Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vale valuta

Voor het technische beeld heeft het milde herstel van gisteren en vannacht in Europa, Amerika en Azië geen gevolgen. Mijn visie is dat de AEX (en de indices wereldwijd) vorige week een topje heeft neergezet nabij:

  • De weerstandszone A (465-480),
  • De lange termijn dalende weerstandslijn B.

    Mijn verwachting die hieruit volgt is dat de AEX de komende tijd een daling vertoont.

    Ik denk zelfs dat de index uiteindelijk de bodems van de afgelopen maanden met een bezoek vereert. Dit scenario blijft intact, zolang de Amsterdamse hoofdindex onder beide weerstandsniveaus noteert.

    Vandaag maak ik even een uitstapje naar de valutamarkten. Het is u niet ontgaan dat het Britse pond zwaar onder druk staat. Illustratief hiervoor is de maandgrafiek.

    Pond, dollar en yen
    Vorig jaar november viel het pond uit een zijwaarts patroon, waar het jaren in bivakkeerde. De rest is geschiedenis. Het opmerkelijkste is dat er sinds november totaal geen sprake is geweest van ook maar het geringste herstel. Gisteren werd weer de glijvlucht naar beneden voortgezet met een verse bodem op 1,24 euro.

    Euro-dollar zelf klopt weer aan bij de weerstand die wordt gevormd door de toppen van de afgelopen weken rond 1,59 dollar. In de daggrafiek is duidelijk een stijgende driehoeksformatie zichtbaar. De bodems liggen hoger en de toppen op een gelijk niveau. In principe is dit een bullish patroon voor de euro.

    Ik verwacht een opwaartse uitbraak en koersniveaus boven 1,60 dollar. De houdbaarheidsdatum van de driehoek komt wel dichterbij. De uitbraak moet daarom binnen enkele dagen gebeuren. Zo niet, dan schrijf ik de driehoek als patroon af. Wellicht vormt zich dan wel een wat langgerekter consolidatiepatroon.

    Als laatste kijk ik nog even naar dollar-yen. Dit valutapaar worstelt al een maandje met de weerstand van 100 yen. Alle prijsactie speelt zich echter af onder de lange termijn dalende weerstandslijn, ik denk dan ook aan een neerwaartse doorbraak van de grens.


    René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

  • René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

    De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

    Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: René van Mourik

    René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

    Meer over René van Mourik

    Recente artikelen van René van Mourik

    1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
    2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
    3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

    Gerelateerd

    Reacties

    41 Posts
    Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 16 april 2008 10:55
      quote:

      Marsqje schreef:

      Terug val tot 440 dan uitbraak boven 470
      Dit was ook mijn idee, echter heb ik gisteren al gekozen om weer eerder long te gaan. Het zou mij niet verbazen als we de bodem al weer gezien hebben. Een terugval richting 440-445 blijft echter mogelijk.

      Even afwachten of we boven de 460 kunnen komen, zie plaatje.

      Mvg FreshStart
    2. [verwijderd] 16 april 2008 11:18
      QUOTE.
      invoorentegenspoed - 16 apr 08, 10:28

      fijn dat ik in de eurozone leef....al kreeg je indertijd meer (huis,boodschappen etc.) voor je gulden!

      Op de markt is je euro een gulden waard...
      END QUOTE

      Ja, of gewoon de oude uitspraak, een daalder, prachtig!!!
      Je ziet dat er in EU veel werd gedaan de laatste jaren om de loonkosten de drukken, zodat we onszelf niet uit markt prijzen en dat lijkt aardige vruchten af te werpen. Dit ondanks dat men misschien vroeger meer de gulden kon kopen dan nu, het blijft een stabiele munt, hopen dat dat zo blijft.
    3. [verwijderd] 16 april 2008 11:24
      Daar is i weer,

      René blijft volharden in een zuidwaarts gerichte beurs, maar hij wordt nu erg ongeloofwaardig. Een dagelijkse column met steeds hetzelfde verhaal (dat niet uitkomt) is goed genoeg voor ergenis en dat houdt dit draadje wel in leven ;-)

      2 dagen geleden heb ik uw allen de c aex apr 445 aangeraden. Deze gaan we wellicht sluiten na 14.30 uur als de laatste cijfers uit VS door zijn gekomen. Voor vandaag 460 op het program en vrijdag bij expiratie 466. Onder de 453 betekent def sluiten positie, maar de seinen staan nog steeds op groen!

    4. Serpa 16 april 2008 12:27
      Er is nu een trendkanaaltje vanaf de vorige stijgende wig in febr.( 451 - 466 ) // aan 414 - 447 die de l.t.neergaande trend dreigt te doorboren.
      Zie ook grote dalende wig van 560-520-466-414-414.
      Vandaar dat die 440 niet werd gehaald ? !
      Als dat gebeurt wordt het vandaag showtime.
      Check : Uitbraak uit grote dalende wig zou met grote volume's gepaard moeten gaan.

      Of het zover komt ? I hope so.
    5. [verwijderd] 16 april 2008 14:02
      Robbie,

      Het is weer goed toeven na de krantenwijk ;-)

      Verkapte winstwaarschuwing van JP Morgan (het kan wel eens meer dan een lastig jaar worden), wordt ook genegeerd. Denk dat alle ellende wel een beetje voorbij is (GE was ook een dagschokje van 4,5 op schaal van rigter).

      Na 14.30 uur weer even plezier maken (moet nu weg, dus zie het einde vd middag wel) en bovenop mijn calletjes zitten tot ze zijn uitgebroed.
    6. [verwijderd] 16 april 2008 15:49
      460 gehaald, zoals gisteren aangegeven. Opwaarts potentieel tot 466 is in twee dagen mogelijk. Niet te hebberig worden. Sluit c aex apr 445 op € 15,50

      Winst is geen verlies en er staan weer zwaargewichten voor de deur ;-)

      Als René en Cees wat positiever worden, bekijk ik de mogelijkheden van een nieuwe short ronde.

      Zal u graag op de hoogte houden.....

    7. [verwijderd] 16 april 2008 16:32
      sorry Rene je loopt echt achter de feiten aan( maar goed als TA-er pur sang doe je dat eigenlijk altijd al)

      Het blijkt dat het allemaal niet zo slecht gaat tot nu toe.

      Hoewel risico's wel zijn toegenomen, lijkt de wereld er niet al te veel problemen mee te hebben.

      Laatst die daling van 12% in de huizen in delen van Amsterdam, dat is toch gewoon bullshit. Ik woon er en er is niet een huis in prijs gedaald. Wat er aan de hand is dat er minder dure huizen zijn verkocht, maar dat wil niet zeggen dat de huizenprijzen zijn gedaald. Banken deden/doen moeilijker over een grote lening en 6 x je jaarinkomen wordt wel moeilijk nu.

      Rene het valt allemaal wel mee
    8. [verwijderd] 16 april 2008 16:37
      Jojoco sprak "Als René en Cees wat positiever worden, bekijk ik de mogelijkheden van een nieuwe short ronde."

      Blij dat ik niet de enige ben die contra-Rene belegt. Tot nu toe is het een redelijk goede indicator.
      Zegt Rene omlaag dan gaan we long
      Zegt Rene omhoog dan gaan we short
      Zegt Rene stabiel dan gaan we straddelen

      Misschien zit er toch wel wat in die TA...

    41 Posts
    Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links