Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Linke boel

Vooruitblik: Linke boel

Wat krijgen we nou? En het is al zo warm.

VS? Maak daar maar wereldwijd van, de data lopen alleen maar tot maart dit jaar. Moet u erg schrikken? Ik denk het niet; in principe is dit bekend, verrekend en ingeprijsd. Wat wel zo is, is dat de markt rekent of rekende op herstel in H2. Opveren van het trendlijntje of de steun, om het technisch uit te drukken.

Ik zeg het al, rekent of rekende, want alles is een beetje anders geworden in mei. Zo'n Sell in May als dit jaar zijn we zelden tegenkomen: AEX -4,6%, S&P 500 -5,7%, Shanghai Composite -5,8%, Nasdaq 100 -7,7% en AMX zelfs -9,5% om er een paar te noemen.

De vinger wijst natuurlijk in één richting. Normaal ben ik altijd heel laconiek - en misschien wel te - over geopolitieke dingetjes en de beurs onder het motto: wat er ook gebeurt, zo lang het de bedrijfsomzetten en -winsten niet raakt, is het louter ruis. Dat is met de handelsoorlog wel eventjes anders, die raakt die zaken juist.

Bovendien bestaat er het gevaar dat het sentiment nu ook de bietenbrug opgaat, want ondernemers en consumenten kunnen wereldwijd wel eens terughoudend en voorzichtig gaan worden. Lees: hand op de knip.

Sell in May...

Misschien dat de beurzen dit met die Sell-off in May, om het maar een naam te geven, al aan het inprijzen zijn. Even een klein rondje. De AEX maakt haar defensieve reputatie waar, want bij ons valt de schade nog mee. 

Een verdieping lager is de sfeer heel wat minder: de AMX zit gewoon in een dip. Dik.

De S&P 500 doet minder dan de AEX, maar daar staat wel een dollar stijging tegenover:

Nog een dagje behoorlijk dalen en u kunt ook de Nasdaq 100 op de dip kopen:

Ook nog even een kijkje bij de semiconductors, want die flirten met een bear market. Wel uit het boekje, zo vanaf een uitbundige all time high in een maand draaien naar een berenmarkt. Risk happens fast.

Gare rapen

Intussen lijkt de handelsoorlog zich eerder te verscherpen dan dat er een oplossing in de maak is. Dat de VS nu ook India en Mexico op de zwarte lijst heeft gezet - vanwege illegale immigratie heet het - maakt het er niet beter op. Wat hebben we dit weekend? De VS wijst er weer op hoe evil China wel niet is. 

China komt met een lijst bedrijven die volgens haar weer niet eerlijk te werk gaan en de eerste naam is al gevallen. Hoe is het eigenlijk met Huawei? Een collega zei deze week dat hij in een telefoonwinkel was en dat ze daar al een week lang ofzo geen Huawei meer hadden verkocht.

Nee, het is niet best. President Donald Trump lijkt vastbesloten om veertig jaar éénrichtingsverkeer in de handel VS-China te breken en zijn collega Xi Jinping wil (binnen- en buitenland) laten zien dat China een wereldmacht is, die zich niet zomaar eventjes de wet laat voorschrijven en een handelsverdrag laat dicteren. 

Niettemin zijn beide heren denk ik flexibel en opportunistisch genoeg om zo een deal te sluiten, als hen dat uitkomt. Misschien wel op de G20 eind deze maand. Misschien is dat ook wel het hausse-scenario nu. Als het echter zo doorgaat, gaat de economie haperen en de winst omlaag. Dat kan de koersen flink raken.

Nog iets. Beide presidenten hebben intussen al eens laten zien gevoelig te zijn voor dalende beurzen. Wie weet. Ach, en anders hebben we de centrale banken nog? Die hebben altijd nog wel ergens een orgeltje staan om vol op te gaan. Toevallig komt de ECB deze week met een rentebesluit en economische ramingen.

Dat is op 6 juni, maar of het echt D-Day wordt is afwachten. Ik zie nog geen vooruitblik op het rentebesluit, maar ik meen dat er wat technische versoepeling voor de banken in zit. Hopelijk heeft iedereen in Frankfort het koppie erbij, gelet op de stoelendans om president Mario Draghi's opvolging. 

