sanford & Bernstein
  • Philips: naar €42 van €41 en houden - CFRA
  • Randstad: naar €46 van €38 en kopen - KBC
  • Randstad: naar €50 van €44 en kopen - Morgan Stanley
  • Randstad: naar €49 van €45 en kopen - Bank of America

Agenda

23 jul Event Consensus
08:00   Aalberts Q2-cijfers  
08:00   Sligro Q2-cijfers  
08:00   Relx Q2-cijfers  
08:00   Unilever Q2-cijfers  
08:00   Daimler Q2-cijfers  
08:00   Roche Q2-cijfers  
08:00   Duitsland GFK consumentenvertrouwen aug -4,5
13:00   Kimberly Clark Q2-cijfers  
13:00   Twitter Q2-cijfers  
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
18:00   Acomo Q2-cijfers  
18:00   Nedap Q2-cijfers  
22:00   AT&T Q2-cijfers  
22:00   Intel Q2-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 PietKeizer 22 juli 2020 19:32
    ach ja, laten we maar weer ns op zoek gaan naar een REDEN, voor deze onbegrijpelijke gang van zaken: de AEX daalt, en ook nog ns t hardst in Europa! Dat moet wel de sterker wordende euro zijn. Kan niet anders. Of zouden het strafverkopen door italiaanse en spaanse beleggers zijn, die Mark 'Dr. No' Rutte ns n lesje willen leren? Dat lijkt me niet, in het almaar sterker wordende Europa!
  2. forum rang 4 Mijn Vriend 22 juli 2020 21:31
    Koerts, het irriteert me dat jullie de msm lijn bewust of onbewust volgen. Die hele China vs VS relatie heeft niets met een brandje in Houston te maken maar alles met de VS verkiezingen en dat China beter met het virus weet om te gaan dan de VS. Zolang de EU erg weinig terug krijgt voor VS-loyaliteit dan kunnen we (Nl) beter niet voor ze bukken, of in ieder geval de situatie neutraal houden. Ook jullie Huawei berichtgeving, ook al is het msm copy paste heeft niets met beursinfo te maken.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links