Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Lagere prijzen

Slotcall: Lagere prijzen

De AEX (+0,0%) doet het eens een keer rustig aan. Veel macro-economisch nieuws is er niet, waardoor we het van de kwartaalcijfers moeten hebben. Ook de DAX (-0,1%) en CAC (-0,4%) blijven dicht bij huis.

De enige macro die vandaag in het oog springt, is de Amerikaanse CPI. Simpel gezegd is dit de consumentenprijsindex. De consumentenprijzen daalden in april met 0,8% op maandbasis. Dit soort cijfers hebben we sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 niet meer gezien.

Niet geheel verrassend is de imploderende gasprijs de oorzaak. Er ging maar liefst 20% van de prijs af en dat betekent de grootste daling sinds de The Great Depression in de jaren dertig. Ook de kelderende prijzen voor kleding, hotelkamers, vliegtickets en autoverzekeringen dragen aan de daling bij.

De markt doet echter helemaal niets met deze cijfers, omdat ze niet als een volslagen verrassing komen. Sowieso wordt slecht nieuws de laatste weken aardig genegeerd door beleggers. Gisteren haalde ik al een belangrijke aandelenstrateeg van Goldman Sachs aan die uitlegt waarom de meeste upside er wel uit is voor aandelen.

Aegon

Het aandeel Aegon (+2,3%) opende op de cijfers nog dik in het rood, maar al snel verbeterde het sentiment. Toch waren de resulaten over het eerste kwartaal niet bepaald om van te watertanden. Optisch lijkt de nettowinst van €1,27 miljard bijzonder goed, maar bij verzekeraars vertellen winstcijfers meestal niet het gehele verhaal.

De winst is namelijk kunstmatig hoog gehouden door de fors opgelopen credit spread. Nico legt op IEX Premium uit dat een credit spread het verschil is tussen de rente op een bestaande obligatie ten opzichte van de benchmarkt, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse tienjaarsrente.

Door de onrust op de financiële markten loopt deze spread op, waardoor de verplichtingen van Aegon op papier afnemen. Dit leidt ook tot een hogere solvabiliteit. Als de rust is teruggekeerd dan loopt de spread weer terug. Kortom, de nettowinst van €1,27 miljard mag u gelijk vergeten.

Het is verstandiger te kijken naar de onderliggende winst. Deze daalde in het eerste kwartaal met zo'n 18% naar €366 miljoen. Waarschijnlijk is dat de reden waarom het aandeel in eerste instantie omlaag ging. Maar goed, er zit ook het nodige leed in de koers verwerkt dus dan kunnen de cijfers ook zomaar worden aangegrepen om te kopen.  

ArcelorMittal

ArcelorMittal (-5,5%) werd gisteren na de bekendmaking van de emissie al hard afgestraft en ook vandaag staat het aandeel dik in de min. Beleggers hebben van nature een allergie voor emissies en al helemaal als het tijdens de beurshandel wordt aangekondigd.

Daar komt bij dat het management van ArcelorMittal vorige week nog de schulddoelstelling van $7 miljard handhaafde. Dit zou een verlaging van de nettoschuld inhouden. Kredietbeoordelaars hadden er echter een hard hoofd in en verlaagden de status van het schuldpapier naar Junk.

Hierdoor wordt het voor de staalgigant lastiger om geld te lenen, waardoor het management besloot om toch een emissie te doen. Deze actie zorgt voor een flinke deuk in het toch al broze vertrouwen van beleggers. Het gaat waarschijnlijk nog een hele tijd duren om dit vertrouwen te herstellen. Toch ziet de IEX Beleggersdesk ook kansen in dit aandeel.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier dalen in een brede lijn. De Amerikaanse yield zakt drie basispunten naar 0,70%. Bij ons gaat er een basispuntje af naar -0,25%. Niet heel spannend allemaal.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,02% omhoog en daarmee presteren we redelijk in lijn met de overige Europese indices.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) zakt 3,1% en noteert 29,4 punten. 
  • Wall Street staat zo'n 0,3% in het groen.
  • De euro klimt 0,6% en noteert 1,087 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,7%) profiteert van de zwakkere dollar. 
  • Olie: WTI (+3,5%) en Brent (+0,6%) blijven voor coronabegrippen dicht bij huis.
  • Bitcoin (+3,7%) vliegt ook weer alle kanten op. Wie hier veel geld mee verdient, mag het mij eens uitleggen. Ik kan er namelijk geen enkele lijn in ontdekken.

