Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Sell-off op Wall Street

Liveblog: Sell-off op Wall Street

19:00 Nieuwe sell-off op Wall Street

De beurzen in New York eindigen zwaar in de min:  

De Dow Jones eindigtop een min van 2,9% en de Nasdaq Composite, die tussendoor nog even in de plus stond, op een min van 2,2%. 

President Trump blijft inhakken op de Federal Reserve, daarmee het vertrouwen in de centrale bank ondermijnend: 

Het slagveld overziend onder de 30 Dow-fondsen:

 

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wall Street is natuurlijk morgen dicht, maar Tweede Kerstdag is gewoon een handelsdag in de VS. Uiteraard zullen we bij IEX de koersen volgen. Omgerekend, u kunt dat zien op de IEXONE monitor, eindigde de AEX-future vanavond, voor wat het waard is, rond de 466.  

Desondanks voor iedereeen Prettige Kerstdagen gewenst. (NI) 

12:10 uur: Banken aan puin

Vandaag behoren de grootbanken ABN Amro (-1,5%) en ING (-1,2%) tot de underperformers van het Damrak. Dit jaar is het vooral ING (-39,0%) dat een behoorlijke veer moet laten. Baas boven baas is Deutsche Bank dat zo'n 56% heeft moeten inleveren.

Het blijft lastig om een goede inschatting te maken van de waarderingen van financials. Reden genoeg om het lekker simpel te houden.

Ratio's   ING                              2018                  2019                     2020                   
K/W 7,2 7,0  6,7 
Omzetgroei  0,2% 1,9%  3,8% 
Dividendrendement  7,2% 7,5%  7,8% 

 Bron: Reuters

Ratio's   Deutsche Bank                            2018                  2019                     2020                   
K/W 19,1  9,8  6,8 
Omzetgroei  -13,7% -0,2%  2,5% 
Dividendrendement  1,8% 3,8%  5,2% 

Bron: Reuters

Als we beide banken even kort naast elkaar zetten, wijken de waarderingen niet zoveel van elkaar af. Zowel van Deutsche Bank als ING wordt vrijwel geen groei verwacht en dat leidt tot een getaxeerde K/W van ongeveer 7 in 2020. Echt spectaculair is het allemaal niet.

Dividendbeleggers kunnen hun hart ophalen bij ING, want de Nederlandse grootbank betaalt bij de huidige koers 7,2%. Deutsche Bank betaalt een stuk minder, en het zou maar goed kunnen dat het dividend de komende jaren helemaal niet doorgaat. De meeste analisten gaan hier nog niet vanuit.

Deutsche Bank

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dat beleggers geen hoge waardering toekennen aan beide banken valt wel te begrijpen. In crisisjaar 2008 stortten deze twee aandelen helemaal in elkaar en daarvan zijn ze nog steeds niet hersteld.

ING staat sinds begin 2007 (inclusief herbelegd dividend) 50% lager en Deutsche bank gaat daar met een min van 88% nog even overheen. Daarentegen is de AEX (+50%) al ruim herstelt van die enorme klap. 


11.15 uur: Zou dit het zijn?

Corne geeft nog een reden waarom de beurzen in de VS de afgelopen week zo hard naar beneden gingen.


11.10 uur: Beursupdate

We zien toch een aantal forse uitslagen op het bord verschijnen. Zonder nieuws gaan Altice (-4,8%), ASR (-2,5%) en Signify (-2,5%) redelijk hard naar beneden. Ook het afgestrafte Unibail Rodamco (-1,5%) krijgt nog een tikje na.

De futures in de VS staan weliswaar licht in de plus, maar op het Damrak is het nog altijd somberheid troef. Eerlijk gezegd is deze dag uitermate geschikt om niet op de beurs door te brengen. Kijken we naar de volumes dan ben ik niet de enige die daar zo over denkt. De handel is immers zeer dun.


10:30 uur: Waar belegt u in?

Een mooi inkijkje in de portefeuilles van de gemiddelde Nederlandse beleggers. Binck stelde een lijst samen van de meest populaire aandelen. De lijst is samengesteld op basis van het aantal Binck-beleggers dat een bepaald aandeel in portefeuille had in december. 

Enige opvallende zaken: het Rabobank-certificaat is onverminderd populair, het enige buitenlandse aandeel in de Top-25 is Ageas (voormalige Fortis) en de top-3 bestaat uit Shell, ING en KPN.  

