Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: B.O.B. brengt je veilig thuis

TA: B.O.B. brengt je veilig thuis

In 2019 heeft de AEX het prima gedaan, er zijn echter ook achterblijvers, zoals AMG en ABN Amro. Met de B.O.B.-methode kun je deze zogenaamde underperformers mijden.

Eerste in de Slimste Belegger

Hoera gewonnen, Tostrams is dit jaar weer op de eerste plaats geëindigd in de #SlimsteBelegger Turbo competitie. Op een verdiende tweede plaats volgt, met een miniem verschil, mijn TA-collega Nico Bakker. TA heeft het dus ook dit jaar weer prima gedaan.

Het was op de laatste dag nog spannend. Omdat de Europese beurzen op Black Friday positief waren begonnen, zakte ik aanvankelijk zelfs even naar plek 2, maar na een zwakke opening van Wall Street, heb ik uiteindelijk de eerste plaats weer heroverd en niet meer weggegeven.

Ik zal niet zeggen dat dit een makkelijke competitie was, want de meeste beurzen zijn na een hoop zigzagbewegingen nagenoeg rond de niveaus van vier weken geleden geëindigd. Ik moest dus de hele competitie strak aan de wind koersen, om de voeten droog te houden.

We hebben veel vlakke bewegingen gezien. De #SlimsteBelegger was dus ook een beetje de #SloomsteBelegger.

Ik hoop dat mijn volgers ook goede resultaten hebben behaald. Zo niet, dan zijn er volgend jaar nieuwe kansen.

Underperformers

In 2019 heeft de AEX het prima gedaan, maar er zijn ook achterblijvers, zoals AMG en ABN Amro. Met de B.O.B.-methode kun je deze zogenaamde underperformers mijden.

Met underperformer bedoel ik in dit geval een aandeel dat is gedaald, terwijl de rest van de beurs is gestegen. Maar het kan ook een aandeel zijn dat minder in koers is gestegen dan de AEX. Of een aandeel dat in een dalende markt harder is gedaald dan de index. Deze kunt u beter mijden.

Het tegenovergestelde van een underperformer is een outperformer. Dat is een aandeel dat het beter doet dan een index.

Technisch zijn achterblijvers doorgaans goed te herkennen aan een zwakke relatieve sterkte lijn (niet ter verwarren met de Relative Strength Index RSI). Technisch zijn het bovendien vaak aandelen met negatieve technische plaatjes.

Fundamentele plaatje niet altijd slecht

Het fundamentele beeld kan overigens afwijken van het technische plaatje. Van deze aandelen zou je verwachten dat het fundamentele beleggingsadvies is zo'n onderneming te verkopen. Maar vreemd genoeg is dat niet altijd zo. Denk bijvoorbeeld aan AMG, dat ik vandaag technisch bekijk.

Maar liefst 18 van de 20 grootste financiële instellingen in de wereld hebben 'fundamenteel' een koopadvies voor AMG. Maar technisch ligt het aandeel er, met een dalende trend, allerbelabberdst bij. De afgelopen twaalf maanden is AMG vrijwel gehalveerd in beurswaarde.

Met de B.O.B.-methode hebben de Tostrams-analisten echter een handig hulpmiddel ontwikkeld om te voorkomen dat u als belegger in de valkuil terechtkomt. Met B.O.B. kom je veilig thuis. B.O.B. staat voor Best Of the Best. Onderaan deze column een heldere uitleg van de B.O.B.-methode. 

Vandaag houd ik underperformers ABN Amro en AMG tegen het licht.

Dalend verloop AMG

AMG is onlangs afgeketst op de bovenkant van het dalende trendkanaal. Verkopers domineren het koersverloop.

We zien op de grafiek al anderhalf jaar lang een patroon van lagere toppen en bodems. De trend is naar onderen gericht. Er ligt pas steun rond €13,90 (de bodem van 16 december 2016). AMG heeft weerstand rond €28,58 (gevormd op 5 juli).

Bij AMG laat de 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) een negatief verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer.

De B.O.B.-indicator (de glooiende blauwe doorlopende lijn) is zwak en geeft aan dat AMG achter blijft bij de rest van de markt.



ABN Amro zwak

De daling van ABN Amro onder de meest recente koersbodem heeft de zwakke technische conditie bevestigd. De dalende trend krijgt een nieuwe impuls. ABN Amro heeft neerwaarts ruimte richting de steun van €14,02 (de bodem van 8 juli 2016).

Enkel boven de weerstand van €19,83 (gevormd op 5 juli) verbetert het beeld. ABN Amro is ongeschikt voor een defensieve beleggingsportefeuille voor de lange termijn.

De 200-dagenlijn laat een neerwaarts verloop zien, terwijl de koers er onder ligt. Dit valideert de negatieve technische conditie.

De zwakke B.O.B.-indicator glooiende (de blauwe doorlopende lijn) suggereert dat ABN Amro slechter presteert dan de markt.


B.O.B.-methode

De B.O.B.-indicator geeft de relatieve prestaties van een fonds, sector of index weer. Dit wordt ook wel de B.O.B.-lijn of relatieve sterkte genoemd.

De B.O.B.-lijn (de blauwe doorlopende lijn in de lange termijn grafiek) vergelijkt het koersverloop van een aandeel met dat van een index of de brede markt. De B.O.B.-methode wordt gebruikt bij het selecteren van een fonds in de lange termijn (voorbeeld-) portefeuilles.

Technische criteria

De B.O.B.-methode is gebaseerd op de volgende technische criteria:

  • De eerste voorwaarde: Een stijgende trend is op de grafiek altijd goed herkenbaar aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems.

    Op een objectieve manier is te beoordelen of de koers van het aandeel boven de lijn van het 200-daags gemiddelde ligt en of 200-dagenlijn (de rode doorlopende lijn op de grafieken) stijgt.

  • De tweede voorwaarde: Een aandeel moet altijd beter presteren dan andere aandelen op de beurs.

    Dit beoordelen de analisten van Tostrams aan de hand van de B.O.B.-lijn (de blauwe doorlopende lijn op de grafiek). Deze geeft aan dat het aandeel van je keuze beter of slechter dan andere aandelen presteert.

    Wij kopen dus nooit een aandeel met een dalende B.O.B.-lijn, want dat aandeel blijft dus achter bij de rest van de markt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 47
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Reacties

183 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
183 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links