Het Damrak

  • De bewegingen onder de hoofdfondsen zijn redelijk beperkt. Wat vooral opvalt, is dat Ahold (+2,3%) de stijgende lijn van de afgelopen dagen doorzet.
  • Royal Dutch Shell (-1,0%) profiteert niet van de hogere olieprijs. Anderzijds valt de stijging van een vat brentolie behoorlijk mee. Daarnaast zie ik dat de gasprijs met 4% zakt dus dat zal wel de reden voor de daling zijn.
  • ING (+2,6%) lijkt te profiteren van een koersdoelverhoging van Societe Generale. Het aandeel gaat naar €6,50 van €5,50 en het advies blijft kopen.
  • Daarentegen krijgt BAM (-7,8%) een flinke tik te verwerken. De cijfers over het tweede kwartaal zijn voor de analisten van ING een black box. Daarnaast verwacht ING dat de nettokaspositie dit jaar flink terugloopt. Mede daarom wordt het koersdoel bijna gehalveerd naar €1,50. 
  • OCI (-5,6%) krijgt nog een klap na. Gisteren bleek dat het bedrijf last heeft van druk op de prijzen van kunstmest.
  • Het is mij een raadsel waarom TKH (-4,3%) zo hard omlaag gaat.
  • De kans wordt groter dat sportscholen toch eerder dan 1 september open mogen. Wellicht dat Basic-Fit (+2,2%) hierdoor stijgt vandaag.
  • PostNL (+1,3%) profiteert van beter dan verwachte cijfers van Deutsche Post (+3,4%).
  • Alfen (+2,9%) is niet kapot te krijgen. Het bedrijf draagt met zijn smart grids bij aan het ontlasten van het elektriciteitsnet. De absolute groeimotor is echter de laadpalenbusiness, waar de omzet afgelopen kwartaal met bijna 200% steeg op jaarbasis. Dit soort cijfers zorgen ervoor dat het aandeel geliefd is bij beleggers.

Adviezen

  • Aegon: naar €3 van €4 en houden - KBC
  • Ahold: naar €27,80 en kopen - AlphaValue
  • AMG: naar €25 van €33 en kopen - Citigroup
  • ArcelorMittal: naar €14 van €17 en kopen - Citigroup
  • BAM: naar €1,50 van €2,60 en houden - ING
  • DSM: naar €102 van €95 en houden - Morgan Stanley
  • Heineken: naar €82 van €86 en kopen - Bryan Garnier
  • IMCD: starten met €70 en houden - JPMorgan Cazenove
  • ING: naar €6,50 van €5,50 en kopen - Societe Generale
  • Wolters Kluwer: naar €71 van €74 en kopen - Morgan Stanley

Agenda

13 mei Event Consensus
08:00   ABN Amro Q1-cijfers  
08:00   Aedifica Q1-cijfers  
08:00   Boskalis Q1-cijfers  
08:00   Euronext Q1-cijfers  
08:00   Ageas Q1-cijfers  
08:00   Bekaert Q1-cijfers  
08:00   IBA Q1-cijfers  
08:00   Kinepolis Q1-cijfers  
08:00   Commerzbank Q1-cijfers  
08:00   VK BBP Q1 -2,0% QoQ
08:00   VK industriële productie mrt -5,6% MoM
11:00   EU industriële productie mrt -12,0% MoM
14:30   VS inflatie PPI apr -0,4% MoM
16:30   VS olievoorraden  
22:00   Cisco Q1-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links