Verder valt op dat er maar weinig Europese namen in de Top-200 staan (18 stuks). Er wordt meer belegd in de grote Amerikaanse namen. 

De Top-5 van Amerikaanse aandelen:

  1. Apple
  2. Alphabet
  3. Microsoft
  4. Amazon
  5. General Electric 

10.15 uur: Lijstje AMX

Binnen de AMX hebben alleen Adyen en Takeaway.com nog een astronomische waardering. Toch is dit niet zo gek, gezien de hoge groeiverwachtingen. Daarentegen lijken beleggers het vertrouwen in PostNL helemaal te zijn verloren. Dit resulteert in een dividendrendement van 12,2% voor de post- en pakketbezorger. 

Op het eerste oog lijken Fugro en Boskalis een vrij stevige waardering te hebben. De winst wordt vooralsnog gedrukt door de lage olieprijs, maar beleggers lijken er vertrouwen in te hebben dat deze in de toekomst weer een vlucht omhoog gaat maken.

Dit is geen onredelijke gedachte, want in 2014 wist Boskalis bijvoorbeeld nog €4 per aandeel te verdienen. Dan zouden we uitkomen op een K/W van 5. Natuurlijk moeten ze deze winst ooit nog gaan maken en dat is beslist geen zekerheid. 

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 


9.25 uur: Lijstje AEX

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Door de gedaalde koersen zijn de koerswinstverhoudingen voor komend aanzienlijk gedaald. Beleggers zijn voor een bedrijf als ArcelorMittal slechts bereid iets meer dan vier keer de winst te betalen. 

Let wel op dat de groeiverwachtingen afzwakken en het dan met name de staalbedrijven zijn die dan de grootste klappen krijgen. Als we in een recessie belanden, kan de winst makkelijk halveren. Dan wordt de net debt/ebitda, die nu slechts 1,1 bedraagt, ook een probleem.

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat mij opvalt is dat defensieve bedrijven zoals Unilever, Relx en KPN behoorlijk wat schuld op de balans hebben staan. Dit is geen probleem, omdat de kasstromen dik in orde zijn, maar echt veel ruimte om nieuwe aandelen is er niet. 


09:05 uur: Lagere opening

Misschien maar goed dat we vandaag om 14:00 dicht gaan, want de opening is wederom niet best. De AEX opent 0,8% lager en dat is geen verrassing gezien het beroerde slot van Wall Street afgelopen vrijdag.

Gelukkig hebben we zwaargewicht Royal Dutch Shell (+0,4%) nog. Anders was de schade nog wat groter geweest. Cyclische aandelen zoals DSM (-2,9%) en ArcelorMittal (-1,6%) zijn de grootste dalers.

Ondanks de korte handelsdag houd ik u op de hoogte. Het fondsenrondje sla ik voor het gemak even over. De analisten hebben een dagje vrijaf genomen, want advieswijzigingen ben ik nog niet tegengekomen.   

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 24 december 2018 10:24
    Beste Niels,

    Wat moet je met je lijstje?
    Waarderingen zijn gebaseerd op wat analisten roepen. Die zijn er op gericht handel te creëren, zelfs jullie eigen adviezen rieken daarnaar.
    Welke adviezen zijn de afgelopen tijd waar gebleken?

    Les: Iedereen kan zijn eigen glazen bol kopen en dus zijn alle waarderingen bull shit
  2. forum rang 6 rene66 24 december 2018 10:36
    Dit heb ik gisteravond laat nog op IEX gezet als reactie op het verhaal de wurggreep van de bears. Voor de zekerheid plaats ik het nog een keer.

    Er zijn inderdaad niet heel veel andere dingen dan een maand geleden. Een feit is echter dat de shortende hedgefunds in de VS al jaren zitten te wachten op een moment dat ze eindelijk echt aan de gang konden gaan. Dit jaar is het nu drie keer geprobeerd, waarvan de eerste twee keer niet lukte omdat er toch snel kopers kwamen.

