Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: "Zwaarste recessie sinds Tweede Wereldoorlog"

Slot: "Zwaarste recessie sinds Tweede Wereldoorlog"

De AEX (-1,6%) doet vandaag een behoorlijke stap terug. We zagen het eigenlijk al aankomen, want gisteren ging Wall Street op het einde van de handel hard onderuit. Wat ook niet helpt, zijn de deprimerende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Hij zei vanmiddag dat de economische impact van de coronacrisis groter zal zijn dan welke recessie dan ook sinds de Tweede Wereldoorlog. Oftewel, we hoeven niet te rekenen op een V-vormig herstel. In het beste scenario wordt het een U. 

Vijf potentiële coronavaccins

Of het een U, W of L wordt, hangt af van hoelang het duurt voordat er een vaccin is ontwikkeld. Zakenzender CNBC zette meerdere vaccins onder elkaar die in ontwikkeling zijn. Om de moed er in te houden, delen we deze met u.

1. mRNA

Dit vaccin wordt ontwikkeld door Moderna en zit bijna in de tweede fase. Als alles mee dan kan het vaccin begin juli de markt op. mRNA is het het vaccin waar op korte termijn het meeste van wordt verwacht.

2. Modified adenovirus

Johnson & Johnson startte begin januari met de ontwikkeling van dit vaccin, maar veel hoeven we hier op korte termijn nog niet van te verwachten. In september start de eerste fase en de klinische resultaten worden pas aan het einde van het jaar bekend gemaakt. In het beste scenario komt het in april 2021 op de markt.

3. Inovio Pharmaceutical

Biotechbedrijf Inovio startte op 6 april met de eerste fase van dit vaccin. Er worden 40 vrijwilligers getest in de Amerikaanse staten Pennsylvania en Missouri. Het bedrijf verwacht de eerste testresultaten in de zomer. Het vaccin moet het lichaam helpen om automatisch antilichamen aan te maken. 

4. ChADOx1 nCoV-19

Nee ik heb geen typefout gemaakt, want dit is de werkelijke naam van het vaccin van de Oxford Universiteit. De onderzoekers hebben veel vertrouwen in dit vaccin, want ze willen dat er in september al ruim 1 miljoen doses zijn geproduceerd. Toch zit het vaccin nog slechts in de eerste onderzoeksfase. Beleggers die enigszins verstand hebben van biotechaandelen weten dat de kans dan groter is dat het middel mislukt dan dat het slaagt.

5. BNT162

Dit vaccin ontwikkelt farmaceut Pfizer samen met het Duitse BioNtech. De experimentele fase is gestart op 5 mei en beide bedrijven hebben al publiekelijk aangegeven miljoenen doses van dit vaccin te willen produceren. Volgend jaar moet dit aantal oplopen tot in de honderden miljoenen. De werking van het vaccin verloopt op ongeveer dezelfde wijze als het middel van Inovio.

CNBC noemt nog tien medicijnen/vaccins, waaronder het middel Remdesivir van Gilead. Als u er meer over wilt lezen dan kunt u klikken op de link in de onderstaande tweet.

ABN Amro onderuit

Terug naar de waan van de dag, want ABN Amro (-9,1%) presenteerde vanochtend de eerstekwartaalcijfers. De nieuwe topman Robert Swaak heeft ervoor gekozen om direct de pijn te nemen. De dotatie in de stroppenpot vertienvoudigde naar €1,1 miljard. 

Daar komt bij dat de bank is opgelicht door een Singaporese oliehandelaar. Dit gaat ABN Amro nog eens $300 miljoen kosten. Onderaan de streep verloor de bank €395 miljoen in het afgelopen kwartaal. Ondanks dat ABN Amro gisteren sloot op een all time low, waren deze slechte cijfers nog niet ingeprijsd.

Daarom gaat er vandaag wederom dik 9% vanaf. Verder mogen we niet vergeten dat er nog een forse boete van de Nederlandse overheid op komst is vanwege problemen bij de complianceafdeling. Nee, het is voor ABN Amro een jaar om snel te vergeten. 

