Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grootse dagverliezen op Wall Street sinds 1987

NEW YORK (AFN) - De beursgraadmeters op Wall Street zijn donderdag met de grootste dagverliezen gesloten sinds de beurscrash op Black Monday in 1987. Net als in Azië en Europa zijn Amerikaanse beleggers geschrokken van het inreisverbod voor Europeanen naar de Verenigde Staten om de uitbraak van het nieuwe coronavirus te beteugelen. Tussentijds kondigde de Federal Reserve aan om extra geld in de markt te pompen, maar beleggers waren niet onder de indruk.

De Dow-Jonesindex ging met een min van 10 procent de handel uit op 21.200,62 punten. De bredere S&P 500 eindigde met een koersverlies van 9,5 procent op 2480,64 punten en techbeurs Nasdaq zakte 9,4 procent tot 7201,80 punten.

Kort na opening werd de handel nog voor een kwartier stil gelegd. Het is al de tweede keer deze week dat de beurzen in New York zo hard onderuit gingen dat een automatisch noodmechanisme werd ingeschakeld. De Fed pompt via kortlopende leningen komende tijd biljoenen dollars in het financiële systeem, zo werd aangekondigd. Ook verruimt de centrale bank een lopend opkoopprogramma van Amerikaanse staatsleningen. Nadat dit bekend werd liepen de koersverliezen even terug, om vervolgens nog verder uit te breiden.

Luchtvaart

Luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines en United Airlines sloten tot bijna 25 procent in het rood. Zij hebben het al langer zwaar door de schadelijke impact van de ziekte op het vliegverkeer. President Donald Trump kondigde aan al het vliegverkeer van Europa naar de VS vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op te schorten voor een periode van dertig dagen.

Net als in Europa kwamen belangrijke toeleveranciers aan luchtvaartindustrie ook zwaar onder druk te staan, zoals de bouwers van vliegtuigmotoren United Technologies en General Electric (GE) met minnen tot zo'n 12 procent. Vliegtuigfabrikant Boeing kelderde ruim 18 procent. Cruisemaatschappijen als Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line kregen eveneens rake klappen met verliezen tot meer dan 36 procent.

Ook de olieprijzen gingen weer hard omlaag. Een vat Amerikaanse olie zakte 6,4 procent in prijs tot 30,86 dollar. Brentolie werd 8,8 procent goedkoper op 32,65 dollar per vat. De euro was daarnaast 1,1222 dollar waard, tegen 1,1116 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: AFN

Meer over AFN

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Weert=No.1 12 maart 2020 22:39
    Na 12 jaar Bullmarkt is enige afkoeling te begrijpen. Dit hakt er veel te hard in en had waarschijnlijk niemand zien aankomen. Anderzijds is het zo, dat de laatste pandemie ( Spaanse Griep) waarbij 40% v.d. besmette mensen aan overleed 102 jaar geleden is; nl. 1918 ,waaraan mijn grootmoeder in Maastricht ook aan overleed met 30.000 doden in Nederland.Nu is de mortaliteit tussen 3-6%.Echter, wij hebben in het Westen geen ervaring met dit soort ziekten en veroorzaakt nodige paniek.
    Laten we hopen dat ons meer ellende bespaard blijft. Onze samenleving is dermate complex, omdat alles aan elkaar vast zit,dat ik voor iedereen hoop dat deze onzekere tijd snel geschiedenis zal worden.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links