    Dit keer is het wel gelukt, heel veel goeroes (hoofdzakelijk hedgefunds mannen) en analisten (bijna altijd ook betaald door hedgefunds en banken) roepen al minimaal een jaar dat er een correctie gaat komen. Dit is logisch want deze partijen verdienen met name aan een dalende beurs en een stijgende beurs. Er was geen ruimte meer voor een stijgende beurs dus is de correctie aangezet. Ook de vaak genoemde Ray Dalio verdient met zijn hedgefund enorm aan deze beurscorrectie

    Op dit moment is er naar mijn weten geen dotcom bubble, geen huizencrisis, er zijn geen vliegtuigen tegen wolkenkrabbers terecht gekomen of is er ergens een atoomoorlog uit gebroken. Er is een heel lang voorziende afbouw van QE programma's gaande. In de EU gaat dat heel langzaam en in de VS is daar druk mee bezig. In de VS kan dat ook omdat het economisch gezien vele malen beter gaat dan in de EU.

    Een feit is dat de FED in mijn beleving niet goed heeft gekeken naar de echte feiten, door de hogere rente is de verkoop van nieuwe auto's in de VS al een stuk minder geworden, ook worden er veel minder huizen verkocht en er zijn geen gesprekken gevoerd met mensen uit het bedrijfsleven. De inflatie is verder beperkt. De bedrijfswinsten nemen het komend jaar ook af omdat de belastingmaatregelen minder worden.

    Om die reden had de FED geen rente moeten verhogen in december en voor 2019 moeten kijken naar de economische ontwikkelingen en daarop het beleid aanpassen. Powell heeft volgens mij dus een hele domme fout gemaakt om zich niet te realiseren dat de hoogte van de beurs ook een teken is voor het consumentenvertrouwen in de VS. Als het slecht gaat met de beurs, dan neemt het consumentenvertrouwen af en worden er minder dingen gekocht, vooral dure dingen.

    Daarnaast is Trump ook niet verstandig bezig. In het handelsconflict met China wil hij nog steeds 100% gelijk krijgen wat niet gaat lukken omdat de Chinezen hiermee niet akkoord gaat. Als er geen deal komt met China zal Trump de tarieven verhogen en dit zal worden doorberekend in de prijzen die VS burgers moeten betalen voor producten uit China, hogere prijzen dus meer inflatie, wat uiteindelijk zal leiden tot een hogere rente. Trump kan in dat geval een mogelijke herverkiezing zeer waarschijnlijk vergeten. Dit ondanks zijn nu nog grote achterban, die achterban zal slinken als dingen duurder worden en er een recessie zal komen door zijn handelen.

    Op dit moment ziet het er echter nog uit dat de inflatie in 2019 in de VS beperkt zal blijven, mede ook omdat de olieprijzen (dankzij Trump) laag zijn (geworden). Als er wel een deal komt met China dan blijft de inflatie beperkt. Met de bedrijven zal het een stukje minder gaan vanwege de al eerder aangeven mindere belastingvoordelen, maar de bedrijven blijven winst maken en een winst waar wij in Europa jaloers op zouden zijn, maar de FED heeft dan niet echt een reden om de rente te verhogen in 2019. Ik verwacht dan maximaal één verhoging in 2019.

    Dat de beurs op dit moment in de VS zo hard naar beneden gaat komt door de enorme kracht van de shortende hedgefunds en de automatische verkoopprogramma's waarmee ze werken. Het sentiment wordt daardoor ook slechter. De grote vraag is wanneer de shorters klaar zijn. Als de bedrijfsresultaten voor het komend kwartaal redelijk zijn en er een deal komt met China verwacht ik dat de beurs in de VS weer omhoog gaat. Shortende hedgefunds hebben veelal een eraan gekoppeld hedgefund dat plots weer kan gaan kopen. De beurs kan dus ook weer snel omhoog gaan.

    Ik verwacht geen recessie in de VS in 2019 en in 2020 zie ik die ook niet komen. Mits de FED en Trump verstandige beslissingen nemen. Powell zal denk ik toch onder druk van de publieke opinie zeer voorzichtig zijn geworden en Trump moet heel hard nadenken over zijn herverkiezing. Hoe willen de beide heren in de geschiedenis boekjes komen. Als verantwoordelijk zijnde voor een recessie of als mensen die verstandige keuzes hebben gemaakt.
  3. forum rang 7 wiegveld 24 december 2018 10:42
    rene66: Die recessie komt er wel.

