Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Nieuwjaarsrally

Slot: Nieuwjaarsrally

De markten hebben er zin in vandaag. De Chinese centrale bank wil de economie van het Aziatische land aanjagen en dan gaan vrijwel alle koersen omhoog. Uiteindelijk sluit de AEX 1,4% hoger.

Voor de herbeleggingsindex betekent een stand van 2122 punten een nieuwe all time high. Wall Street doet hetzelfde kunstje. Eerlijk gezegd kan ik mij niet herinneren dat we ooit nieuwe records op de eerste beursdag van het jaar hebben neergezet. 

Hierin sta ik niet alleen, want collega Arend Jan weet het ook niet. Dat zegt veel, want hij gaat al wat langer in het wereldje mee dan ik.

Inkoopmanagersdag

Verder is het de dag van de inkoopmanagersindices. In Europa vielen deze in een brede lijn mee. Zelfs de Duitsers (43,7 vs 43,4) presteerden beter dan verwacht. Daarnaast is het een lichte verbetering ten opzichte van november. Maar goed, het niveau is nog altijd bedroevend.

Terwijl we in de meeste Europese landen tekenen van verbetering zien, storten we in Nederland juist af. Tenminste, onze industrie. De inkoopmanagersindex voor de industrie zakte in december naar 48,3 en dat betekent het laagste niveau sinds april 2013. 

Als u kijkt naar de onderstaande grafiek dan lijkt de bodem nog niet in zicht.

Sligro straalt

Sligro (+6,9%) is de grote winnaar van de dag. Dat is vrij opmerkelijk, aangezien de omzetcijfers die vanochtend werden gepresenteerd niet geweldig zijn. De opbrengsten stegen weliswaar met 2,1%, maar deze groei wordt volledig veroorzaakt door overnames.

Op eigen kracht staat er immers een min van 0,9% op de teller. Sowieso was het een bewogen jaar voor de groothandelaar: de Emté supermarkten gingen over naar Jumbo en de Coop, en er was een belangrijke deal met Heineken. Een geweldige opdracht, maar het is niet eenvoudig om de distributie van het Heinekenbier over te nemen.

Dat blijkt althans, want het loopt nog niet zoals gepland. Sligro gaf eerder dit jaar aan dat het logistieke proces meer tijd in beslag neemt dan verwacht. Hierdoor zullen de winstcijfers over 2019 slechter zijn dan een jaar geleden. Toch hoeven aandeelhouders zich volgens de IEX Beleggersdesk nog geen zorgen te maken.

Sligro heeft altijd oog voor de lange termijn. Daar komt bij dat de kost voor de baat uit gaat. KBC is het hiermee eens en zegt dat de kastroom goed is en de balans in orde. De Belgische bank handhaaft zijn advies dus op 'opbouwen' met een koersdoel van €31. Bij een koers van €25,65 impliceert dit een upside van 21%.

Rentes

Het is opvallend dat de vergoedingen op tienjaars staatspapier in een brede lijn dalen. Van risk on op de rentemarkt is dus geen sprake. De Nederlandse yield daalt vijf basispunten naar -0,11%. 

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 1,4% omhoog en daarmee presteren we een tikje beter dan de DAX (+1,0%) en CAC (+1,2%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) zakt 9,8% en noteert 12,1 punten.
  • De futures op Wall Street staan ongeveer 0,6% in de plus. Alleen de Dow Jones blijft met een stijging van 0,3% wat achter.
  • De euro zakt 0,4% en noteert 1,117 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+0,7%) heeft zijn dag. Dat nota bene op een zeer goede beursdag. 
  • Olie: WTI (+0,2%) en Brent (+0,5%) gaan ook omhoog.
  • Bitcoin (-2,7%) houdt (nog) stand boven de $7.000.

Het Damrak

  • De verzekeraars schieten uit de startblokken. Met name ASR (+3,1%) en NN Group (+2,3%) gaan fors omhoog. Dat op een dag waarop de rentes omlaag gaan. Misschien hebben beleggers zin om de verliezers van 2019 te kopen.
  • ABN Amro (+2,1%) en ING (+3,4%) gaan namelijk ook als de brandweer. In heel Europa liggen de banken er erg goed bij. Een mooi voorbeeld is Deutsche Bank dat vandaag 5,7% stijgt.
  • Prosus (+2,7%) profiteert vandaag van een koersstijging van Tencent (+3,4%). De holding heeft groot belang in de Chinese techgigant. De waarde van dit belang is zelfs groter dan de gehele beurswaarde van Prosus.
  • Binnen de AEX heeft alleen Relx (-0,4%) een off-day. Waarschijnlijk heeft het te maken met het gerucht dat de Amerikaanse President Donald Trump wetenschappelijke artikelen, gefinancierd door publiek geld, gratis toegankelijk wil maken. 
  • Dat laatste heeft PostNL (-0,4%) wel vaker.
  • Daarentegen is de chipsector booming. ASML (+2,2%), ASMI (+2,8%) en Besi (+3,9%) knallen allemaal omhoog.
  • Als Fugro 3,5% stijgt dan mogen we spreken van een craprally. De bodemonderzoeker staat niet bekend als het meest degelijke bedrijf op de Amsterdamse beurs. De onderneming gaat nog altijd gebukt onder een hoge schuldenlast.
  • TomTom (+2,9%) was het afgelopen jaar dood geld, maar krabbelt nu aardig op. 

