Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Lente?

Vooruitblik: Lente?

Zo dan? De eerste en laatste zijn inderdaad permanent bruikbaar. De tweede en derde zijn inwisselbaar, wat de waan van de dag maar brengt, maar die vindt u op lange termijn nooit in de grafieken terug. Wens ik u verder een prettige zondag :-) 

Oud geluid wellicht, maar deze week wel een nieuwe lente en nieuwe indices. We hebben zeker nog geen klagen dit jaar, tenzij u baissier bent natuurlijk. Hier de AEX met nieuwelingen Adyen en IMCD. De uitslagen vormen een beetje een ratjetoe. Er is geen duidelijk onderscheid tussen bijvoorbeeld cyclisch en defensief.

Ik kan me alleen niet voorstellen dat iemand hier stampij over gaat maken. Wat een scores. 


De AMX gaat nog harder. Nieuwelingen zijn hier AEX degradanten Altice en Signify. Basic-Fit ruilt de AScX in voor Sligro. Meest opvallende fondsen hier behalve de grote stijgers zijn de achterblijvende vastgoedfondsen. Helaas krijg ik de AScX niet met zo'n mooie tabel uit Reuters.


Lente op de beurzen?

Marktbreed is het ook lente wat de klok slaat me die fraaie stijgingen die bijna overal nieuwe jaartoppen opleverden. Kort rondje met de eerst een verbluffende AEX?


Liefst 14% en dan moet ik toch stellen de DAX achterblijft:


Ja, want de Euro Stoxx 600 doet beter:


Ik zou bijna zeggen uiteraard gaat Wall Street weer het hardst, hier de S&P 500:


Wat dacht u van de Nasdaq 100?


De Shanghai Composite maakt het helemaal bont, maar daar zit nu even de klad in. Of China is een beetje bij bezinning gekomen, zo u wilt.


De MSCI World Index kan er ook wat van:


Met de rally, ofwel risicobereidheid, was er zeker een vlucht uit veilige AAA-staatsobligaties? Nee en dat kan ik zelf niet rijmen met die oplopende aandelen. Misschien heb ik wel een originele verklaring: de beurs prijst een verslechterende economie en misschien wel recessie in, waarin de bedrijfswinsten toch stijgen?

Is dat ooit eerder gebeurd, vraag ik mij af. Ik weet het niet. U ziet de Duitse (oranje) en Amerikaanse tienjaars rentes, benchmarks van euro en dollar. Het kan ook weer TINA zijn, There Is No Alternative, ofwel we kopen alles maar op wat los en vast zit op de beurs, om al die wereldwijde cash maar een bestemming te geven.


Winsten en rentes

Hier zijn de verwachte winsten voor de S&P 500, die misschien aan uitbodemen zijn, waarna er weer een nieuwe stijging volgt? Gezien de rally op de aandelenbeurzen zou dit inderdaad het verhaal kunnen zijn.

Van de AEX moet ik zelf even grafiek maken met verwachtingen. Het is hetzelfde beeld als voor de S&P 500. De omzet- en winstverwachting stabiliseert misschien, maar trekt nog niet aan. Als ik mij goed herinner is ASML ook de enige die bij de jaarcijfers 2018 durfde aan te geven al in H2 2019 betere tijden te verwachten.

Merk ook op dat de AEX weer even duur is als vorig jaar zomer, toen voorlopige bull market top 576,90 op het bord stond. Tegen veertien keer de verwachte winst lijkt mij de index aardig priced for perfection. Misschien gaat dit cijfer nu wel iets omhoog, omdat Adyen er in zit en dat doet 105 keer de verwachte winst.

Want de AEX is van nature al niet te duur met een grote olie-major, heel veel banken en verzekeraars en een uitzender. Enfin, we zien wel wat het wordt. Na zo'n scherpe stijging zou ik deze week even pas op de plaats verwachten, naar de index heeft mij vaker verbaasd. Nog 4% er bij en er staat zelfs een nieuwe top.


Van de centrale banken hebben we voorlopig in ieder geval weinig te verwachten, of te vrezen? De Fed laat deze week na algehele verwachting ook de rente voor wat ie is. Niemand die dit jaar nog een verhoging verwacht, ofwel er is nog geen concurrentie van de rentes voor aandelen te verwachten.