    Trump heeft gegokt en wordt een late duck.
    1) inkomens van alle Amerikanen minus de rijken zijn slecht. Rijken hebben dankzij de tax maatregelen het heel goed (nou ja afgezien van de afwaardering van hun belangen op de beurs)
    2) De handelsoorlog met China gaat Trump verliezen.
    3)Onze hegemonie wordt overgenomen door de Aziaten in de komende 5 jaar. Zeker nu Trump een totale muur om de US zet. Van isolationisme is nog nooit een wereld beter geworden.
  4. forum rang 6 rene66 24 december 2018 10:43
    Ook treasury Secretary Steven Mnuchin geeft aan dat de beurs naar beneden gaat door high frequency traders ( dus computer algoritmes) en het feit dat banken zelf niet meer mogen handelen om de beurs te controleren.

    Er is één partij die enorme voordelen hebben aan een steeds lagere koers, dat zijn de shortende hedgefunds. Vandaag is er een bijeenkomst waar ook de SEC aanwezig is. Ik hoop dat er harde maatregelen uitkomen om verdere beurs manipulatie te voorkomen.

    ‘In my opinion, market structure has led to a lot more volatility. Part of this is a combination of the market presence of high-frequency traders combined with the Volcker rule.’
    Treasury Secretary Steven Mnuchin

    The Volcker rule refers to the controversial standards put in place to prohibit banks from trading for their own accounts, in the wake of the 2007-09 financial crisis, while high-frequency trading refers to superpowered computers engineered to execute transactions at lightning-quick speeds, which has become arguably the dominant force in the market over the years since its advent.Tomorrow, the Secretary will convene a call with the President's Working Group on financial markets, which he chairs. This includes the Board of Governors of the Federal Reserve System, the Securities and Exchange Commission, and the Commodities Futures Trading Commission. He has also invited the office of the Comptroller of the Currency, and the Federal Deposit Insurance Corporation to participate as well. These key regulators will discuss coordination efforts to assure normal market operations.
  5. forum rang 6 rene66 24 december 2018 10:48
    Er zijn ook positieve ontwikkelingen ten aanzien van gesprekken tussen de VS en China

    China says ‘new progress’ has been made in US trade war talks

    Commerce ministry says meeting included ‘deep exchanges’ on intellectual property and the trade balance – two key US concerns

    www.scmp.com/economy/china-economy/ar...
  6. forum rang 6 rene66 24 december 2018 11:02
    quote:

    wiegveld schreef op 24 december 2018 10:42:

    rene66: Die recessie komt er wel.

    Trump heeft gegokt en wordt een late duck.
    1) inkomens van alle Amerikanen minus de rijken zijn slecht. Rijken hebben dankzij de tax maatregelen het heel goed (nou ja afgezien van de afwaardering van hun belangen op de beurs)
    2) De handelsoorlog met China gaat Trump verliezen.
    3)Onze hegemonie wordt overgenomen door de Aziaten in de komende 5 jaar. Zeker nu Trump een totale muur om de US zet. Van isolationisme is nog nooit een wereld beter geworden.

    Het is gewoon afwachten wat er gaat gebeuren met de handelsdeal. Als Trump eigenwijs is en zich hard blijft opstellen dan wordt de kans op een recessie wel groter. Maar in de VS is de inflatie op dit moment dus nog laag en de verwachte bedrijfswinsten variëren rondom de 8%. De werkeloosheid is laag, salarisverhogingen blijven laag. Het staat en valt gewoon met de FED en Trump. Als die verstandig zijn zie ik geen recessie in 2019 en 2020.

    Dat de VS de handelsoorlog met China uiteindelijk gaat verliezen daar geloof ik ook in. China gaat een veel grotere economische macht worden en de handel met de VS wordt steeds minder belangrijk.

    Dat China (en andere landen in die regio) het gaan overnemen van de VS (en Europa) is ook gewoon een gegeven. Om die reden zit ik ook deels al een aantal jaar in China met aandelen, het grootste deel zit ik in de VS en ik heb nog maar drie fondsen in Europa. In Europa heb ik eerlijk gezegd helemaal geen vertrouwen meer economisch gezien.
  7. forum rang 6 rene66 24 december 2018 11:16
    quote:

    wiegveld schreef op 24 december 2018 10:57:

    rene66:
    We wachten af, veel van dit soort berichten zijn bedoeld om in gesprek te blijven en de ander op verkeerde been te zetten..... Hoort bij het spel
    Er worden inderdaad heel wat spelletjes gespeeld. Ik hoorde gisteravond laat nog dat er een enorme druk zou worden uitgeoefend op Trump door een groep hele rijke Republikeinen. Dat ging niet over de enquête over de miljonairs, maar dit was over de echte rijken. Die club schijnt inmiddels ook voor een groot deel niet langer achter Trump te staan en probeert hem bij te sturen. Het zijn allemaal hele en halve berichten die je tegenkom op Amerikaanse websites, maar dat het inmiddels "rookt" omdat de beurs naar beneden is gegaan geloof ik wel.