Kansen en bedreigingen

Over rentes gesproken: Nederland is sinds vrijdag het vijfde land ter wereld dat een negatieve tienjaars heeft. Op de rechteras zet ik de Amerikaanse. Hoewel die nog op een voor Europes en Japanse begrippen whopping 2,15% staat, komt die harder af dan wie ook. Risk-off dus; veiligheid boven rendement.

Overigens is het niet zo dat het binnen de EU weer armpje drukken is tussen Nors en Saus, zoals voormalig tv-omroeper Hans van der Togt de serie North & South altijd zo mooi en meeslepend aankondigde. Italië loopt lichtjes uit de pas, maar ach. Het weer is mooi, de bella's zijn prachtig, de Giro was leuk en de wijn is gratis.

Het vervelende is dat we pas over anderhalve maand weer wat van de bedrijven zelf te horen krijgen, want zo lang duurt het nog voor het Q2-cijferseizoen begint. Tot die tijd moeten we het in principe doen met macrodata, anekdotisch materiaal van de bedrijven, analistenschattingen en wie weet omzet- en winstwaarschuwingen.

Hamvraag bij alles is of er herstel komt in H2, want daar ging de markt tot voor kort vanuit - voor de VS afgelopen maand de handelsbesprekingen met China op slot gooide. Zelf vind ik het niet erg dat er na tien jaar weer eens recessie en bear market zouden komen, want dat schoont en frist lekker op. Nieuwe kansen.

Of het ervan komt is vers twee, want logica en voorspelbaarheid zijn niet de sterkste punten van de beurs.

Rest mij nog de waarderingsgrafieken te geven. Zeg het maar, prijst de beurs alvast lagere omzetten en winsten in? Die zijn nog niet omlaag.

Dat geldt ook voor de S&P 500:

Nog iets om over na te denken, u zorgen over te maken, of juist kansen in te zien: behalve de handelsoorlog speelt er nog meer aan het technologiefront. Bestaan termen als peak big data of peak social media al? Facebook ligt al onder het vergrootglas; deze datagraaier nu ook?

Always expect the unexpected, straks wordt Bing nog hip :-)

Nog een verrassing? Morgen komt Apple met product updates.

Agenda

Zorg dat u morgen fris op staat, want we worden wijzer met de wereldwijde koopmanagersindices over mei, ofwel het actuele economisch momentum. Let vooral op China, Duitsland en VS. Eens zien of Nederland nog het beste van iedereen presteert. Of deden de Grieken het vorige maand beter? Ja, verhip. 

Twee dagen later volgen de inkoopmanagersindices over de dienstensectoren, die het opvallend veel beter doen dan de industrie. Vooral in Duitsland is het verschil enorm: een economie op twee snelheden. Verder zijn er deze week zoals gezegd het ECB-rentebesluit en Amerikaanse arbeidsmarktdata.

3 juni
03:45 China Caixin manufacturing PMI mei 50,0
09:00 Ackermans & Van Haaren notering €2,32 ex-dividend
09:00 Nederland Nevi manufacturing PMI mei
09:15 Spanje manufacturing PMI mei 51,3
10:45 Italië manufacturing PMI mei 48.6
09:50 Frankrijk manufacturing PMI mei 50,6
09:55 Duitsland manufacturing PMI mei 44,3
10:00 EU manufacturing PMI mei 47,7
10:30 VK manufacturing PMI mei 52,4
15:45 VS Markit manufacturing PMI mei 50,6
16:00 VS ISM Manufacturing Index mei 53,3

4 juni
08:00 Greenyard jaarcijfers 2018
08:00 Holland Colours jaarresultaat 2018/2019
09:00 KBC Ancora notering €3,08 ex-dividend
11:00 EU werkloosheidspercentage apr 7,7%
16:00 VS fabrieksorders apr -0,7% MoM

5 juni
03:45 China Caixin services PMI mei 54,30
09:15 Spanje services PMI mei 52,5
09:45 Italië services PMI mei 49,8
09:50 Frankrijk services PMI mei 51,7
09:55 Duitsland services PMI mei 55,0
10:00 EU services PMI mei 52,5
10:30 VK services PMI mei 50.6
14:15 VS ADP banenrapport mei 190K
15:45 VS Markit services PMI mei 50,9
16:00 VS ISM non-Manufacturing Index mei 55,5

