Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stockpicker's paradise

In het najaar van 2008 bleek, toen de financiële markten onder grote druk stonden, het effect gering was van diversificatie: spreiding in de portefeuille over verschillende activaklassen en binnen aandelen over verschillende sectoren.

Alleen staatsleningen deden het goed, maar vrijwel alle beleggingscategorieën presteerden slecht. Diversificatie bood nauwelijks bescherming. De beleggingsresultaten van de verschillende aandelen binnen de verschillende sectoren was ook homogeen.

Zo werd bijvoorbeeld tussen de verschillende banken nauwelijks onderscheid gemaakt en nagenoeg iedere bank werd als riskante belegging bezien.

Als de beleggingsresultaten binnen sectoren en binnen verschillende markten meer homogeen worden, is het niet verwonderlijk dat steeds meer beleggers warm lopen voor meer passieve vormen van beleggen.

Stockpickers
Door middel van een ETF (tracker) maken ze een keuze voor een index of een mandje van aandelen. Met ETF’s kun je ook kiezen voor een sectorstrategie, zodat je geen selectie hoeft te maken. De instroom is enorm. Sinds 1999 is volgens Barclays het ETF-vermogen gegroeid van 39 miljard naar meer dan 593 miljard dollar in februari.

Momenteel pleiten ook steeds meer adviseurs voor een core-satellite-benadering van de portefeuille, waarbij de kern passief kan worden ingevuld en eventueel slechts een klein deel (de satelliet) meer actief. Toch zijn er juist dit jaar veel kansen voor actief (aandelen)management, oftewel de bekende stockpickers.

Value
Voor beleggers met geduld en een hogere risicotolerantie betekent dat de paniek en uitverkoop van vorig jaar kansen biedt op de aandelenmarkt. We gaan van een investment hell to a stockpicker’s paradise. Een waardegerichte selectie (value) doet het dan vaak beter dan een groeigerichte (growth), of op basis van momentum.

De kredietcrisis heeft geleid tot extreme waarderingen én extreme verschillen in waarderingen. Het idee dat specifieke selectie kan lonen en substantieel aan het beleggingsresultaat kan bijdragen, wordt ook onderbouwd door te kijken naar waarderingsverschillen binnen de verschillende sectoren.

Waarderingsverschillen
Waarderingsverschillen blijken momenteel (nog steeds) bijzonder hoog te zijn. Zie daarvoor de onderstaande grafieken. De eerste zag ik tijdens een recente presentatie van het Robeco Boston Partners Premium Equity Fund, de andere (set) is afkomstig van Degroof Fund Management.

De eerste grafiek laat zien dat momenteel de waarderingsverschillen van de verschillende aandelen binnen de verschillende sectoren veel groter zijn dan het historische gemiddelde.

Volatiliteit
De tweede grafiek laat zien dat de waarderingsverschillen (in termen van koerswinstverhoudingen en koersboekwaardeverhoudingen) ook voor de gehele markt, in dit geval de S&P 500 een grotere spreiding (dispersion) laat zien. In de regel is de contractie van die spreiding een fase waarin de waardestijl beter presteert dan de groei-.

Uit deze tabel die niet de beleggingsresultaten van de sectoren, maar de volatiliteit (standaarddeviate) van de beleggingsresultaten binnen de sectoren weergeeft, blijkt dat de verschillen in beleggingsresultaten in de neergaande fase tot en met 9 maart binnen de verschillende sectoren geringer waren dan daarna.

Sectoren
Alles ging tegelijkertijd door het putje, maar daarna lopen de beleggingsresultaten tussen de sectoren, maar ook binnen de sectoren sterk uiteen. Duidelijk is dat selectie loont. En dat met name in die sectoren waar de grootste klappen waren gevallen: Financials, Consumer Discretionary en Materials.

Deze sectoren bleken nu ook het herstel aan te voeren. Het is de laatste twee maanden hard gegaan, maar met de hoge percentages zijn de grote koersdalingen van vorig jaar natuurlijk nog lang niet goed gemaakt. Wie vorig jaar een verlies leed van 50% eindigt met een koersstijging van 50% per saldo nog steeds een verlies van 25%.

Alfa
In alle grote MSCI-regioblokken doet de value-stijl het beter dan groei in de opgaande fase van de markt. Kortom, de conclusie is: er zit alfa in de markt als de bodem bereikt is. Beleggers die willen profiteren kunnen hun waarderingsmodellen weer van stal halen. Het lijkt mij echter ook duidelijk dat beleggen met een nadruk op de defensieve sectoren en de defensieve aandelen in deze marktfase niet zo verstandig is.