Hier nog even het officiële plaatje voor woensdag, dit zijn de Fed Fund futures. Echt geld dus, geen poll. 

Er zijn zelfs al verwachtingen voor het rentebesluit van volgend jaar januari. Ook hier geldt: niemand die nog aan een verhoging denkt, wel aan verlagingen. Let wel, één opmerking van de Fed kan de boel hier weer compleet anders stellen. 


Agenda

Dat brengt mij bij de agenda voor deze week die uit nog een handvol cijfers bestaat, de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices (PMI's) over maart en een Fed en BoE rentebesluit. Laat die centrale bankiers maar praten, mij interesseren die PMI's het meest. Verslechteren die verder, of bodemen ze al uit?

Corné heeft het er ook al over in zijn wekelijks videoboodschap:

Dit is de hele agenda, scroll mee:

18 mrt
14:00 BAVA TomTom

19 mrt
11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment mrt -11,3
15:00 VS fabrieksorders jan -0,5% MoM
18:00 Bpost Q4-cijfers
22:00 Fedex Q4-cijfers

20 mrt
08:00 Duitsland inflatie PPI feb 0,1% MoM
10:30 Sligro AVA
10:30 VK Inflatie CPI feb 0,4% MoM
19:00 Fed rentebesluit

21 mrt
06:30 Nederland consumentenvertrouwen mrt
06:30 Nederland werkloosheidspercentage feb
08:00 SIF Group Q4-cijfers
10:30 VK detailhandelsverkopen feb -0,4% MoM
13:00 BoE rentebesluit 0,75%

22 mrt
00:30 Japan inflatie CPI feb 0,8%
01:30 Japan manufacturing flash PMI mrt 49,2
08:00 Sligro notering €0,85 ex-dividend
09:15 Frankrijk manufacturing flash PMI mrt 51,6
09:15 Frankrijk services flash PMI 50,7
09:30 Duitsland manufacturing flash PMI mrt 48,1
09:30 Duitsland services flash PMI mrt 54,9
10:00 EU manufacturing Flash PMI 49,5
10:00 EU services flash PMI mrt 52,6
14:45 VS manufacturing flash PMI mrt 54,0
14:45 VS services flash PMI mrt 56,6

Dividendseizoen

Met Sligro, dat een keurig dividendrendement van 4,3% doet, start zo langzamerhand het dividendseizoen. Bijna al onze fondsen die een deel van de winst uitkeren aan hun aandeelhouders gaan in april en mei ex-dividend. Met de huidige waarderingen en rentes zijn aandelen zo bezien een no-brainer.

Graag had ik u dividendgroei over langere tijd laten zien, maar die krijg ik niet uit Reuters. Ik heb wel de verwachte groei voor het komende jaar. Want dividend(rendement) is één, de groei daarvan is natuurlijk het allerbelangrijkste. Hier is de AEX die zelf 3,5% doet.


De AMX doet ook een keurige 3,0% en dat is best veel voor zo'n wilde index. Helaas krijg ik ook hier de AScX niet.


Om nog even de glorie van (herbelegd) dividend te bezingen: hier de AEX en AMX prijs en herbelegd sinds maart 1983, de start van de indices.


Heb ik ze ook nog logaritmisch en geïndexeerd. U ziet zo hoeveel euro de indices in die 36 jaar bruto van €100 maakten. Heel veel, maar gratis was het niet, want af en toe werd u wel gefileerd en soms zelfs gehalveerd.

Wat verder nog ter tafel komt

Zo ver ik kan zien zijn er dit weekend geen Brexit en handelsoorlog toestanden. Wel laat OPEC van zich horen en dat zegt ook iets over investeringen, wat natuurlijk diverse fondsen op het Damrak raakt. Fugro voorop:

ING heeft weer eens een akkefietje, ik ben benieuwd of de koers hier nog op reageert.

Nog een ArcelorMittal, of moet ik zeggen Lakshmi Mittal verhaal?

Een fusie tussen Deutsche en Commerz, het gaat er echt van komen?

