Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oliepompen, raffinageverzuipen

Rechtsboven op Nu.nl staat altijd zo handig de officiële prijs van een litertje euroloodvrij: 1,347 euro. Wat? 1,347? Hoe kan dat nou, nu je tegenwoordig bijna gratis een vaatje olie cadeau krijgt bij een pak melk?

Als ik begin te tikken aan dit stukje staat er 34,70 dollar op het koersbord. Ietsje maar dan gisteren, maar momenteel noteert olie wel de laagste niveaus sinds tijden. Waarom is de prijs aan de prijs aan de pomp dan niet goedkoper? Oliemaatschappijen? Wouter Bos?

Nee, als ik WSJ mag geloven zit de truc ‘m dit keer bij de raffinaderijen. Truc ja, want er worden wat momenteel wat staaltjes origineel handel drijven en zaken doen gegeven.

Zo pootje baden er her en der volgeladen olietankers rond. Niks geen in ieder stadje een ander schatje, want ze gaan nergens heen. Doel is wachten tot de prijs aantrekt.

Pure play
Volgens de krant gebeurt dat nu ook met raffinaderijen: “Gasoline is getting more expensive partly because production has fallen 5% in the past year, outpacing the decline in demand. Refiners have closed down for seasonal maintenance and in expectation of even bigger demand declines this year.”

Gewoon dicht, omdat de markt nog lagere olieprijzen verwacht en nog lagere marges? Dat moet dan de raffinageprijzen een beetje op peil houden? Helaas geeft de krant geen namen en keiharde cijfers, maar met een beetje googlen komt toch al snel een vat vol aardig- en eigenaardigheden over de raffinagemarkt bovendrijven.

Short-squeeze?
MSN Money: “Credit Suisse analyst Mark Flannery noted that refining margins climbed this past week. Different margins rose 12,7% to 22,6% per barrel (verschilt per soort AJK) Nu wordt het echt leuk: “He also said that the latest short interest figures showed that refiners remained a heavily shorted group.”

“Which could point to climbing share prices in the future. Investors often expect heavily shorted stocks to rebound as short positions are covered.” Short-squeeze in de maak soms? De handige handelaren onder u op zoek naar ideeën kunnen hier misschien iets mee, want Flannery noemt specifieke aandelen:



Tijdsperiode grafiek: 

  • Alon
  • New Frontier Oil
  • Tesoro
  • Valero
  • Western Refining

    Trackers
    Relatief kleine bedrijven, maar Valero mag er met een marktwaarde van een slordige 12,3 miljard dollar zijn: +11,6% dit jaar, -68,6% vorig jaar. Voor wie het liever bij olie en gasoline houdt pakt Bespoke.com er twee trackers bij: de ETF Oil (-22,8% dit jaar) en ETF Gasoline (UGA). (+23,1%). Olie is uit, raffinage is in?

    Let wel op het vrij dunne volume van die gasoline tracker. Niks voor u ? Tja, dan rest u niets anders dan mopperend dit weekend uw tankje vol te gooien, want het ziet er niet naar uit dat de pomprijzen binnen kort drastisch naar beneden gaan. Jeu, zeker niet nu ik opnieuw naar de olieprijs kijk: 36,00 dollar alweer (+6%)! Gevaarlijke markten...


    Arend Jan Kamp is eindredacteur en content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op aj@iex.nl

  • Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Arend Jan Kamp

    Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

    Meer over Arend Jan Kamp

    Recente artikelen van Arend Jan Kamp

    1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
    2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
    3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

    Gerelateerd

    Reacties

    14 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 13 februari 2009 18:47
      Goh,

      Wat is het toch heerlijk om monopolist te zijn of onderdeel van een machtig kartel en de macht te hebben om door middel van het simpel uitzetten van een paar machines de prijzen en dus de winsten omhoog te jagen.

      En er is helemaal niks tegen te doen. Zelfs onze Neelie is volstrekt machteloos.
    2. [verwijderd] 13 februari 2009 19:53
      Ach een verplichte verkoop aan andere partijen is nog mogelijk. Een jaar of vijf/zes geleden las ik al een artikel over het achterblijven in investeringen in nieuwe raffinaderijen en het onderhoud aan de huidige. Het excuus was volgens mij toen dat het erg lang duurt voordat een nieuw te bouwen raffinaderij operationeel is en de extra capaciteit op middenlange termijn zou leiden tot een overcapaciteit en dus inefficiency.
    3. [verwijderd] 13 februari 2009 20:21
      Het ligt m.i. iets genuanceerder.

      Light Crude Oil noteerde inderdaad onder $34 vandaag. Brent daarentegen zag een laagste punt op circa 44,75.

      Als we kijken naar het break-even punt d.w.z. de kostprijs versus marktprijs zien we dat de huidige marktprijs in het nadeel uitvalt van o.a. Bahrein en Oman. Deze staten zijn erg afhankelijk van de olieinkomsten.
      De huidige prijs is dus slecht voor het bbp van de olieproducerende landen.
      Je ziet nu ook dat grote oliemaatschappijen zoals RD Shell hun investeringen verminderen zodat voor toekomstige exploratie, bij een aantrekkende economie (op termijn), de prijs opnieuw hard zal stijgen.
      Wellicht dus een tip om in olie te gaan voor de langere termijn.

      www.kanabona.com/kanabona/?q=energy_c...

      Er zijn er ook die geloven in alternatieven. Groene stroom e.d. Jeroen van der Veer (voorzitter RD Shell) zei vorig jaar (bij veel hogere olieprijzen) dat dit nog te duur is en pas bij hogere olieprijzen rendabel wordt. RD Shell is de eerste die dergelijke bedrijven opkoopt als ze er markt voor zien.

      Eerder heb ik al eens betoogd, op basis van officiele stukken, dat ook windmolenparken slechts met in achtneming van CO2-contracten, gespreide investering en een EUR/USD van 1 rendabel is. Tenzij je echt voor het milieu wil gaan. (bron: CPB).

      De echte oplossing duurt 30 tot 40 jaar, Schone energie uit de toekomstige fusiereactor met deuterium en tritium (uit water) als brandstof en alle auto's voorzien van brandstofcellen die dan milieuvriendelijk en goedkoop opgeladen kunnen worden. Daar moet in geinvesteerd worden, maar die horizon is nog (te) ver weg.
    4. [verwijderd] 13 februari 2009 23:43
      Mijnheer Kamp, ´gevaarlijke markten´, ik ben het met u eens.
      Weet u ook waarom de WTI- en Brent-spotprijzen ineens zover uitelkaar liggen ?
      Ik vraag het om de volgende reden. Ik overweeg een kleine Turbo investering in Brent. Maar in bijna elk medium wordt de WTI (Texas) prijs gequote. De verschillen tussen Brent en WTI schommelen wel heel erg de laatste tijd. En dan met een hefboomproduct werken...toch maar even niet, voor deze kleine belegger.
    5. [verwijderd] 14 februari 2009 01:48
      quote:

      Rothschild13 schreef:

      Mijnheer Kamp, ´gevaarlijke markten´, ik ben het met u eens.
      Weet u ook waarom de WTI- en Brent-spotprijzen ineens zover uitelkaar liggen ?
      Ik vraag het om de volgende reden. Ik overweeg een kleine Turbo investering in Brent. Maar in bijna elk medium wordt de WTI (Texas) prijs gequote. De verschillen tussen Brent en WTI schommelen wel heel erg de laatste tijd. En dan met een hefboomproduct werken...toch maar even niet, voor deze kleine belegger.
      Misschien is beleggen in WTI nu juist een optie.

      www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...

    14 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links