6 juni
08:00 Duitsland industriële orders apr 0,3% MoM
11:00 EU BBP Q1 herziend 0,4% QoQ
13:45 ECB Rentebesluit 0,00%
14:30 Toelichting rentebesluit ECB-president Mario Draghi
14:30 VS handelsbalans apr -50,2B
14:30 VS wekelijkse jobless claims

7 juni
06:30 Nederland industriële productie apr
08:00 Duitsland industriële productie apr -0,2% MoM
09:00 Hunter Douglas notering €2 ex-dividend
09:30 Beursgang Marel
14:30 VS Non-Farm Payrolls mei 190K
14:30 VS werkloosheidspercentage mei 3,7%
14:30 VS loongroei mei 0,3% MoM

Hebben we vrijdag ook nog een heuse beursgang: het IJslandse Marcel, dat dik tien jaar geleden trouwens Stork Food Processing kocht, debuteert aan het Damrak. Het fonds is al lang genoteerd in Reykjavík en voilà. Ziet er aardig gestaag uit, maar merk wel op dat de winst volatiel kan zijn en ook naar nul kan.

Verder is het maken van slachtmachines, want daar komt het wel op neer toch, volgens mij een no-brainer. Grootste risico voor dit bedrijf lijken mij dierenziektes. Nico praat u deze week verder helemaal bij over Marel en of u wel of niet moet meedoen aan deze beursgang. Veel succes, Marel, aan de Nederlandse beurs. 

Wens ik u ook veel succes deze week en zeg het maar: hoe ver drijven VS en China hun handelsoorlog door? Tot de denkbeeldige stoplosses van Trump en Xi in S&P 500 en Shanghai Composite worden geraakt, gok ik. Sluit ik weer af met Corné en tot morgen, tot voorbeurs.

Nog twee dingen, de markt kan best rijp zijn om op zomaar een trigger hard onderuit te gaan. Het voordeel van dalingen is dat die altijd de mooiste kansen opleveren.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Erny 2 juni 2019 15:20
    Koopkansen,koopkansen en nog eens koopkansen. Trump wil straks echt niet de geschiedenis ingaan als de man die de wereldeconomie en daarmee America First in de afgrond heeft gestort. Na de G20 in juni luidt het nieuws : "VS en China weer voorzichtig positief over een te bereiken akkoord. Partijen gaan snel opnieuw om de tafel zitten".
  2. [verwijderd] 2 juni 2019 15:58
    "Normaal ben ik altijd heel laconiek - en misschien wel te - over geopolitieke dingetjes en de beurs onder het motto: wat er ook gebeurt, zo lang het de bedrijfsomzetten en -winsten niet raakt, is het louter ruis. Dat is met de handelsoorlog wel eventjes anders, die raakt dit juist"

    @AJK Misschien laat je je dus deze keer wel te veel meeslepen door de hoeveelheid publiciteit iedere scheet van Trump of Xi krijgt. Het sentiment heeft je in de greep, de angst is in je stukjes en dagelijkse blogs te lezen. Tijd om weer laconiek te worden.

    Hoeveel boodschappen koop je al minder? Vakantie al geannuleerd? Geen nieuwe schoenen dit jaar?

    De daling van de semiconducter van Corne is stemmingmakend, al achter de rug en al in de koers. Kijk maar waar ASMI en besi vandaan komen afgelopen jaar, de beurs liep inderdaad weer een jaar vooruit!
  3. JoopVisser1 2 juni 2019 16:08
    Linke boel: Terwijl de Amerikanen en de Chinezen al hun energie in hun tweestrijd stoppen, krijgen de Russen de kans om van heel Europa hun afzetmarkt te maken, en krijgen ze oneindig veel controle over de energieprijzen door hun invloed in het Nabije Oosten en Zuid-Amerika.
    De wereld draait door..., met samenwerking bereik je het meest.
  4. [verwijderd] 2 juni 2019 17:17
    AEX technisch 2 juni:

    2018 Low AEX 472 (27-12-'18)
    2019 High AEX 576 (30- 4-'19)

    Verschil 104 p * 61,8% = AEX 536. AEX is inmiddels ongeveer bij deze stand aangekomen.

    200 daags loopt bij ca. AEX 534 & daar loopt tevens de horizontale steunlijn.

