Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX +1,6%

Slot: AEX +1,6%

Het was een week waarin Apple en de macro's de beurzen in beweging wisten te brengen. Zowel in positieve- als negatieve zin.

Laten we maar met het slechte nieuws beginnen. Dan hebben we dat ook weer gehad. Apple kwam gisteren met een lelijke omzetwaarschuwing op de proppen, waardoor de chippers op het Damrak grote klappen kregen te verwerken. Daar kwam een tegenvallend cijfer over de Chinese industrie nog bij.

Het sentiment keerde vanochtend door een meevallende PMI uit China over de dienstensector. Het feest barstte helemaal los toen het Amerikaanse banenrapport werd gepubliceerd. Er kwamen in december maar liefst 312.000 banen bij, daar waar analisten uitgingen van slechts 184.000. Gek genoeg steeg de werkloosheid met 0,2% punt naar 2,9%.

Het laatste zetje werd gegeven door Larry Kudlow, de belangrijkste economisch adviseur van Donald Trump. Hij is van mening dat er in de verste verte geen zicht is op een recessie in de Verenigde Staten. Daarentegen moeten de groeiramingen volgens hem naar boven worden bijgesteld. Dat is natuurlijk precies wat beleggers willen horen. 

Oh, dan ben ik nog wat vergeten, want Fed-voorzitter Jerome Powell heeft zijn toon gematigd en wordt iets meer dovish. De ideale cocktail om de beurzen keihard omhoog te laten gaan.

Olie spuit omhoog

Kijken we naar de jaargrafiek, dan is het slechts een klein haakje, maar de grote stijger van de week is olie. In de laatste vijf handelsdagen is de prijs van een vat brentolie met 11,5% gestegen. Ok, er is nog een lange weg te gaan, maar een saaie asset is het zwarte goud beslist niet.

 

Brent olie

De lijstjes

  • AEX deze week +1,6%
  • AEX deze maand +0,9%
  • AEX dit jaar +0,9%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +0,9% 

AEX

Galapagos (+9,9%) werd vandaag op het favorietenlijstje van Jefferies gezet. Het koersdoel blijft gehandhaafd op €120. De banken hebben het rampjaar 2018 uit het hoofd gezet. ING en ABN Amro stijgen zo'n 5%. Randstad (-2,7%) kreeg gisteren een adviesverlaging te verwerken van Credit Suisse en behoort daardoor tot het selectieve groepje dalers.

Wessanen

AMX

Fugro (+8,8%) profiteert van de fors gestegen olieprijs. Tot de verliezers behoren Besi (-1,6%) en ASMI (-0,6%). Hoofdschuldige is Apple dat met een omzetwaarschuwing langskwam.

Wessanen

ASCX

Kiadis is met een koersexplosie van 37,1% de knaller van de week. Het biotechbedrijf gaat uitbreiden in de Verenigde Staten dus dat zorgt voor de nodige fantasie. Het aantal verliezers is zeer beperkt. Alleen Basic-Fit (-1,6%) blijft wat achter. Daar zullen de meeste aandeelhouders zich niet druk om maken, want vorig jaar behoorde het aandeel tot de grootste stijgers van het Damrak.

Wessanen

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 7 januari 2019 00:09
    quote:

    Brievenbus schreef op 4 januari 2019 18:02:

    De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 2,4 procent hoger op 492,01 punten. De MidKap kreeg er 3 procent bij tot 660,42 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 3,4 procent vooruit.
    En wat heeft City tegen Liverpool gedaan..? ;))
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links