Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Meer van hetzelfde

Er is gisteren per saldo zó weinig gebeurt, dat ik eigenlijk mijn tekst van een dag eerder integraal kan overnemen. Toch maar niet. De AEX bevindt zich uiteraard nog aan de onderkant van de box, die ik in de grafiek heb getekend.

Het enige wat ik kan opmerken is dat het dieptepunt van gisteren op 280,15 weer iets lager lag dan vorige week, toen met 280,79 het laagste punt werd bereikt. Per saldo blijft een neerwaarts correctie het meest waarschijnlijke scenario voor de AEX.

De zone 273,50 - 267,50 is de eerste steunzone voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter en 261,50 de tweede.

De huidige stagnatie op de markt wordt ook uitstekend gevisualiseerd door de MACD indicator. Die brak begin deze week door de signaallijn en heeft nu een duidelijk neerwaarts verloop. Vrij vaak wordt dit opgevold door een duidelijke correctie.

Trend China intact
En dan nog even de blik op de Chinese markt in de vorm van de weekgrafiek van de iShares China 25 ETF. Wat we daar voorlopig zien is een forse correctie, maar wel nog steeds binnen de contouren van de stijgende trend. Uit de niet getoonde MACD indicator blijkt wel dat de kracht van de trend aan het afnemen is.

Als deze trend wordt gebroken, geven de Fibonacci-correctieniveaus getallen aan die de neerwaartse koersdoelen zijn. Bij een forse neerwaartse correctie kan de tracker terugvallen naar het uitbraakniveau, dat overeenkomt met het 61,8% correctieiveau. Ten opzichte van de huidige koers betekent dat een min van bijna 20%.

Als dit scenario zich ontvouwt, mogen op dat moment de kooporders losgelaten worden. Maar let wel, momenteel is de trend, hoewel iets minder sterk, nog gewoon intact.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Beide partners van Vlug, Davids & Van Mourik hebben geen posities in individiele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 augustus 2009 09:35
    Vooralsnog zijn we weer op weg naar 290... En alhoewel ik ook denk dat er een correctie gaat plaatsvinden (september komt er ook nog aan, mensen) wordt iedereen al direct optimistisch zodra er een paar olievaatjes minder voorraad te bespeuren valt en men een iets mooier dan verwacht cijfer ziet op de huizenmarkt in de VS.
    Wat men lijkt te vergeten is dat een van de redenen dat de cijfertjes een beetje meevallen komt door staatsteun, schrappen van banen en andere kostenbesparen. Omzetten blijven echter over de gehele linie achter. Lijkt mij niet echt een reden voor blijvend optimisme. Vraag is alleen... wanneer gaan we die correctie zien?
  2. [verwijderd] 20 augustus 2009 10:07
    Iedereen die roept dat het herstel voornamelijk komt door de stimuleringsprogramma's wil ik vragen dit met feiten en cijfers -research- aan te tonen want ik zie dit niet. Banken lenen bv nog steeds niets uit, het geld dat bedrijven ophalen komt rechtstreeks uit de markt. Verhoging van de NHG heeft in NL niet geleid tot een trendbreuk in dalende huizenverkoop. Investeringen in infra in China, de US etc. moeten eerst door de mallemolen van regels, vergunningen, aanbestedingen etc. dus dat geld zit ook nog niet in die sectoren. Dit duidt mijns inziens toch op een licht herstel of minimaal stabilisatie (bodem) die meer fundamenteel is.
  3. [verwijderd] 20 augustus 2009 11:11
    @Buy! Buy! Buy! denk je dat die vele miljarden die door de overheden in de economie zijn gestopt niet een keer terug gehaald moeten worden? De overheden kunnen immers niet blijven stimuleren. Je geeft ook zelf aan dat banken geen/weinig geld uitlenen... hoe willen (mkb) bedrijven dan wellicht noodzakelijke investeringen financieren?

    Wie gaan overigens al die overheidsuitgaven van het afgelopen jaar terugbetalen? Dat zijn dezelfde mensen die ook nog eens moeten blijven consumeren om de motor te laten draaien. Alhoewel ik normaal erg optimistisch ben denk ik dat we nog een grote(re) dip gaan krijgen dan we hiervoor hebben gezien. We moeten namelijk niet vergeten dat wereldwijd (wekelijks) honderdduizenden mensen zonder baan komen te zitten en degenen die een baan hebben zijn bang die kwijt te raken (en houden de hand op de knip).
  4. [verwijderd] 20 augustus 2009 14:09
    Ja, leuk die TA. Grotere kans op negatief scenario dan op positief scenario. Voor welke termijn overigens?

    Als je nu toch naar TA kijkt, moet je eens naar de grafieken kijken van de laatste tien jaar. Dan zie je domweg dat elke zware recessie gevolgd wordt door behoorlijke opleving. Meestal V-vorm.

    Dus als ik mijn logische verstand gebruik en alleen naar de grafieken kijk dan gaan we de volgende 5 jaar domweg omhoog.

    Maar de zaak is natuurlijk veel ingewikkelder. Je moet echt ook fundamenteel gaan kijken. En dan zie ik toch wel voornamelijk steeds betere macrocijfers. De stijging gaat altijd langzamer dan de snelle daling. Maar stijgen is volgens mij het logische vervolg, ondanks dat september gemiddeld een slechte maand is. Maar dat zegt op zichzelf ook niets, want ieder jaar is het weer anders.

    Wilde ik even kwijt.

    O ja, en nog wat. Dit soort analyses dempt vaak het opwaarts potentieel en zet de gemiddelde belegger vaak op het verkeerde spoor. Kijk maar naar de goeroes die er vaak vies naast zitten. Tostram heeft ook weer de grote boot gemist. En ga zo maar door.

    Maar mijn visie op zijn Einsteins lijkt mij logisch. We gaan gewoon de komende jaren weer omhoog. Hoeveel weet ik niet, maar waarschijnlijk wel tot de vorige toppen of zoiets.

    Geluk allemaal!
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links