Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trendy Fonz

De modelportefeuille IEX Funds of Fonz slaagt er dit jaar ook niet in zich aan het slechte marktklimaat te onttrekken. Fonz staat sinds 1 januari 9,8% in het rood. Dat is, voor alle duidelijkheid, nooit de bedoeling geweest.

Goed, een tracker op de AEX of de MSCI World in euro’s staan beiden 15,4% lager – waar een klein land al niet gemiddeld in kan zijn.

Het zal nooit de bedoeling van Fonz worden om zich achter een index te verschuilen - een index is een dom ding. Maar het is wel handig om de eigen prestaties in een helder daglicht te kunnen plaatsen.

Zo staat Fonz 23 maanden na inceptie nog altijd op 14% en de MSCI World over dezelfde periode op -10%. Fonz pakt dus een procent per maand op de wereldindex.

Spelbreker
Die outperformance wordt bereikt door het selecteren van fondsen die de trends van het moment bespelen. Een tweede sleutel van het succes is het regelmatig op- en afbouwen van het risicoprofiel, zodra de markt daarom vraagt. Fonz doet dat bijvoorbeeld door de wegingen voor Carmignac Patrimoine (defensief) en Fortis Obam (offensief) aan te passen.

Bij de huidige balans voelt Fonz zich nog altijd comfortabel, maar op trendniveau is een aanpassing wenselijk. Invesco Asia Infrastructure is een notoire bleeder en hoewel er nog altijd bakken met geld naar Aziatisch vastgoed stromen, is het sentiment hier een nare spelbreker. Aziatische infrastructuur blijft op de Fonzradar, maar we verplaatsen ons geld voorlopig naar elders.

De 9.000 euro die vrijkomt, wordt verdeeld over twee sterke trends die in het huidige beursklimaat overeind blijven: offshore en grondstoffen. We versterken dan ook de posities in Odin Offshore en BGF World Mining. De trades worden zoals u van Fonz gewend bent morgen na 10:00 uur tegen de nieuwe NAW doorgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links