Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fønz trekt ten ænvål!

Eindelijk is ook de Noorse fondsenmarkt geopend voor de IEX Funds of Fonz. Uit transparantieoogpunt nemen we voor deze modelportefeuille alleen fondsen op die in de koersenfeed van IEX zitten.

Sinds deze week rollen ook de dagelijkse koersen van de fondsen van Odin en Skagen binnen op de burelen van IEX. Dat opent nieuwe deuren voor Fonz.

Zo zaten we al maanden op dit moment te wachten om onze weging in agressieve, benchmarkloze en wereldwijd beleggende fondsen te verdelen over meer dan de frêle schouders van Rolf Stout (Fortis OBAM).

Een deel van die positie verschuiven we daarom naar Skagen Global, het best presterende global beleggingsfonds van de afgelopen tien jaar.

Garenspinnerij
Daarmee wordt Skagen Global naast Fortis OBAM en Carmignac Patrimoine de derde langetermijn pijler onder de portefeuille. En als fervent aanhanger van de olieservice industrie verwelkomen we ook Odin Offshore met open armen. Die sector profiteert niet alleen bijna dagelijks van de oplopende olieprijs.

Maar ook van de rare sprongen die de oliemaatschappijen als een kat in het nauw maken. De olievoorraden nemen af, de winning van olie ook en het aantal vondsten van olievelden eveneens. De velden die gevonden worden zijn moeilijk toegankelijk. Vaak bevinden die zich onder het poolijs of in diepzee en is heuse high tech nodig om de olie te winnen.

Investeringen zijn noodzakelijk en de hoge olieprijs maakt ze mogelijk. De offshore sector spint er garen bij. Er gaat geen week voorbij of Petrobras schudt een paar zakken met oliedollars boven die sector uit. En na een moeizame start van 2008 herpakt ook Odin Offshore zich de laatste weken in rap tempo.

De blauwe lijn is de performance van Odin Offshore over de afgelopen twee jaar, de zwarte is de prijsontwikkeling van een vaatje Brent. Het verschil (73% prijsstijging voor Brent, 23% rendement voor Odin Offshore) valt voor een flink deel terug te voeren op de dollarprijs, natuurlijk.

Maar voorlopig lijkt noch het oliesprookje, nog het olieservicesprookje uit. En het mooie van de fat lady is dat u haar van verre hoort aankomen op de krakende traptreden richting het beurspodium - wie het vat, vatte ‘m. Om geld vrij te maken, verkopen we het Threadneedle Pan European Accelerando Fund.

We nemen ook nog wat winst in GBF Global Mining Fund, wat we ook onder brengen in Skagen Global. Daarmee brengen we de drie kernfondsen van de portefeuille naar een slordige 20.000 euro, terwijl de themafondsen grosso modo 10.000 euro beslaan. De trades worden morgen, na 10:00, uur tegen de nieuwe NAV doorgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. sjiepie 22 mei 2008 18:56
    Nou Nou A_Hoogeveen. Als je naar de ontwikkeling van Skagen kijkt dat hebben ze het zeker waar gemaaakt. Nou nog zien als iedereen dit fonds koopt en het fondsvermogen gruwelijk groot wordt ze dezelfde performance kunnen laten zien. In het verleden is dit (helaas) bij andere fondsen niet het geval gebleken.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links