Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Sell-off!!

Slot: Sell-off!!

Het is een dag om snel te vergeten. De spanningen omtrent de handelsoorlog nemen toe en dat kunnen we er nu echt niet bij hebben. De AEX sluit uiteindelijk 2,6% in het rood.

De Amerikaanse President Donald Trump dreigt het het handelsakkoord met China te verscheuren als het Aziatische land buitenlanders niet toelaat onderzoek te doen naar de oorsprong van het virus. 

Zelfs nieuwe handelstarieven worden niet uitgesloten. De boosheid van Trump valt te begrijpen aangezien er al langer geruchten zijn dat het virus is ontwikkeld in een Chinees laboratorium. Grote bewijzen zijn hiervoor nog niet, maar Amerikaanse onderzoekers moeten natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om naar bewijzen te speuren.

Nog geen paniek

Van paniek is er nog geen sprake op de markten, want daarvoor zijn de intraday swings te beperkt. Aan het einde van de handelsdag zagen we weliswaar een spike omhoog, maar dat wordt veroorzaakt door fusiegeruchten in de bankensector. Hierover meer onderaan dit artikel of in het liveblog

Desondanks zien we de paniekbarometer VIX 11% oplopen naar 38 punten. Toch is het huidige niveau nog ver verwijderd van het hoogtepunt van de coronacrisis. Begin maart stond er zelfs een stand van boven de 100 op het bord.

Een punt van zorg is overigens dat Amerikaanse topbeleggers de daling in het eerste kwartaal niet hebben aangegrepen om aandelen bij te kopen. In het liveblog noemt Arend Jan tien grote namen die negatief zijn over de markt. 

Volgens de Amerikaanse President Donald Trump, die zich altijd graag met de beurs bezighoudt, hoeven we ons hier geen zorgen over te maken. Tja, wat moeten we hier nou van vinden. Misschien heeft hij een punt. In ieder geval wel over types zoals Nouriel Roubini en Mark Faber. Hun verdienmodel is om steevast pessimistisch te zijn, zodat zij een podium krijgen als ze het een keer bij het rechte eind hebben.

Pharming

Pharming (-6,0%) ging bij opening nog even omhoog, maar blijkt toch niet immuun voor het slechte beurssentiment. Dat is een tegenvaller omdat de cijfers eigenlijk best goed waren. De omzet steeg afgelopen kwartaal met 40% naar €49,3 miljoen en dat is een record.

Daarnaast zegt het bedrijf geen last te hebben van de coronacrisis. De IEX Beleggersdesk rekent op een winst per aandeel van €0,09 dit jaar, wat een K/W van 14 impliceert. Of het aandeel koopwaardig is leest u in het onderstaande artikel.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell gaat vandaag $0,16 ex-dividend, wat betekent dat het aandeel 1% minder daalt dan dat er op de IEX One staat. Toch blijft een daling van 3,6% pijnlijk. Vanochtend probeerde het management teleurgestelde dividendbeleggers op te beuren.

Zo zei het bedrijf een dividendverhoging te overwegen op het moment dat de markt een beetje tot rust is gekomen. Het goede nieuws is dat de landen die niet bij de OPEC horen de olieproductie flink hebben verlaagd. Dit moet leiden tot een fors hogere olieprijs.

Goldman Sachs is het hiermee eens en denkt dat de prijs van het zwarte goud komend jaar gaat stijgen naar $65 per vat.

Rentes

De bewegingen op de rentemarkt zijn vandaag niet zo groot als die op de aandelenmarkt. De Spaanse vergoeding op tienjaars staatspapier loopt vier basispunten op, maar dan hebben we het wel gehad.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 2,6% omlaag en daarmee doen we het zelfs nog slechter dan de Duitsers (-2,0%) en Fransen (-1,7%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) klimt 11,2% en noteert 37,5 punten. 
  • Wall Street blijft dicht bij huis. De Dow Jones (-0,4%) en S&P500 (-0,8%) en Nasdaq (-1,1%) houden de verliezen beter beperkt dan de Europese indices.
  • De euro zakt 0,2% en noteert 1,080 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,8%) blijft maar oplopen.
  • Olie: WTI (+4,4%) en Brent (+3,7%) profiteren van het feit dat de wereldwijde olieproductie fors wordt verlaagd
  • Bitcoin (+3,7%) nadert de $10.000 barrière. 