    Dit soort ongefundeerde beursdips is zo simpel op te lossen zoals ik vaak aangeef. Verbiedt shortselling door hedgefunds, leg de computer algoritmes aan banden. De SEC zou dit moeten aanpakken en ik zou er niet van staan te kijken als er daadwerkelijk acties komen vanuit de SEC.

    In Nederland doet de AFM ook helemaal niets tegen beursmanipulaties. De AFM laat de boel gewoon gebeuren omdat het voldoet aan hun regels. Daar is het kwartje nog niet gevallen dat de wereld is verandert alleen de spelregels van de AFM niet. In mijn beleving zou er dan ook een grote schoonmaak moeten plaatsvinden binnen de AFM en zouden er nieuwe mensen moeten komen die proactief kijken naar ontwikkelingen en dus ook maatregelen durven te nemen tegen de huidige manipulaties van hedgefunds.
  8. forum rang 5 Saibee 24 december 2018 11:56
    quote:

    wiegveld schreef op 24 december 2018 10:38:

    Wat mij opvalt is dat Unilever vanaf zijn top tegen de 60 euro meer dan 20 euro lager staat.
    Ook -34%, Hoezo defensief?
    Daar zou ik iets over schrijven

    Nestle tussen de 80-84 ZFr. Dat is defensief.
    Wat betreft koersontwikkeling bij Unilever; ik zou nog wat beter naar de grafiek kijken.
  9. Vaak wel 24 december 2018 12:07
    quote:

    rene66 schreef op 24 december 2018 11:17:

    [...]Dat hangt van de rente af. Als de FED eigenwijs is en de rente twee tot drie keer verhoogd dan kan je er inderdaad op wachten.
    Lijkt mij dat een huizencrises binnen een jaar aanstaande is. En die is niet alleen aanstaande als de rente verder stijgt lijkt me. Er is veel vastgoed gekocht met een lage rente en een erg goed consumenten- en producentenvertrouwen, lage werkloosheid etc. Alles liep gesmeerd.

    Ook al blijft de rente zoals die nu is, het pessimisme blijft of verslechterd. Brexit, handelsoorlog, Italië, Liquiditeiten die wegstromen, manipulaties wereldwijd om flink te verdienen aan shortposities, interne verdeeldheid in de usa
    en Europa die groeiende is,etc. Ik zie het komende halfjaar maar 1 of 2 van bovenstaande zaken opgelost worden. En er komen vast 1 of 2 nieuwe problemen bij. Deutsche bank die omvalt, miljarden boetes voor oa Volkswagen, een faillissementsgolf door afnemende bestedingen etc
  10. Snuggerst 24 december 2018 12:20
    quote:

    wiegveld schreef op 24 december 2018 11:55:

    Ha daar zijn ze weer!!!

    Mnuchin roept het PPT (Plunge Protecting Team) bij elkaar.

    Terug naar 2008 en 2009
    Ach 2008/2009 was nu juist de aanleiding voor die club, als het al bestaat natuurlijk!.. Wederom is dus een beetje teveel van het goeie… Maargoed, als het te gortig wordt, of gaat worden, stopt het automatisch wel, die regel is er nu eenmaal bij een bepaald percentage..
  11. [verwijderd] 24 december 2018 12:41
    quote:

    rene66 schreef op 24 december 2018 10:36:

    Dit heb ik gisteravond laat nog op IEX gezet als reactie op het verhaal de wurggreep van de bears. Voor de zekerheid plaats ik het nog een keer.

    Er zijn inderdaad niet heel veel andere dingen dan een maand geleden. Een feit is echter dat de shortende hedgefunds in de VS al jaren zitten te wachten op een moment dat ze eindelijk echt aan de gang konden gaan. Dit jaar is het nu drie keer geprobeerd, waarvan de eerste twee keer niet lukte omdat er toch snel kopers kwamen.