Over Duitsland gesproken en geldt dit niet voor heel Europa? Wij hebben geen big tech.

De VS denkt alweer een stap verder, kernfusie? Geen verstand van, maar is al oud en zeer complex idee, geloof ik.

Anders is hier het nieuwste speeltje: een buyback crypto?!

Eens zien wat we deze week aan nieuwe informatie krijgen van de Fed - er is een aansluitende persconferentie - wat de inkoopmanagersindices over de economie zeggen en of al de eerste winstwaarschuwers voor Q1 doorkomen. Of komen er nog meer biedingen? Nota bene, Wessanen is een van onze duurste indexfondsen. 

Als dat al de aandacht trekt, wat zegt dat wel niet over de rest? Ik houd het daarom tot nader order eerst maar op TINA waarom de beurzen zo goed gaan. Prettige zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 17 maart 2019 15:37
    Een prima zondagse vooruitblik op de nieuwe beursweek. Sta me toe, om je paragraaf "Wat verder ter tafel komt", met een klein puntje aan te vullen ;

    Toch Brexit ontwikkelingen deze week. Zowel in Engeland als in (de rest van) Europa :

    - Theresa May wil dinsdag een 3e stemming over haar Brexit voorstel.
    - Die stemming komt er alleen als er een meerderheid is voor het voorstel.
    - De BBC meldt vandaag dat er eventueel meer geld voor Ierland wordt geboden, als daarmee de stemmen van de DUP kunnen worden gekregen : www.bbc.com/news/uk-politics-47602746 .

    - Europa praat op donderdag over de Brexit-verlenging. Als er ook maar 1 land bij is dat niet akkoord gaat, dan blijven er nog maar 2 opties over : De harde Brexit, of het intrekken (revoking art. 50) van de Brexit.

    Terug naar Engeland : Theresa May gaat zowiezo met een verlengingsverzoek naar Europa deze week. Als haar 3e stemming het haalt, zal ze een kort uitstel (30 juni) vragen om het vertrek uit de Unie mogelijk te maken.
    Als haar 3e stemming het niet haalt deze week, zal Theresa May om een lange verlenging vragen waar de Europese Unie over zal moeten stemmen.

    Aangezien niemand gebaat is bij chaos in Europa, zou deze week wederom een non-event kunnen worden. Uitstelverzoek door de Britten, en geen enkel Europees land dat dwars ligt.

    Maar of het Europees overleg echt zo soepel zal lopen ? ..
    1 nee-stem is donderdag voldoende om de figuurlijke lont in het kruitvat te steken. En dan moet Brittannië kiezen : de harde Brexit, of helemaal intrekken van de Brexit.
  2. Geschorst en weet niet waarom 17 maart 2019 15:46

    Doordat de rente laag blijft, blijven de aandelenbeurzen positief. Afgelopen week zag je iedere dag een stijging en met 4,1% op weekbasis is dit een bullish teken. Het is een sterke periode, ondanks onzekerheden die er zijn, zoals handelsoorlog en Brexit. De trend is omhoog. Er staat zelfs nog veel geld langs de zijkant. Het kan dus maar 1 kant op gaan. In de plaats kun je duidelijk een stijgende lijn zien. Er zijn veel beleggers die winst genomen hebben en de koersstijgingen gaan toch door. Aberfeld en valuebelegger (Besi +20%) hebben op een aantal flink winstgevende posities hun winst genomen. De beurzen willen toch omhoog. Er is dus opwaartse druk.
  3. Geschorst en weet niet waarom 17 maart 2019 16:17
    quote:

    Realist2018 schreef op 17 maart 2019 16:09:

    Het is een grote zeepbel die door de heer Draghi is opgeblazen tot de grootste lucht zeepbel in de geschiedenis.

    De zeepbel kan ieder moment uiteen spatten.

    Het gekke is dat er een heel groot percentage shorters in aandelen zit en aan de andere kant zijn sommige aandelen heel duur. Colruyt en Wolters kluwer zijn in no time van 40 naar 60 euro stegen de koerswinstverhouding is erg hoog.
    Het is echt maf dit. Draghi is daar schuld aan, omdat de rente zo laag is. De beleggers zoeken de extremen aan twee kanten op.
  4. forum rang 7 rene l 17 maart 2019 16:19
    quote:

    Realist2018 schreef op 17 maart 2019 16:09:

    De zeepbel kan ieder moment uiteen spatten.

