Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sectorrotatiefonz

Fonz heeft dit jaar geprobeerd wat meer afstand te houden van de waan van de dag, maar die koerswijziging heeft voorlopig averechts gewerkt. Gemeten vanaf 1 januari doet zich zelfs een zeldzaam verschijnsel voor.

De portefeuille heeft dit jaar namelijk een achterstand opgelopen op de MSCI World van ruim -4%. Er is nog geen man overboord, want na ruim twee jaar Fonzen is de voorsprong op de wereldindex nog altijd ruim +11%.

Maar de achterstand in 2008 geeft wel reden om een ruk aan het stuur te geven. Opvallend genoeg is de achterstand vooral opgelopen sinds de markten hortend en stotend weer wat aan het herstellen zijn.

Fonz komt in die herstelbeweging nauwelijks op gang. Recent werd Fortis Obam al geslachtofferd, omdat dat fonds niet deed wat het normaal wel doet.

Commoditydip
Obam zet fors in op grondstoffen en daar zit ‘m de kneep. Die sector heeft het na zeven vette jaren even moeilijk. Ongetwijfeld komen er nog zeven vette jaren aan, maar in deze markt moeten grondstoffen naar beneden, al was het maar om de wereld te redden uit de klauwen van het grote boze inflatiespook.

Op die ontwikkelingen willen de aandelenmarkten wel omhoog en dus gooit Fonz weer wat zandzakken uit de portefeuille. We bouwen onze positie in mixfonds Carmignac Patrimoine een beetje af (4.000 euro) en verkopen ook een pluk van grondstofgereleateerde fondsen Blackrock GF World Mining en East Capital Russian.

Het Rusland-fonds had Fonz tijdens de daling bijgekocht in de hoop op een snelle correctie na de spanningen in Georgië, maar die is nagenoeg uitgebleven. Het mijnbouwfonds blijft absoluut interessant, maar met de huidige tegenwind kan het geen kwaad kort op de bal te spelen en de exposure naar grondstoffen iets af te bouwen.

Veilige haven
Een sector die het traditiegetrouw goed doet aan het begin van een bearmarkt is de gezondheidszorg. De laatste maanden komen biotechfondsen opvallend genoeg bovendrijven in de rendementslijstjes. Het is een teken dat aandelenbeleggers koers zetten richting veiligere havens. Op die sectorrotatie speelt Fonz graag in.



Tijdsperiode grafiek: 

Binnen de biotechsector is Pictet de absolute outperformer en we pikken dan ook Pictet Biotech op. Het navigeren richting een veilige haven in een markt die juist omhoog wil, lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig. Kijkt u er daarom twee keer naar en dan weet u hoe Fonz de worstelingen van de aandelenmarkten om boven te komen inschat.

Met deze sectorrotatie probeert Fonz (blauwe lijn) de voorsprong op de MSCI World (rode lijn) weer wat verder uit te bouwen en ook in 2008 in elk geval beter af te sluiten dan de index.

Zoals u van Fonz gewend bent, worden de trades morgenochtend na 10:00 uur doorgevoerd tegen de nieuwe NAV.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 september 2008 12:27
    quote:

    raulgol schreef:

    Hmmm, frons, sinds wanneer is biotech veilig?
    Gezondheidszorg is een defensieve sector. Biotech is een speculatief hoekje binnen die sector. Rommelen met individuele biotechaandeeltjes kan niet veilig genoemd worden. De biotechsector is in de afgelopen twee, drie maanden (als je kijkt naar de performance van goed gespreide beleggingsfondsen) wel degelijk een veilige haven gebleken, om verschillende redenen. Hoofdreden is wel dat door allerlei M&A-geweld de fantasie weer helemaal terug is.

    Fonz
  2. [verwijderd] 2 september 2008 12:51
    quote:

    hansmardou schreef:

    Hoe en waar kunnen we dit Pictet fonds oppikken Fonz?

    Het fonds is in elk geval verkrijgbaar bij SNS Fundcoach en bij Binck (fondscode 106466), maar vermoedelijk ook bij andere gewone banken. Binnen de sector is het niet alleen dit jaar maar ook over een periode van drie en vijf jaar het beste beleggingsfonds (wat natuurlijk geen enkele gaantie biedt voor de toekomst).

    Fonz
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links