Het Damrak

  • De financials gaan goed en wellicht wordt dit veroorzaakt door fusiespeculaties in de bankensector. Het gerucht gaat dat Wells Fargo wil fuseren met Goldman Sachs. Vanaf 16.00 uur spoot de koers van ING(+2,3%)  omhoog. Anderzijds zegt Barron's dat het allemaal grote onzin is.
  • Ook ABN Amro (-0,2%) houdt vandaag goed stand. Dat terwijl de Nederlandse grootbank allemaal downgrades om de oren krijgt. Anderzijds is dit waarschijnlijk gisteren al ingeprijsd. Het aandeel staat immers op een all time low.
  • De meeste hoofdfondsen zijn diep in het rood gesloten. Kijk maar naar Galapagos (-5,6%) en Philips (-3,9%).
  • Ahold (-2,9%) gaat vandaag helaas niet ex-dividend. 
  • Unilever (-2,4%) gaat dat wel. Het kwartaaldividend bedraagt €0,41. Hiervoor gecorrigeerd daalt het aandeel 1,1%.
  • Het komt niet vaak voor dat zwakke broeders zoals ArcelorMittal (+1,3%) en Unibail Rodamco (+2,2%) stijgen, terwijl de beurs 2,6% in het rood sluit. Maar goed, deze twee fondsen zijn dit jaar ook helemaal afgestort. Een kat in het nauw.....
  • Flow Traders (-0,1%) valt vandaag wat tegen. Een verklaring is dat wanneer de markt keihard omlaag gaat, alles wordt meegenomen. Ook de fondsen die vandaag juist extra veel verdienen.
  • SBM Offshore(+5,3%) wordt beloond voor zijn kwartaalupdate. De outlook werd wel iets verlaagd, maar dit komt voor niemand als een verrassing. De IEX Beleggersdesk zegt dat het bedrijf de crisis gaat doorstaan, omdat het veel langetermijncontracten heeft afgesloten.
  • Sif(+1,5%) zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen naar €20,3 miljoen. Dat lijkt een knappe prestatie, maar Q1 2019 was ronduit beroerd. De IEX Beleggersdesk is niet overtuigd. 

Adviezen

  • ABN Amro: naar €6 van €16,70 en houden - Royal Bank of Canada
  • ABN Amro: naar €8 van €10 en houden - Credit Suisse
  • ABN Amro: naar €7,80 van €9,50 en houden - UBS
  • ABN Amro: naar houden van kopen en naar €6,50 van €10,30 - Citigroup
  • ABN Amro: naar €9,30 van €10,80 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • Aegon: naar kopen en €4 - CFRA
  • Ahold: naar €25,80 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • ArcelorMittal: naar €8,50 van €9,50 en houden - JPMorgan Cazenove
  • IMCD: naar €82 en houden - ABN Amro
  • OCI: naar €19,40 van €22 en kopen - Citigroup
  • Royal Dutch Shell: naar €16,95 van €18,05 en houden - HSBC

Agenda

15 mei Event Consensus
04:00   China industriële productie apr 1,5%
08:00   Aegon AvA  
08:00   Duitsland BBP Q1 -2,1% QoQ
08:45   Frankrijk inflatie CPI apr  
09:00   Aperam notering €0,438 ex-div  
10:30   Unibail Rodamco AvA  
11:00   EU BBP Q1 -3,8% QoQ
14:30   VS detailhandelsverkopen apr -10,0% MoM
15:15   VS industriële productie apr -11,6% MoM
16:00   VS handelsvoorraden mrt -0,5% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan mei 72,0
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. tmark 14 mei 2020 22:52
    Pensioenen mogen van mij omlaag - en vlug graag. Niet graaien ten koste van de volgende generaties...

    Yanks gaan weer ordinair in het groen, het is lachwekkend, wat doen we verkeerd hier in Europa? Iig ben ik blij dat ik vandaag gewoon weer stevig trackers heb bijgekocht, icm de aex shorts werkt dat dikke prima.
  2. Vizsla 15 mei 2020 08:27
    Daar gaat meneer Koerts weer met politieke duiding, dit keer met politieke commentaar en voorkeur. Hoezo 'de boosheid an Trump valt te begrijpen'? En sinds wanneer heeft de VS (of welke staat dan ook) 'recht' om (zonder 'groot' bewijs) in een ander land onderzoek te doen? De laatste keer dat zo'n argument gebruikt werd was Iraq 2002 en we weten hoe dat geeindigd is en de gevolgen (Syrie,Yemen IS) Je moet maar durven.

    Wanneer houdt meneer Koerts op met DOM politiek commentaar/duiding? Of is hij / IEX Trump supporter? Nog mooier!
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links