    AEX zou nog 'mogen' dalen tot 530 a 534. Mogelijk stabilisatie rond deze niveaus. Technisch herstel is zeker mogelijk om reden dat er veel aandelen oversold zijn.

    Mogelijke kanshebbers:ING, Aegon, Arcelor, Heijmans.
  5. [verwijderd] 2 juni 2019 18:00
    quote:

    Jeroentje-2018 schreef op 2 juni 2019 17:17:

    AEX technisch 2 juni:

    2018 Low AEX 472 (27-12-'18)
    2019 High AEX 576 (30- 4-'19)

    Verschil 104 p * 61,8% = AEX 536. AEX is inmiddels ongeveer bij deze stand aangekomen.

    200 daags loopt bij ca. AEX 534 & daar loopt tevens de horizontale steunlijn.

    AEX zou nog 'mogen' dalen tot 530 a 534. Mogelijk stabilisatie rond deze niveaus. Technisch herstel is zeker mogelijk om reden dat er veel aandelen oversold zijn.

    Mogelijke kanshebbers:ING, Aegon, Arcelor, Heijmans.
    Bulsgit morgen gewoon een snoeiharde crash en rest vab de week paniek verkopwn eind stand Aex vrijdag tussen de 400 en 470 punten.
  6. hap 2 juni 2019 19:51
    quote:

    Realist2018 schreef op 2 juni 2019 15:39:

    Trump en zijn vrienden de Elite zoals George Soros zitten vol short. Ze laten deze week de boel imploderen.
    Ik krijg niet de indruk dat Soros een vriend van Trump is (en ook niet vice versa). Je hebt weinig verstand van zaken, maar wie weet krijg je wel een keertje gelijk met je crash op maandag, overigens na duizenden keren ongelijk te hebben gekregen, Fantast2018.
  7. forum rang 4 Sentiment 2 juni 2019 21:44
    ‘De Verenigde Staten zijn bereid om zonder voorwaarden vooraf met Iran te gaan praten over het verminderen van de spanningen tussen de twee landen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag gezegd. Hij voegde eraan toe dat Iran zich wel als een normale natie moet gedragen.’
  8. forum rang 5 theo1 3 juni 2019 10:34
    quote:

    JoopVisser1 schreef op 2 juni 2019 16:08:

    Linke boel: Terwijl de Amerikanen en de Chinezen al hun energie in hun tweestrijd stoppen, krijgen de Russen de kans om van heel Europa hun afzetmarkt te maken, en krijgen ze oneindig veel controle over de energieprijzen door hun invloed in het Nabije Oosten en Zuid-Amerika.
    De wereld draait door..., met samenwerking bereik je het meest.
    Afzetmarkt waarvan? Rusland produceert maar 4 dingen: olie, tweederangs wapens, leugens en ellende. Die leugens gaan er bij een bepaalde groep in als zoete koek, dat weet ik. Voor de poen moeten ze het van de olie hebben en dat heeft nog nooit een land structureel rijk gemaakt.

    Welke invloed bedoel je precies? Syrië is geen grote olieproducent. Venezuela produceert niet heel erg veel meer doordat de laatste twee presidenten met steun van Rusland en China het land vakkundig gesloopt hebben. En wat ze produceren gaat direct naar Rusland en China om hun schulden in natura te betalen. Zo zie je waar de liefdadigheid van de Russen en de Chinezen naartoe gaat. Venezuela is een zinkend schip en het is wachten tot de generaals dat ook zien en die gek eruit smijten. En Syrië is een rokende puinhoop.
  9. speedy0070 4 juni 2019 01:26
    Waar moet je je eigen aan vasthouden? Aandelen zijn super over gewaardeerd en punt uit. opstelling die een troefkaart opbrengt. aandelen kopen op een prijs van maximaal 12 keer het dividend. Brengt het geen 8% dividend op gewoon op straat gooien. Dat noem ik investeren met gezond verstand. dus de aandelen kunnen nog zwaar duiken!! Ben je al blij met 5% dan hoor je bij de sufferds. Een bedrijf moeten laten zien dat het de investering loont van een belegger doen ze dat niet gewoon de laan uitsturen zoals jou baas jou de laan uitstuurt als ze niet genoeg kunnen verdienen. dus gewoon slim spelen is de boodschap. Moge duidelijk zijn hoe de toestand is.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links