    Tja Vive la France.
    Ik denk dat je het deze keer eindelijk juist ziet.

    Het begint overal te borrelen en te schuimen, ik hoor en zie het gewoon.

    We mogen onze handen dichtknijpen als de Aisniks eind deze week nog boven de 300 punten noteert.
    Lager schat ik eigenlijk hoger in, en misschien gaat de bodem rond de 195 er wel aan om uiteindelijk zelf onder de 100 te sluiten.

    Ik sluit helemaal niets uit.
  5. Geschorst en weet niet waarom 17 maart 2019 16:23
    quote:

    rene l schreef op 17 maart 2019 16:19:

    [...]

    Tja Vive la France.
    Ik denk dat je het deze keer eindelijk juist ziet.

    Het begint overal te borrelen en te schuimen, ik hoor en zie het gewoon.

    We mogen onze handen dichtknijpen als de Aisniks eind deze week nog boven de 300 punten noteert.
    Lager schat ik eigenlijk hoger in, en misschien gaat de bodem rond de 195 er wel aan om uiteindelijk zelf onder de 100 te sluiten.

    Ik sluit helemaal niets uit.
    Het zou wat zijn als we zo nog door de 600 punten grens schieten. Eind december stonden we nog op 500!
    Wat is er sinds december eigenlijk veranderd. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, wie wel?

    In september mogen de banken weer tegen nul% lenen, dat is het enige wat ik zou kunnen verzinnen.
  6. [verwijderd] 17 maart 2019 16:48
    Kijk eens goed allemaal naar het vreemd vermogen van alle bedrijven. Het vreemd vermogen is bij vele multinaltional 300% of meer gestegen. Kijk naar de huizenmarkt in Nederland gem. woning boven de 300k dat slaat nergens op. Als de rente ooit weer stijgt donderd alles om als een kaarten huis. Dat k7n je toxh geen stabiele economie noemen eerder een ophoog geblazen zeepbel.
  7. Geschorst en weet niet waarom 17 maart 2019 16:53
    quote:

    Realist2018 schreef op 17 maart 2019 16:50:

    In augustus ga ik voor het eerst ja je lees het goed voor het eerst put opties kopen tot december 2019. Ga voor 100k erin en eind december verwacht ik minimaal een miljoen euro.
    Afgelopen week nog 4,1% omhoog. Dat is flink wat en we de beurzen zijn in 2019 al fors gestegen. We knallen nu snel omhoog en mogelijk donderen we ook weer naar beneden. Grote beleggers geven toe dat ze een flink groot percentage cash achter de hand houden.
  8. Geschorst en weet niet waarom 17 maart 2019 17:16
    quote:

    Realist2018 schreef op 17 maart 2019 17:03:

    Dus laat de Aex maar lekker door stijgen en de zeepbel groeien tot en met augustus dan ga ik putjes kopen daarna mag het uiteen spatten.
    Lukt jouw niet, meestal komt het onverwacht. Overigens er is een correlatie tussen de AEX en de huizenprijs. Is de huizenprijs hoog, dan is ook de AEX hoog. De centrale banken blazen de aandelenmarkten wel omhoog. Dit is een teken dat het weer beter gaat.
  9. [verwijderd] 17 maart 2019 17:26
    Het gaat kunstmatig beter. Als de rente stijgt valt de boel om.

    Voorbeeld geld zowel voor bedrijven als huizenmarkt men leent 500k tegen 1% nu voor 5 jaar vast. Rente last is dus 5k per jaar dus 480 per maand. Dan stijgt de rente in vijf jaar naar normale stand 6% rente last wordt dan 30k dus ruim 2500 euro per maand dan klapt de boel ik elkaar. Draghi is in september weg dan stopt het sprookje en keren we terug naar de harde realiteit

    Dus het sprookje duurt tot spetemeber dit jaar dan begint de nachrmerrie en voor mij good time met mijn 100k put opties.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links