Adviezen

  • Signify: naar €24 van €23 en verkopen - JPMorgan Cazenove
  • Sligro: handhaven op €31 en opbouwen - KBC

 De dag van morgen

3 jan Event Consensus
08:45   Frankrijk inflatie CPI dec 1,4%
09:55   Duitsland werkloosheidspercentage dec 5,0%
10:00   EU geldgroei nov 5,7%
14:00   Duitsland inflatie CPI dec 1,4%
16:00   VS bouwuitgaven nov 0,3% MoM
16:00   VS ISM manufacturing PMI dec 48,5
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. gva380 2 januari 2020 18:59
    Inzake RELX lees ik het volgende op de site van “ de aandeelhouder”

    RELX was de hele dag onderaan te vinden in de AEX en sloot 0,4 lager. De Amerikaanse president Donald Trump zou met de gedachte spelen om onderzoeken die gefinancierd zijn met overheidsgeld voor iedereen gratis toegankelijk te maken. Academische publicaties zijn goed voor ongeveer 20 procent van de winst bij RELX, zo schatte broker Liberum vorig jaar.
  2. Niels Koerts 2 januari 2020 22:06
    quote:

    gva380 schreef op 2 januari 2020 18:59:

    Inzake RELX lees ik het volgende op de site van “ de aandeelhouder”

    RELX was de hele dag onderaan te vinden in de AEX en sloot 0,4 lager. De Amerikaanse president Donald Trump zou met de gedachte spelen om onderzoeken die gefinancierd zijn met overheidsgeld voor iedereen gratis toegankelijk te maken. Academische publicaties zijn goed voor ongeveer 20 procent van de winst bij RELX, zo schatte broker Liberum vorig jaar.
    Beste gva380,

    Dat heb ik even gemist.

    Ik pas het aan.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  3. Mrx77 2 januari 2020 23:05
    Aanbevelingen:
    Ontvangen: 178
    Gegeven: 23
    Unilever blijft flink achter bij stijgint aex en bij daling aex is het tevens een van de grootste verliezers...in usa wordt unilever continue lager gezet. Ik zie dat unilever in usa paar centen lager is gezet ondanks dat de aex futures dik half procent nog hoger is gezet in overnight.
  4. forum rang 4 efreddy 2 januari 2020 23:15
    Het kwam natuurlijk al eerder voor zeker wat Wall Street betreft,ik heb het nu ook niet allemaal bijgehouden hoeveel precies maar 1987 was er in ieder geval 1 van.De Dow Jones brak toen op de eerste dag voor het eerst door de 2000 punten,het duurde tot 19 oktober vooraleer die de 2000 punten opnieuw naar beneden doorbrak,die dag daalde hij 508 punten van 2246 naar 1738,het duurde tot 1990 vooraleer het record van augustus 1987 opnieuw werd bereikt,zou het moeten nakijken maar dit
    was ergens in de buurt van 2722 punten,in september 1987 kwamen artikels Dow Jones 3000 not if but when. In 1990 werd de 3000 punten bereikt net voor de inval van Irak in Koeweit.
  5. [verwijderd] 3 januari 2020 01:08
    quote:

    Mrx77 schreef op 2 januari 2020 23:05:

    Aanbevelingen:
    Ontvangen: 178
    Gegeven: 23
    Unilever blijft flink achter bij stijgint aex en bij daling aex is het tevens een van de grootste verliezers...in usa wordt unilever continue lager gezet. Ik zie dat unilever in usa paar centen lager is gezet ondanks dat de aex futures dik half procent nog hoger is gezet in overnight.
    Heb je de recente omzet- en winstwaarschuwing van Unilever niet meegekregen? Ze hebben aangegeven substantieel minder winst te gaan maken en nog niet hoeveel dat is. Kortom een aandeel om even vanaf te blijven.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links