    Dit keer is het wel gelukt, heel veel goeroes (hoofdzakelijk hedgefunds mannen) en analisten (bijna altijd ook betaald door hedgefunds en banken) roepen al minimaal een jaar dat er een correctie gaat komen. Dit is logisch want deze partijen verdienen met name aan een dalende beurs en een stijgende beurs. Er was geen ruimte meer voor een stijgende beurs dus is de correctie aangezet. Ook de vaak genoemde Ray Dalio verdient met zijn hedgefund enorm aan deze beurscorrectie

    Op dit moment is er naar mijn weten geen dotcom bubble, geen huizencrisis, er zijn geen vliegtuigen tegen wolkenkrabbers terecht gekomen of is er ergens een atoomoorlog uit gebroken. Er is een heel lang voorziende afbouw van QE programma's gaande. In de EU gaat dat heel langzaam en in de VS is daar druk mee bezig. In de VS kan dat ook omdat het economisch gezien vele malen beter gaat dan in de EU.

    Een feit is dat de FED in mijn beleving niet goed heeft gekeken naar de echte feiten, door de hogere rente is de verkoop van nieuwe auto's in de VS al een stuk minder geworden, ook worden er veel minder huizen verkocht en er zijn geen gesprekken gevoerd met mensen uit het bedrijfsleven. De inflatie is verder beperkt. De bedrijfswinsten nemen het komend jaar ook af omdat de belastingmaatregelen minder worden.

    Om die reden had de FED geen rente moeten verhogen in december en voor 2019 moeten kijken naar de economische ontwikkelingen en daarop het beleid aanpassen. Powell heeft volgens mij dus een hele domme fout gemaakt om zich niet te realiseren dat de hoogte van de beurs ook een teken is voor het consumentenvertrouwen in de VS. Als het slecht gaat met de beurs, dan neemt het consumentenvertrouwen af en worden er minder dingen gekocht, vooral dure dingen.

    Daarnaast is Trump ook niet verstandig bezig. In het handelsconflict met China wil hij nog steeds 100% gelijk krijgen wat niet gaat lukken omdat de Chinezen hiermee niet akkoord gaat. Als er geen deal komt met China zal Trump de tarieven verhogen en dit zal worden doorberekend in de prijzen die VS burgers moeten betalen voor producten uit China, hogere prijzen dus meer inflatie, wat uiteindelijk zal leiden tot een hogere rente. Trump kan in dat geval een mogelijke herverkiezing zeer waarschijnlijk vergeten. Dit ondanks zijn nu nog grote achterban, die achterban zal slinken als dingen duurder worden en er een recessie zal komen door zijn handelen.

    Op dit moment ziet het er echter nog uit dat de inflatie in 2019 in de VS beperkt zal blijven, mede ook omdat de olieprijzen (dankzij Trump) laag zijn (geworden). Als er wel een deal komt met China dan blijft de inflatie beperkt. Met de bedrijven zal het een stukje minder gaan vanwege de al eerder aangeven mindere belastingvoordelen, maar de bedrijven blijven winst maken en een winst waar wij in Europa jaloers op zouden zijn, maar de FED heeft dan niet echt een reden om de rente te verhogen in 2019. Ik verwacht dan maximaal één verhoging in 2019.

    Dat de beurs op dit moment in de VS zo hard naar beneden gaat komt door de enorme kracht van de shortende hedgefunds en de automatische verkoopprogramma's waarmee ze werken. Het sentiment wordt daardoor ook slechter. De grote vraag is wanneer de shorters klaar zijn. Als de bedrijfsresultaten voor het komend kwartaal redelijk zijn en er een deal komt met China verwacht ik dat de beurs in de VS weer omhoog gaat. Shortende hedgefunds hebben veelal een eraan gekoppeld hedgefund dat plots weer kan gaan kopen. De beurs kan dus ook weer snel omhoog gaan.

    Ik verwacht geen recessie in de VS in 2019 en in 2020 zie ik die ook niet komen. Mits de FED en Trump verstandige beslissingen nemen. Powell zal denk ik toch onder druk van de publieke opinie zeer voorzichtig zijn geworden en Trump moet heel hard nadenken over zijn herverkiezing. Hoe willen de beide heren in de geschiedenis boekjes komen. Als verantwoordelijk zijnde voor een recessie of als mensen die verstandige keuzes hebben gemaakt.


    Met behulp v d fed wordt Trump uit t ambt gezet....., politiek gezien gaat het ze niet lukken, dus dan maar via de renteknop.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links