Rentes

Het is ook risk-off in de rentemarkt. Hoewel, niet alleen de rentes van de sterke eurolanden gaan omlaag. De vergoeding op Italiaans staatspapier zakt zelfs acht basispunten. De rentestand doet vermoeden dat Italië zijn zaakjes op economische gebied goed op orde heeft. U weet wel beter.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,6% omlaag en daarmee houden we de schade aanmerkelijk beter binnen de perken dan de Duitsers (-2,6%) en Fransen (-2,9%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) klimt 14,7% en noteert 33,7 punten. 
  • Wall Street duikt omlaag. De Dow Jones (-2,1%) en S&P500 (-1,7%) en Nasdaq (-1,6%) verliezen net als gisteren terrein.
  • De euro zakt 0,1% en noteert 1,084 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,7%) moet het van dit soort dagen hebben. 
  • Olie: WTI (-2,1%) en Brent (-1,6%) koersen nog altijd op bizar lage niveaus.
  • Bitcoin (+3,7%) stijgt dit keer.

Het Damrak

  • Adyen (+4,7%) koerst voor het eerst sinds de beursgang boven de €1000. Mijn complimenten voor de mensen die de gehele rit hebben meegemaakt.
  • De financials krijgen zware klappen vandaag. Aegon (-6,8%) en ING (-5,4%) moet u sowieso niet hebben op een dag als deze. Daarnaast helpen de dalende rentes ook niet mee.
  • We kunnen er niet meer om heen. Unibail Rodamco (-8,0%) koerst op het laagste niveau ooit.
  • Alle coronagevoelige aandelen liggen er bijzonder slecht bij. Kijk maar naar ArcelorMittal (-8,0%) en Royal Dutch Shell (-4,1%).
  • Prosus (+5,5%) koerst net als Adyen op de hoogste koers ooit. De Zuid-Afrikaanse holding profiteert van de goede cijfers van Tencent (+5,5%). Als we verplicht binnen moeten zitten dan gaan we gamen. Daar heeft de Chinese techgigant profijt van.
  • Boskalis (-3,7%) kwam tijdens de handelsdag met een kwartaalupdate langs. Het is niet chique, maar daar hebben ze bij de baggeraar maling aan. Het bedrijf zegt in het eerste kwartaal slechts beperkt hinder te ondervinden van de coronacrisis.
  • Het is bijltjesdag bij de AMX. Bijna alle fondsen gaan keihard onderuit. Grootste dalers is OCI (-8,0%) dat sinds de cijfers helemaal niets meer goed kan doen.
  • Wereldhave (-8,0%) noteert twee keer het betaalde dividend over 2017. Beleggers gaan er dus vanuit dat die tijd niet meer terug komt.
  • AMG (+3,1%) gaat tegen de markt in omhoog. Alleen is dit slechts een doekje voor het bloeden. Year to date staat er een dikke min van 38% op het bord.
  • Tot slot krijgt Kendrion (-7,8%) ook een pak rammel. Groot nieuws kom ik niet tegen dus laten we het houden op het slechte beurssentiment.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €9,50 van €15 en verkopen - KBC
  • Ahold: naar €20 en verkopen - UBS
  • Ahold: naar €26,50 van €25 en houden - Independent Research
  • ArcelorMittal: naar €12,80 van €18,80 en kopen- Alpha Value

Agenda

14 mei Event Consensus
08:00   Pharming Q1-cijfers  
08:00   SBM Offshore Q1-cijfers  
08:00   Sif Q1-cijfers  
08:00   Vivoryon Q1-cijfers  
08:00   KBC Q1-cijfers  
08:00   Montea Q1-cijfers  
08:00   Deutsche Telekom Q1-cijfers  
08:00   RWE Q1-cijfers  
08:00   Duitsland inflatie CPI apr 0,3% MoM
09:00   Sofina notering ex-dividend  
09:00   Royal Dutch Shell notering $0,16 ex-dividend  
09:00   Unilever notering €0,41 ex-dividend  
22:00   Applied Materials Q1-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links