Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beetje gas terug nemen

Na twee maanden van flink beursherstel is het aardig te kijken hoe je portefeuille daarop reageert. Waar de MSCI World in euro’s dit jaar +4,7% won, pakte Funds of Fonz zo’n beetje het dubbele (+8,6%). En dat met een portefeuille waarin ook ruim plaats is voor obligaties, mix- en marktneutrale fondsen.

De redelijk defensieve aanpak heeft het opwaarts potentieel duidelijk niet om zeep geholpen en dat is een prettige constatering na ruim vier woelige maanden.

Veel analisten breken hun hoofd al sinds 9 maart over de vraag hoe houdbaar de rally is. Daar zijn het analisten voor, maar hoe langer zij puzzelen, hoe verder de trein richting de horizon vertrekt.

Als belegger moet je je soms niet met zulke vragen bezighouden, maar gewoon schieten. Vragen stellen kan daarna altijd nog.

Recht zo die gaat
Fonz is niet met twee benen in de rally gestapt, maar dat was ook niet nodig. Met name de positie in Robeco High Yield Obligaties en de in maart gekochte Schroders ISF BRIC doen het goed genoeg om de portefeuille mee te laten rijden op de rug van de stier. En mocht de kudde keren, dan bieden diverse andere posities voldoende veiligheid om de val te dempen.

Zo is er BGF World Gold dat in dat geval zou moeten profiteren van de vlucht naar fysiek goud. Mixfonds Carmignac Patrimoine is zelfs in staat snel met de markt mee te bewegen en de schade te beperken (of zelfs rendement te maken) en JPM Highbridge ligt onbeweeglijk als een rots in de branding. Geen wonder dat Fonz wat minder sleutelt aan zijn portefeuille.

Funds of Fonz lijkt steeds meer op een uitgebalanceerd elftal dat zowel aanvallen als verdedigen onder de knie heeft. Eén speler is echter wel rijp voor een wissel. Pictet Biotech heeft niet gebracht wat Fonz ervan verwacht had en haakt ook niet aan bij de in maart ingezette polonaise. Het fonds wordt dan ook uit de portefeuille gekieperd.

Kleur van de beer
Het geld dat daarmee vrijkomt, wordt in Carmignac Investissement gestoken. Ook romen we een klein beetje af van Skagen Global ten gunste van dat fonds. Als de beren van zich afbijten, zitten we liever in een fonds dat wel de rit naar boven meemaakt, maar bij dalingen door shortposities op indexfutures razendsnel de kleur van de beer kan aannemen.

De trades worden morgen na 10:00 uur tegen de nieuwe NAV doorgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef , financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 mei 2009 17:03
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Beetje gas terug nemen

    "Fonz blijkt ondanks defensieve insteek goed mee te rijden op de rug van de stier.
    [...]
    Waar de MSCI World in euro’s dit jaar +4,7% won, pakte Funds of Fonz zo’n beetje het dubbele (+8,6%).
    Ik neem ook iets gas terug en schaaf alle aandelenposities iets bij, inclusief commodities.

    Mijn portefeuille heeft bijna het drievoudige rendement opgeleverd van wat de MSCI World Index heeft gedaan. De kans op een zijwaartse markt is levensgroot.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links