Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BRIC mag weer

Aan een winnend team moet je niet te veel sleutelen. Maar achterover leunen is ook gevaarlijk. Ook een goed lopende portefeuille heeft soms wat finetuning nodig. En Funds of Fonz loopt dit jaar goed.

De portefeuille staat +0,76% in de plus voor dit jaar, terwijl de MSCI World -10,8% lager staat. Fonz heeft de voorsprong op de wereldindex (sinds lancering in juli 2006) weer uitgebouwd tot +11%.

Genoeg veren in het eigen achterwerk gestoken, Fonz is geen pauw. En er is altijd ruimte voor verbetering. Zo gelooft Fonz dat de doodverklaring van de BRIC-vierspan te vroeg is gekomen.

Natuurlijk was de combinatie van Brazilië, Rusland, India en China vooral een geniale marketingvondst die beleggers een smak geld heeft gekost.

BRIC is back
Maar de toekomst is nog steeds aan de BRIC-landen, zij het dat die toekomst met horten en stoten over een hobbelig kleipad bereikt wordt. En met een blik op het afgelopen jaar kunnen de radiospotjes van BRIC-fondsen hun infame dooddoener ‘rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ eindelijk eens langzaam en duidelijk uitspreken.

Is het niet te vroeg om prinses BRIC weer wakker te kussen? Misschien, maar wie op het perfecte moment wacht, zal uiteindelijk met zijn handen in zijn zakken wortel schieten. Voor Fonz is de tijd aangebroken weer wat in BRIC te stappen. Een kleine stap, want we hebben nog een Brazilië-fonds in portefeuille. RIC komt erbij.

We verkopen DWS Brazil en kopen voor dat bedrag Schroders ISF BRIC terug. De keuze valt op de Britse aanbieder omdat zij een relatief lage weging hebben weggelegd voor India. Ook Rusland komt er overigens bekaaid vanaf in dit fonds, maar dat nemen we op de koop toe. De trade wordt morgen, na 10:00 uur tegen de nieuwe NAV uitgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 maart 2009 13:51
    quote:

    Peter van Kleef schreef:

    De portefeuille staat +0,76% in de plus voor dit jaar, terwijl de MSCI World -10,8% lager staat. Fonz heeft de voorsprong op de wereldindex (sinds lancering in juli 2006) weer uitgebouwd tot +0,76%.
    Wie eind december de Toprekening van ING in portefeuille had genomen tegen een rentetarief van 4,75%, had de wereldindex nog verder achter zich gelaten en stond nu op een rendement van +0,99%:-)

  2. [verwijderd] 17 maart 2009 13:55
    quote:

    Hythloday schreef:

    [quote=Peter van Kleef]
    De portefeuille staat +0,76% in de plus voor dit jaar, terwijl de MSCI World -10,8% lager staat. Fonz heeft de voorsprong op de wereldindex (sinds lancering in juli 2006) weer uitgebouwd tot +0,76%.
    [/quote]

    Wie eind december de Toprekening van ING in portefeuille had genomen tegen een rentetarief van 4,75%, had de wereldindex nog verder achter zich gelaten en stond nu op een rendement van +0,99%:-)
    Natuurlijk.

    Overigens is die tweede +0,76% een knip- en plakfout (inmiddels hersteld in de column). De outperformance van Fonz op de wereldindex sinds de lancering in juli 2006 is 11%. Maar goed, een kartonnen doos of geitenwollensok had een beter absoluut rendement laten zien. Bernie Madoff ook, trouwens.

    Maar met het mandaat om 100% long only belegd te zijn in beleggingsfondsen, zijn we toch niet helemaal ontevreden met Fonzie boy. 2008 was (tov de wereldindex) een slecht jaar. 2006 en 2007 waren goed en 2009 tot nog toe ook.

    PvK
  3. [verwijderd] 17 maart 2009 14:11
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Maar met het mandaat om 100% long only belegd te zijn in beleggingsfondsen, zijn we toch niet helemaal ontevreden met Fonzie boy.
    Rendement juli 2006-nu:

    Robeco Euro Obligatie Dividend Fund +2,2%
    Delta Lloyd Rente Fund +0,1%
    ING First Class Obligatie Fonds -4,1%

    ISHARES WORLD -41,3%

    Niet alleen een kartonnen doos of een geitenwollensok had een beter absoluut rendement laten zien, maar als je voor 100% belegd was in bovenstaande fondsen had je ook een aanzienlijk beter rendement gehad dan beleggen volgens de wereldindex.

    :-)

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links