De defensieve aandelen zijn nog steeds relatief duur en zullen achterblijven bij de marktresultaten. Beleggers die in beleggingsfondsen willen beleggen doen er goed aan managers te selecteren die goede stockpickers zijn of een systematiek hebben om alfa op te sporen. Selectie loont!


Deze bijdrage is geschreven door Wim Zwanenburg, werkzaam als beleggingsstrateeg bij Degroof Vermogensbeheer N.V.. De beloning van de auteur staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen uit deze publicatie. De auteur heeft geen persoonlijk belang in de effecten uit deze bijdrage. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. De uitgebreide disclaimer vindt u hier. Klik hier


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 mei 2009 13:47
    Alfa
    In alle grote MSCI-regioblokken doet de value-stijl het beter dan groei in de opgaande fase van de markt. Kortom, de conclusie is: er zit alfa in de markt als de bodem bereikt is. Beleggers die willen profiteren kunnen hun waarderingsmodellen weer van stal halen. Het lijkt mij echter ook duidelijk dat defensieve sectoren.

    Blah blah blah
    Wat bedoel je nu eigenlijk te zeggen Wim?
  2. [verwijderd] 20 mei 2009 15:58
    quote:

    johnnie cash schreef:

    Alfa
    In alle grote MSCI-regioblokken doet de value-stijl het beter dan groei in de opgaande fase van de markt. Kortom, de conclusie is: er zit alfa in de markt als de bodem bereikt is. Beleggers die willen profiteren kunnen hun waarderingsmodellen weer van stal halen. Het lijkt mij echter ook duidelijk dat defensieve sectoren.

    Blah blah blah
    Wat bedoel je nu eigenlijk te zeggen Wim?
    Dear Johnnie,

    Het moge duidelijk zijn dat daar een zinnetje niet helemaal ongeschonden door de eindredactie is gekomen. Niet Wim Zwanenburgs fout, maar die van ons. Inmiddels is de alinea gecorrigeerd.

    Vriendelijke groeten,
    Redactie IEX
  3. [verwijderd] 20 mei 2009 16:02
    quote:

    johnnie cash schreef:

    Alfa
    In alle grote MSCI-regioblokken doet de value-stijl het beter dan groei in de opgaande fase van de markt. Kortom, de conclusie is: er zit alfa in de markt als de bodem bereikt is.
    Dat noemen we ook wel eens beta, als iets beter profiteert van een opgaande markt en iets meer verliest in een neergaande markt.
  4. Wim Zwanenburg 20 mei 2009 16:27
    Beste Johnnie en BJL, dank voor jullie alerte reacties. Inzake Alpha en Beta is het nu juist typisch dat in de neergaande fase de beta ongeveer gelijk was binnen de verschillende sectoren, maar in de opgaande fase is er een verschil. In sommige kwantitatieve analyses wordt dat wel eens met Beta 1 en Beta 2 aangeduid. Wat ik mijn onderzoekje vaststel is dat er juist binnen sectoren grote verschillen zijn, en een meer uiteenlopend beleggingsresultaat in de herstelfase. En de oorzaak daarvan is juist niet gelegen in de 'marktgevoeligheid', maar meer in de waardering. Kortom, het gaat hier wel degelijk om 'Alpha', mogelijkheden om het beter te doen dan de markt door waarderingsanalyses te gebruiken. De markt liet in de paniekfase een irrationale overreactie zien en dat creëert waarde voor beleggers.
  5. [verwijderd] 20 mei 2009 21:02
    finance.yahoo.com/q/cq?s=CABN.OB,DIOD,KLAC,PTIX,CREE,JBL,KR,WLT,ESYS,FLEX,SANM,RFMD&d=v1

    Canadian Royalty Trusts Listed On U.S. Stock Exchanges
    finance.yahoo.com/q/cq?s=AAV,BTE,ERF,ENT,HTE,PGH,PWE,PVX&d=v1

    Royalty Trusts Listed on the Toronto Stock Exchange
    ca.finance.yahoo.com/q/cq?s=AVN-UN.TO,AET-UN.TO,BTE-UN.TO,BNP-UN.TO,BNE-UN.TO,COS-UN.TO,CPG-UN.TO,DAY-UN.TO,ERF-UN.TO,ENT-UN.TO,FRU-UN.TO,HTE-UN.TO,NAE-UN.TO,PMT-UN.TO,PGF-UN.TO,PWT-UN.TO,PEY-UN.TO,PGX-UN.TO,PVE-UN.TO,TET-UN.TO,TUI-UN.TO,VET-UN.TO,ZAR-UN.TO&d=v1

    finance.yahoo.com/etf
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links