Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fonzichtigheid troef

Wouter Bos sloeg gistermorgen op de gong en alle beren kwamen uit hun holen. Heeft Bos het einde van de rally ingeluid? In elk geval lijken de stieren behoorlijk uitgeput te zijn geraakt en is het een goed moment de portefeuille even tegen het licht te houden.

Fonz ziet in elk geval aanleiding om na een lange radiostilte weer wat aan zijn portefeuille te sleutelen. Met een rendement van +16% doet die portefeuille het goed, maar het kan altijd beter.

Nu de markt vermoeid raakt, is het zaak wat winsten te verzilveren en een iets voorzichtigere koers te varen. Het zijn de nuances die het ‘m doen in deze markten. Zo halveert Fonz met bloedend hart troetelkind Skagen Global in de portefeuille.

Het Noorse fonds beweegt harder dan de markt, maar doet dat ook naar beneden.

Automatische dynamiek
En het risico op een daling is behoorlijk toegenomen. Tijd om zachtjes het rempedaal in te trappen. Het vrijgekomen geld sluist Fonz door naar een ander global fund, Carmignac Investissement, dat al in portefeuille zit maar een veel zwaardere weging krijgt in de Funds of Fonz-portefeuille.

Het Franse fonds kan als dat nodig is de aandelenblootstelling snel afdekken met derivaten en heeft daardoor een veel lager risicoprofiel. En ander deel van het vrijgekomen bedrag wordt gebruikt om BGF World Gold bij te kopen. Omdat China uiteindelijk de fokkerij van eerste zwaluwen is en infrastructuur daar mag rekenen op kruiwagens met geld van de regering, koopt Fonz ook Invesco Asian Infrastructure terug.

Om voor die aankoop geld vrij te maken wordt een aantal winstgevende posities een stukje afgeroomd. Na deze verschuivingen zit ruim 35% van de portefeuille in de twee Carmignac-fondsen. Daarmee neemt de automatische dynamiek van de portefeuille toe, omdat deze fondsen niet schuwen de aandelenweging aan te passen aan het macro-economische Umfeld.

Kameleon
Dat is handig, want dit is geen markt meer voor stieren. Het is misschien nog geen markt voor beren. Het is een markt voor kameleons. De portefeuille is met de trades dan ook niet perse defensiever geworden, maar kan zich wel sneller defensief opstellen, zonder dat Fonz zelf hoeft in te grijpen.

De trades worden morgen na 10:00 uur tegen de nieuwe NAV doorgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links