Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Damage control VS

BeursVandaag: Damage control VS

Goedemorgen, gaan we kijken wat de laatste drie handelsdagen van het jaar ons gaan brengen. Arend Jan zit al aan de oliebollen vandaar dat u het met mij moet doen deze week.

De beurs maakt zich er vandaag met een half dagje vanaf: om 14:05 is de slotveiling. Datzelfde geldt voor volgende week maandag, oudejaarsdag. De Amerikaanse beurzen sluiten vanavond om 19:00 onze tijd, in plaats van 22:00 uur. De Duitse beurs is zowel vandaag als op oudejaarsdag dicht.

Beren los op Wall Street

Vrijdagavond trokken de beren op Wall Street weer flink van leer: of het nu de problemen rond de overheidsfinanciën waren, Trump die Powell zou willen ontslaan of andersoortig nieuws: de koersen gingen over een breed front omlaag. 

De politieke partijen zijn dit weekend inzake de overheids shutdowm nog niet nader tot elkaar gekomen. Trump wil 5 miljard om een muur van staal te bouwen maar de Democraten willen slechts $1,3 miljard funden voor andersoortige veiligheidsmaatregelen.

Bijkomende problemen zijn o.a. dat Trump gedreigd heeft de baas van de centrale bank te ontslaan (Powell), wat hijzelf overigens later weer ontkende, via zijn minister van Financiën Steven Mnuchin: 

Dezelfde Mnuchin, u kent hem wellicht ook als de echtgenoot van de Schotse actrice Louise Linton, belde vanaf zijn vakantie-adres met een aantal ceo's van banken om te horen of er nog wel voldoende liquiditeit beschikbaar was:

Het idee alleen al dat Trump de baas van de Fed zou ontslaan kan het vertrouwen op Wall Street ernstig ondermijnen. Mnuchin is dus vooral met damage control bezig. maar dit soort berichten werken meestal averechts.  

'Vooruitgang'

Willen Trump en zijn trawanten de markt een steuntje geven dan kunnen ze beter wat positief nieuws over de handelsoorlog naar buiten brengen en verhip, daar zijn de Chinezen al: volgens hen wordt er 'vooruitgang' geboekt: 

In Azië

Geen grote verschuivingen vanochtend, de Australische beurs stond wat (0,5%) hoger, terwijl Hong Kong 0,4% lager handelde. De Chinese beurs noteert onveranderd. 

De beurs van Japan is vandaag dicht vanwege de verjaardag gisteren van de Keizer: 

Dat is een nationale feestdag en die vieren ze liever niet op zondag. 

Futures Europa en Wall Street

De AEX-future staat wat hoger, wat een openingskoers indiceert van 481. Vrijdagavond, u kunt dat altijd zien op IEX.nl, er loopt een tellertje mee, sloot de AEX omgerekend rond 479,55.

De futures op Wall Street staan inmiddels weer wat in de plus met de Dow 0,4% hoger en de Nasdaq 0,55% hoger. Dat kunt u ook zien op de IEXONE, helemaal rechts. 

Bedrijfsnieuws

Euronext is weer op overnamepad. Na het overnemen van de Ierse beurs eerder dit jaar doet het nu een bod op de Noorse beurs. Het bod wordt al gesteund door 49,6% van de aandeelhouders. Euronext biedt NOK 145 per aandeel, een totaal bedrag van €625 miljoen. Eén euro is ongeveer 10 Noorse Kronen waard.     

fugro 

Er was al wat beweging afgelopen week richting de overnamekoers, zoals u in bovenstaande grafiek ziet.  

Overig nieuws

Meer nieuws leest u hier in de nieuwsfeed van IEX:

  • 07:56 Chipmachinemaker ASML overweegt eigen cao
  • 07:07 Gemengd beeld op Aziatische beurzen
  • 06:53 Recordwinst voor niet-financiële bedrijven
  • 06:40 Meer investeringen in oktober
  • 06:39 Economie groeide 0,2 procent in derde kwartaal
  • 06:08 Mnuchin wil financiële markten kalmeren 

Shortsell.nl 

De AFM meldt deze shorts

 

En dan nog even dit

Amazon heeft haar luchtvaartvloot uitgebreid met 10 extra vliegtuigen. Volgens dit artikel zullen de grootmachten UPS en Fedex op termijn 10% van hun omzet verliezen als Amazon alles zelf gaat rondvliegen: 


Het leven gaat door, en nieuwe bedrijven staan volgens techcrunch te trappelen om volgend jaar naar de beurs te gaan.  


In Cornwall, Zuid-Engeland, kunnen ze geen barkeepers meer vinden door de Brexit. Wellicht de beste manier om de tegenstemmers met de gevolgen te confronteren: 


Voor wie meer wil weten over de ontwikkelingen bij autonoom autorijden:  


Veel succes vandaag op de beurzen. Klik op het plaatje voor onze real-time koersen. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links